Terdapat banyak masalah pencurian organ, apakah prosedur sebenar untuk pemindahan buah pinggang?

, Jakarta - Tidak lama dahulu, sebuah video mengenai eksperimen anestetik di sebuah pusat membeli-belah di Jakarta menjadi viral di media sosial. Pada awalnya, diduga pelakunya didorong oleh pencurian organ, tetapi setelah penyelidikan lebih lanjut, ternyata ini tidak benar. Namun, orang ramai bimbang akan berlaku lebih banyak kes kecurian organ.

Sebenarnya, kes kecurian organ telah berlaku sejak sekian lama dan tidak hanya di Indonesia, tetapi juga di beberapa negara lain. Tujuan pencurian organ biasanya diperdagangkan untuk keperluan pemindahan organ orang sakit. Salah satu organ tubuh yang sering dicuri atau diperdagangkan adalah buah pinggang. Tetapi, bolehkah pemindahan organ dilakukan dengan mudah? Untuk jelas, ketahui prosedur pemindahan buah pinggang di sini.

Transplantasi ginjal atau transplantasi ginjal adalah prosedur perubatan yang digunakan untuk merawat keadaan buah pinggang yang tidak lagi berfungsi dengan baik atau biasanya dikenali sebagai kegagalan buah pinggang. Melalui kaedah ini, doktor akan melakukan pembedahan untuk mengganti buah pinggang yang rosak dengan buah pinggang yang sihat dari penderma. Jadi, bagaimana untuk mendapatkan buah pinggang?

Baca juga: Gagal Ginjal Kronik Idap, Perlukan Transplantasi Ginjal?

Ginjal untuk transplantasi dapat diperoleh dari penderma yang masih hidup, seperti keluarga, rakan, atau sesiapa sahaja yang bersedia memberikan satu ginjal di dalam tubuhnya. Ginjal juga boleh diperoleh daripada orang yang baru meninggal yang mewarisi organ mereka untuk tujuan perubatan. Sebilangan besar kes penderma buah pinggang berpunca dari mereka.

Setelah ginjal penderma diperoleh, pesakit akan menjalani beberapa ujian untuk memastikan bahawa ginjal sesuai dengan jenis darah dan tisu badan. Ini kerana ada kemungkinan tubuh pesakit menolak buah pinggang.

Bagaimana Prosedur Pemindahan Ginjal Dilakukan?

Setelah ginjal dinyatakan sesuai dengan tubuh pesakit, pesakit dapat segera menjalani pembedahan pemindahan. Pembedahan ini biasanya memakan masa sekitar tiga hingga empat jam. Semasa operasi, pesakit akan mengalami anestesia umum, sehingga tidak ada rasa sakit.

Pakar bedah dan pasukannya akan memulakan operasi dengan membuat sayatan dan meletakkan ginjal baru di perut bawah pesakit. Ginjal pesakit tidak akan dikeluarkan, kecuali jika buah pinggang tua pesakit menyebabkan komplikasi, seperti batu ginjal, tekanan darah tinggi, barah ginjal atau jangkitan, maka doktor akan mengeluarkan ginjal dari badan.

Selepas itu, doktor dan pasukan akan menghubungkan saluran darah dari buah pinggang baru ke urat di bahagian bawah perut dan menghubungkan ureter (tiub yang menghubungkan buah pinggang ke pundi kencing) dari buah pinggang baru ke pundi kencing pesakit.

Biasanya, buah pinggang baru dapat menjalankan fungsinya sebaik sahaja darah mengalir ke organ. Tetapi, dalam beberapa kes, buah pinggang memerlukan masa lebih lama untuk menghasilkan air kencing. Sementara menunggu ginjal baru berfungsi dengan normal, pesakit boleh melakukan dialisis dan mengambil ubat untuk membantu buah pinggang mengeluarkan lebihan cecair dari badan.

Baca juga: Orang dengan Ginjal Kronik Kronik Juga Boleh Berlanjutan Lebih Lama

Risiko Pemindahan Buah Pinggang

Setiap operasi mempunyai risiko komplikasi, serta pemindahan buah pinggang. Terdapat risiko jangka panjang dan jangka pendek komplikasi pemindahan buah pinggang. Risiko komplikasi jangka pendek, termasuk jangkitan, penyempitan arteri, pembekuan darah, penyumbatan ureter, sehingga air kencing tidak dapat mengalir ke pundi kencing, kebocoran air kencing, penolakan tubuh terhadap ginjal baru, serangan jantung, dan bahkan kematian.

Walaupun risiko komplikasi jangka panjang, adalah bahawa pesakit mesti mengambil ubat imunosupresan yang berfungsi untuk mencegah tubuh menolak ginjal baru. Penggunaan bukan dalam hitungan hari, minggu, atau bulan, tetapi seumur hidup.

Ubat imunosupresan ini juga menyebabkan banyak kesan sampingan, seperti jerawat, cirit-birit, sakit perut, gusi bengkak, kenaikan berat badan, osteoporosis, diabetes, darah tinggi, kolesterol tinggi, keguguran rambut yang teruk atau pertumbuhan rambut yang berlebihan, penurunan sistem imun, dan peningkatan risiko barah (terutamanya kanser kulit).

Baca juga: Perlu Tahu, Ini 5 Komplikasi Kegagalan Ginjal Kronik

Jadi, prosedur pemindahan buah pinggang tidak semudah yang disangka. Bagi anda yang akan menjalani pemindahan buah pinggang juga perlu menjaga kesihatan anda dan mengelakkan sebilangan pantang larang. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pemindahan buah pinggang, tanyakan kepada pakar secara langsung menggunakan aplikasinya . Melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang , anda boleh bertanya apa sahaja mengenai kesihatan kepada doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.