Pengenalan Dengan Automysophobia, Phobia of Dirt

, Jakarta - Pada dasarnya, setiap orang tidak menyukai keadaan yang kotor, seperti persekitaran yang tidak bersih, benda kotor, dan perkara kotor yang lain. Namun, ada sebilangan orang yang mempunyai ketakutan berlebihan terhadap perkara-perkara kotor yang boleh menyebabkan mereka trauma.

Fobia kotoran dikenali sebagai automysophobia. Berasal dari bahasa Yunani, perkataan 'auto' bermaksud diri sendiri, 'myso' bermaksud kotoran, dan 'fobos' bermaksud ketakutan. Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa automysophobia adalah ketakutan yang berlebihan terhadap kotoran.

Baca juga: 9 Fobia yang biasa berlaku pada manusia

Memahami mengenai Automysophobia

Orang yang menderita automysophobia dapat mengalami kegelisahan yang sangat tinggi hanya dengan memikirkan keadaan kotor, terutama ketika mereka bersentuhan langsung dengan kotoran.

Kegelisahan mereka dapat menjadi sangat kuat sehingga mereka dapat mengalami serangan panik yang kuat. Ketika mengalami serangan panik akibat automysophobia, penderita dapat mengalami peningkatan denyut jantung, peningkatan kadar pernafasan, tekanan darah tinggi, ketegangan otot, gemetar, dan berkeringat berlebihan.

Seseorang yang menderita automysophobia juga cenderung untuk mengelakkan perkara kotor secara berlebihan untuk memastikan bahawa tidak ada kotoran yang melekat pada mereka. Contohnya, dengan mandi beberapa kali sehari, walaupun tidak perlu.

Sebilangan penderita bahkan tidak mahu meninggalkan rumah dan mengasingkan diri kerana merasakan persekitaran mereka tidak cukup bersih dan mereka tidak mahu bersentuhan dengan perkara-perkara kotor. Akibatnya, ruang sosial untuk orang yang mempunyai fobia ini terhad.

Pemikiran yang berlebihan dan tidak rasional mengenai perkara kotor juga boleh mempengaruhi kesihatan mental penghidap. Walaupun penghidap secara aktif dapat menghindari ketakutannya dalam usaha mencegahnya daripada mengalami kegelisahan, tingkah laku ini juga dapat memperburuk gejala automysophobia dalam jangka panjang, kerana penghidap secara tidak langsung membenarkan ketakutannya yang tidak rasional dengan secara aktif menghindari kotoran.

Baca juga: Perkara-perkara Kotor ini di Hotel yang Tidak Boleh Anda Sentuh

Apa yang Menyebabkan Automysophobia?

Punca sebenar automysophobia tidak diketahui. Walau bagaimanapun, faktor genetik dan persekitaran seseorang memainkan peranan utama dalam perkembangan keadaan. Sebagai contoh, jika seseorang mempunyai riwayat keluarga mengenai penyakit mental tertentu, terutamanya gangguan kecemasan atau fobia tertentu, dia mungkin berisiko lebih tinggi terkena automysophobia.

Sekiranya seseorang yang mempunyai faktor genetik ini mengalami beberapa jenis kejadian traumatik, maka dia boleh mengalami automysophobia. Pada dasarnya, peristiwa yang menyakitkan secara emosi yang melibatkan ketakutan yang berkaitan dengan automysophobia sudah cukup bagi seseorang yang mempunyai faktor genetik untuk memprovokasi fobia lebih jauh.

Ketahui Simptomnya

Seperti fobia lain, automysophobia dicirikan oleh kegelisahan sebagai gejala yang paling menonjol. Kegelisahan seseorang terhadap tinja mungkin sangat melampau sehingga dia mungkin mengalami serangan panik.

Di samping itu, orang dengan automysophobia juga berusaha keras untuk memastikan bahawa mereka tidak bersentuhan dengan tinja. Mereka tidak hanya menghindari tempat-tempat di mana mereka mungkin bersentuhan dengan kotoran, tetapi juga secara aktif mengambil langkah segera untuk menghindari kotoran.

Berikut adalah simptom umum automysophobia:

  • Rasa cemas memikirkan perkara-perkara kotor.
  • Sentiasa mengelakkan tempat atau persekitaran yang kotor.
  • Tidak dapat mengawal kerisauan mereka.
  • Mungkin mengalami serangan panik apabila terkena najis.

Untuk diklasifikasikan sebagai menghidap automysophobia, seseorang mesti mengalami kegelisahan mengenai tinja sekurang-kurangnya enam bulan.

Rawatan untuk Automysophobia

Oleh kerana tidak ada sebab yang pasti untuk automysophobia, tidak ada rawatan yang dirancang khusus untuk keadaan ini. Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai kaedah rawatan yang dapat membantu meningkatkan fobia jenis ini. Beberapa rawatan ini, termasuk terapi pendedahan, terapi tingkah laku kognitif atau terapi tingkah laku kognitif (CBT), dan beberapa ubat psikiatri.

Terapi pendedahan adalah salah satu bentuk rawatan yang paling biasa bagi penghidap fobia. Dalam terapi ini, ahli terapi secara beransur-ansur akan mendedahkan pesakit kepada ketakutan mereka dalam jangka masa tertentu.

Untuk kes-kes automysophobia, ahli terapi boleh memulakan dengan menunjukkan foto pesakit orang yang kelihatan kotor atau video orang yang ditutupi kotoran. Kaedah ini bertujuan untuk menolong penderitaan terhadap ketakutannya. Secara teorinya, semakin banyak orang terdedah kepada sesuatu yang mereka takuti, semakin sedikit ia akan mengganggu mereka dari masa ke masa.

CBT juga merupakan satu bentuk rawatan yang sangat biasa untuk membantu orang dengan gangguan kecemasan umum dan gangguan obsesif kompulsif, yang dipercayai berkesan dalam merawat orang yang mengalami fobia seperti automysophobia.

CBT berfungsi dengan memberi pesakit untuk menyatakan mengapa mereka berfikir, merasakan, dan bersikap seperti yang mereka lakukan mengenai ketakutan mereka terhadap kotoran.

Baca juga: Hati-hati, fobia boleh menyebabkan kemurungan

Sekiranya anda mempunyai ketakutan yang berlebihan terhadap sesuatu, berbincanglah dengan doktor anda secepat mungkin agar anda mendapat diagnosis dan rawatan yang tepat. Anda boleh berbincang dengan ahli psikologi melalui aplikasi sekiranya ketakutan anda telah mempengaruhi kesihatan mental anda. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Psych Times. Diakses pada 2020. Automysophobia (Takut Menjadi Kotor).