Cara Mencegah Torticollis untuk Orang Dewasa

, Jakarta - Pernahkah anda melihat seseorang yang mengalami gangguan otot leher yang menyebabkan kepalanya condong? Dalam dunia perubatan, keadaan ini disebut torticollis, di mana bahagian atas kelapa pesakit akan kelihatan condong ke satu sisi, sementara dagu condong ke sisi lain. Berhati-hatilah dengan keadaan ini, kerana boleh menyebabkan kesakitan, sehingga sukar untuk melakukan aktiviti harian.

Dalam kebanyakan kes, torticollis adalah keadaan kongenital yang disebut torticollis otot kongenital. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh berlaku kerana masalah perubatan tertentu selepas kelahiran. Contohnya, disebabkan oleh gangguan pada otot leher. Nasib baik, keadaan ini kadang-kadang boleh hilang tanpa rawatan, tetapi ada juga kemungkinan berulang.

Baca juga: Kompres Panas di Leher Dapat Mengurangkan Sakit Torticollis

Tonton Sebabnya

Apabila seseorang mengalami keadaan ini, otot di satu sisi leher yang mengalir dari belakang telinga ke tulang selangka menjadi lebih pendek daripada bahagian yang lain. Banyak keadaan boleh menyebabkan otot dipanggil sternokleidomastoid semakin pendek.

Sebut saja salah satu penyebabnya kerana gangguan genetik, masalah dengan sistem saraf, tulang belakang atas, atau otot. Di samping itu, ada kalanya penyebabnya tidak diketahui dengan jelas, jadi keadaan ini disebut torticollis idiopatik.

Sementara jenis kongenital, cerita lain. Biasanya berlaku kerana kedudukan kepala bayi yang tidak normal di dalam rahim. Sebagai contoh, breech dapat meningkatkan tekanan pada satu sisi kepala janin, menyebabkan otot leher mengencang.

Baca juga: Ketahui Pengendalian Pertama Ketika Anda Mendapat Tortikolis

Sebenarnya, bukan hanya itu, masalah leher ini juga boleh berlaku semasa bersalin sekiranya proses kelahiran dijalankan dengan bantuan forceps atau vakum. Proses persalinan ini berkemungkinan menyebabkan satu sisi otot leher mendapat tekanan lebih banyak. Selain itu, kekurangan bekalan darah ke leher dan kerosakan otot juga boleh menyebabkan torticollis.

Mempunyai Berbagai Jenis Pengendalian

Rawatan yang paling mudah adalah dengan mengurut atau memampatkan leher dengan air suam. Di samping itu, gejala kesakitan dapat diatasi dengan sebilangan penghilang rasa sakit dan penggunaannya diazepam untuk merehatkan leher yang kaku. Nah, berikut adalah beberapa rawatan torticollis lain.

 • Terapi kedudukan dan regangan pasif pada bayi dan kanak-kanak.

 • peregangan otot yang berkaitan, terutamanya dalam kes kronik.

 • Pentadbiran suntikan dan senaman botulinum toxin (botox).

 • Prosedur rangsangan otak.

 • Pembedahan tulang belakang dalam kes kecederaan yang mengakibatkan tulang terkehel.

 • Memberi diphenhydramine dan benztropin dalam kes akut.

 • Memberi antibiotik untuk yang disebabkan oleh jangkitan.

 • Pembedahan pembaikan otot leher.

Baca juga: 6 Rawatan Torticollis Yang Boleh Dilakukan

Ketahui Cara Mencegahnya

Cara mencegah torticollis pada bayi dan orang dewasa cenderung berbeza. Untuk mengelakkan keadaan ini pada bayi, wanita hamil harus melakukan pemeriksaan pranatal untuk mengesan penyakitnya lebih awal. Contoh lain, ialah dengan mengajar bayi di perutnya dengan tujuan melatih kekuatan otot leher. Ini dapat mengurangkan risiko torticollis pada anak kecil anda.

Bagaimana dengan orang dewasa? Torticollis dapat dicegah dengan segera berjumpa doktor sebaik sahaja anda merasakan gejala sakit leher. Di samping itu, untuk mengurangkan kemungkinan sakit leher pada masa akan datang, anda boleh melakukan:

 • Tingkatkan postur dengan senaman ringan, misalnya melalui kelas yoga atau pilates.

 • Susun ruang kerja, supaya meja dan kerusi sesuai dengan kedudukan atau keperluan yang betul.

 • Minta tapak kaki ketika lutut dan pinggul tidak rata atau ketika kaki tidak rata ditahan.

 • Tidurlah dengan bantal yang baik untuk menyokong leher dan hanya menggunakan satu bantal.

 • Pastikan leher disokong dengan sandaran kepala semasa memandu kereta.

Perkara yang perlu diingat, segera berjumpa doktor sekiranya sakit di leher bertambah teruk, kesakitan tidak reda dalam seminggu, atau demam dengan sakit leher.

Anda juga boleh membincangkan pendidikan seks kanak-kanak dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!