Pingsan Kerap adalah Tanda Menghidap Penyakit Yang Berat, Benarkah?

, Jakarta - Pengsan berlaku apabila anda kehilangan kesedaran untuk waktu yang singkat kerana otak anda tidak mendapat cukup oksigen. Istilah perubatan untuk pengsan adalah sinkop , tetapi lebih dikenali sebagai "pengsan". Pengsan biasanya berlangsung dari beberapa saat hingga beberapa minit.

Rasa pening, lemah, atau mual kadang-kadang berlaku sebelum anda pengsan. Beberapa orang menyedari bahawa suaranya semakin pudar. Pemulihan penuh biasanya memakan masa beberapa minit. Sekiranya tidak ada keadaan perubatan yang mendasari pengsan, anda mungkin tidak memerlukan rawatan.

Pengsan biasanya bukan sesuatu yang perlu dibimbangkan. Namun, jika anda sering pingsan, kadangkala ini merupakan gejala masalah perubatan yang serius. Sekiranya anda tidak mempunyai sejarah pengsan sebelumnya dan pernah pingsan lebih dari sekali dalam sebulan yang lalu, anda mesti berjumpa doktor.

Punca Pengsan

Dalam banyak kes, penyebab pengsan tidak jelas. Walau bagaimanapun, pengsan boleh disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk:

 1. Ketakutan atau trauma emosi yang lain

 2. Sakit teruk

 3. Penurunan tekanan darah secara tiba-tiba

 4. Gula darah rendah kerana diabetes

 5. Hiperventilasi

 6. Kekeringan

 7. Berdiri dalam satu kedudukan terlalu lama

 8. Berdiri terlalu laju

 9. Melakukan aktiviti fizikal dalam suhu panas

 10. Batuk terlalu sukar

 11. Terikan semasa membuang air besar

 12. Mengambil dadah atau alkohol

 13. Kejang

Mengambil ubat-ubatan tertentu juga dapat memicu penurunan tekanan darah dan meningkatkan kemungkinan pingsan. Ini termasuk ubat-ubatan tertentu yang digunakan untuk merawat:

 1. Tekanan darah tinggi

 2. Alahan

 3. Kemurungan

 4. Mengurangkan kegelisahan

 5. Sekiranya memusingkan kepala ke satu sisi menyebabkan anda pingsan, sensor pada urat di leher anda mungkin sensitif. Kepekaan ini boleh menyebabkan anda pingsan. Anda juga boleh mengalami pengsan apabila anda mempunyai salah satu penyakit berikut:

 6. Diabetes

 7. Penyakit jantung

 8. Aterosklerosis

 9. Denyutan jantung atau aritmia yang tidak teratur

 10. Serangan kegelisahan atau panik

 11. Penyakit paru-paru kronik, seperti emfisema

Jenis Pengsan

Terdapat beberapa jenis pengsan seperti berikut:

 1. Sinkop Vasovagal

Sinkop vasovagal melibatkan saraf vagus. Ia boleh dipicu oleh trauma emosi, tekanan, penglihatan darah, atau berdiri dalam jangka masa yang lama.

 1. Sinkop sinus karotid

Jenis ini berlaku apabila arteri karotid di leher tersekat. Biasanya setelah memusingkan kepala ke satu sisi atau memakai kolar yang terlalu ketat.

 1. Syncope Situasi

Jenis ini berlaku kerana tegang ketika batuk, buang air kecil, menggerakkan usus, atau mengalami masalah pencernaan.

Sekiranya anda mempunyai sejarah pengsan, cuba pelajari apa yang menyebabkan anda pingsan sehingga anda dapat mengelakkan pencetus. Sentiasa bangun dengan perlahan dari posisi duduk atau berbaring. Sekiranya anda cenderung merasa pucat ketika melihat darah atau ketika darah diambil, beritahu doktor anda. Pasukan perubatan boleh mengambil langkah berjaga-jaga tertentu untuk mengelakkan anda pingsan. Akhir sekali, jangan ketinggalan makan.

Rasa ringan dan lemah dan sensasi berputar adalah tanda amaran pengsan. Sekiranya anda mula melihat tanda-tanda ini, duduk dan letakkan kepala di antara lutut anda untuk membantu mengedarkan darah ke otak anda.

Sekiranya anda ingin mengetahui punca pengsan dan cara mencegah dan merawatnya, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor, anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

 • Inilah sebab mengapa orang boleh pingsan kerana degupan jantung menurun
 • 4 Punca Penyakit Jantung pada Usia Muda
 • Bukan hanya sakit dada, ini adalah 14 tanda penyakit jantung