Ini adalah 5 sebab mengapa wanita haid tidak dapat berpuasa

, Jakarta - Selama bulan Ramadhan, wanita yang sedang haid atau haid tidak dibenarkan berpuasa, dan menggantinya pada bulan yang lain. Terlepas dari ketentuan agama, adakah alasan perubatan untuk wanita haid tidak berpuasa?

Bagi umat Islam, apa yang terdapat dalam Al-Quran tidak dapat ditolak lagi. Tetapi sebenarnya, ada sebab lain yang mendasari wanita haid tidak dibenarkan berpuasa. Berikut adalah beberapa sebab perubatan yang sesuai dengan keadaan wanita yang sedang haid:

1. Pendarahan banyak

Semasa haid, wanita akan mengalami pendarahan yang cukup banyak. Darah ini berasal dari penumpahan dinding rahim yang sebelumnya menebal. Pendarahan ini biasanya sangat berat pada hari pertama dan secara beransur-ansur berkurang pada keesokan harinya sehingga selesai.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah penyakit yang menyebabkan sakit haid

Darah yang keluar banyak di dalam badan menyebabkan wanita merasa lemah dan lesu. Sebilangan wanita bahkan mengalami anemia dan tekanan darah mereka turun. Sekiranya dalam keadaan ini seorang wanita diharuskan berpuasa, keadaan fizikalnya tidak akan dapat diatasi.

2. Sakit Perut

Sebelum dan pada awal haid, wanita akan mengalami kekejangan di bahagian perut. Kesakitan yang timbul akibat kelembapan dinding rahim. Sebilangan wanita mengalami kesakitan yang teruk yang boleh menjadikan mereka lebih lemah dan pingsan.

Keadaan ini biasanya berlanjutan ketika wanita haid selama satu minggu. Kesakitan yang dialami oleh wanita biasanya di bahagian bawah perut. Kawasan ini seperti ditikam, jadi mereka sering tidak selesa ketika dalam perjalanan.

Baca juga: Cara menghilangkan sakit haid tanpa ubat

3. Migrain

Pada sesetengah wanita, migrain sering datang semasa haid. Mulai dari ringan, hingga parah. Sekiranya wanita yang sedang haid dan migrain berpuasa, dehidrasi dan sakit kepala boleh menjadi lebih teruk. Aktiviti harian dapat dihalang.

4. Jangkitan Jangkitan Penyakit

Semasa haid, keadaan badan wanita akan menurun. Rintangan akan berkurang, sehingga mudah jatuh sakit. Wanita sangat mudah terkena penyakit seperti selesema atau jangkitan di sekitar faraj. Wanita sangat mudah terkena jangkitan yis yang boleh menyebabkan gatal. Di samping itu, ada kemungkinan jangkitan berlebihan dan mencetuskan penampilan keputihan.

5. Sakit Di Mana-Mana

Semasa haid, wanita akan mengalami penurunan hormon estrogen. Keadaan ini menyebabkan wanita lebih sensitif terhadap kesakitan, sehingga mereka sering letih, sakit belakang, dan gangguan lain yang menyebabkan kesakitan. Wanita yang tidak tahan dengan keadaan ini biasanya disarankan untuk mengambil ubat penghilang rasa sakit. Sekiranya mereka terus membiarkan kesakitan, wanita akan terus menderita.

Baca juga: Menstruasi semasa Kepulangan, Lebih Baik Perhatikan Ini

Nah, ternyata larangan berpuasa semasa haid bukan hanya disebabkan oleh masalah undang-undang atau peraturan. Secara perubatan wanita tidak dinasihatkan untuk melakukannya. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya.

Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found