Cara Memperkenalkan Huruf dan Nombor kepada Anak Kecil Anda

"Banyak orang mengatakan semudah mengatakan ABC untuk menggambarkan betapa mudahnya tugas itu. Namun, mungkin ungkapan ini tidak berlaku pada bayi. Sebenarnya, jauh dari mudah, memahami dan memperoleh bahasa adalah salah satu tugas paling kompleks yang dapat diselesaikan oleh si kecil. "

Jakarta - Hal yang sama berlaku untuk memahami nombor dan mengira. Walaupun anak-anak mungkin memahami "lebih banyak kue" atau "tidak ada lagi trak" pada usia dini, ia memerlukan masa untuk balita untuk menghubungkan objek individu dengan konsep linguistik abstrak seperti "satu", "dua", atau "tiga".

Semasa kanak-kanak itu meningkat, dia mungkin menunjukkan minat terhadap tulisan tangan atau perkataan yang ditaip. Jari-jarinya mungkin melekat huruf besar semasa membaca atau dia mungkin meniru menghitung ketika memindahkan mainannya dari satu tempat ke tempat lain. Tingkah laku ini mungkin menunjukkan bahawa anak anda sudah bersedia untuk belajar lebih banyak mengenai bahasa dan aritmetik.

Baca juga: Jangan Segera Emosi, Fahami 3 Fasa Unik Perkembangan Anak

Cara Mudah Memperkenalkan Huruf dan Nombor kepada Anak-anak

Walaupun begitu, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana anda dapat menggabungkan konsep-konsep ini ke dalam kehidupan seharian anda ketika anda sibuk berpakaian, mandi, dan memberi makan anak kecil anda. Tidak perlu keliru, ibu dapat melakukan cara mudah berikut untuk membantu anak-anak meneroka huruf dan nombor dengan kelajuan semula jadi.

  • Biarkan Kanak-kanak Bermain dengan Huruf dan Nombor

Anda mungkin biasa dengan "blok abjad" klasik yang anda mainkan semasa kecil. Walaupun telah diperbaharui dari semua aspek untuk anak-anak masa kini, konsep permainan pendidikan ini masih boleh dikatakan baik. Sebenarnya, kemajuan teknologi memudahkan ibu mencari beberapa aplikasi untuk tablet atau tablet telefon pintar yang dapat menarik minat kanak-kanak untuk belajar juga.

Namun, semasa kecil, anda mungkin ingin meningkatkan keakraban anak anda dengan huruf dan angka. Oleh itu, melekat dengan mainan tradisional seperti menyusun blok akan memastikan anak anda dapat mengenal huruf dan nombor dengan betul sebelum mereka mula menggunakannya untuk membina perkataan.

Baca juga: Pada usia berapa kanak-kanak harus mula belajar membaca?

  • Berhubung dengan Aktiviti Kanak-kanak

Cara lain ialah mengaitkan huruf dan angka dengan aktiviti yang dilakukan oleh kanak-kanak setiap hari. Contohnya, apabila seorang ibu meletakkan sarung tangan di tangan anaknya, dia dapat memberitahu objek sambil membantu si kecil berpakaian. Katakan, "Ketika kita keluar, kita memakai sarung tangan."

Ibu juga dapat menunjukkan perkara yang mungkin dilihat oleh anak-anak di taman permainan. Ibu mungkin berkata, "Ada dua anjing melintasi jalan." Akhirnya, kanak-kanak tersebut dapat mengaitkan kata-kata ini dengan nombor yang mereka wakili. Menggabungkan huruf ke dalam rutin harian anak boleh menjadi sesuatu yang menyeronokkan. Ibu boleh menggunakan nugget bentuk abjad untuk membantunya belajar. Jangan lupa, meluangkan masa untuk menerangkan mainan atau aktiviti kegemaran anak anda dapat membantu mereka menghubungkan huruf dengan aktiviti yang paling mereka gemari.

  • Membaca Buku atau Menyanyi

Membina ikatan antara ibu bapa dan anak-anak dapat dilakukan dengan pelbagai cara. Semasa bermain dan memberi makan kanak-kanak adalah dua daripadanya. Oleh itu, luangkan masa untuk menemani bayi dalam bermain, misalnya dengan mengajaknya membaca buku atau menyanyi. Cari lagu yang dapat membantunya berlatih huruf dan angka.

Baca juga: Yang Mana Yang Pertama, Belajar Membaca atau Mengira?

Perlu diingat bahawa menyanyi adalah kaedah termudah untuk membantu memperkenalkan sesuatu yang baru kepada anak anda. Lirik atau lagu yang mudah difahami oleh anak-anak menjadikan mereka cepat mengingati perkara yang diajar oleh ibu di dalamnya.

Itulah beberapa cara untuk memperkenalkan huruf dan nombor kepada si kecil. Semasa bermain dan belajar, pastikan ibu terus memantau keadaan kesihatannya, okey? Sekiranya terdapat aduan yang mencurigakan, ibu boleh membuat janji temu dengan doktor untuk mendapatkan rawatan di hospital terdekat. Caranya sekarang sudah cukup dengan muat turunpermohonan Puan!

Rujukan:
Mengajar Mama. Diakses pada tahun 2021. 5 Cara Mengajar Huruf.
Sekolah Gardner. Diperoleh pada 2021. 3 Cara Memperkenalkan Huruf dan Nombor kepada Anak Anda.