Minum Air Kayu Secang secara Teratur, Inilah Kelebihannya

“Tumbuhan Secang adalah salah satu ubat tradisional yang dimakan dengan menggunakan kayu atau batang tanaman. Cara memprosesnya dilakukan dengan mengambil kayu sappan, dan dikeringkan. Kemudian rebus, dan habiskan air rebusan. Sekiranya anda kerap menggunakannya, berikut adalah beberapa kebaikan kayu sappan yang dapat anda rasakan. "

Jakarta - Kayu Secang adalah salah satu tanaman herba yang terkenal oleh masyarakat Indonesia untuk mengatasi pelbagai masalah kesihatan. Tidak hanya memanaskan badan, minum secawan air rebus yang mengandungi pelbagai sebatian yang baik dapat mengatasi masalah kesihatan berikut:

Baca juga: 7 Tumbuhan Herba Diklaim Mampu Mencegah Corona

1. Mengatasi Keradangan di Badan

Manfaat pertama kayu sappan adalah mengatasi keradangan di dalam badan. Ekstrak kayu Secang yang dimakan dianggap dapat menghilangkan rasa sakit akibat keradangan pada otot dan sendi di badan.

2. Membunuh Bakteria Penyakit

Manfaat kayu sappan seterusnya adalah membunuh bakteria penyebab penyakit. Kelebihan kayu sappan ini dapat diperoleh dari sifat antibakteria di dalamnya. Beberapa jenis bakteria dapat diatasi dengan menggunakan minuman herba ini, seperti bakteria Salmonella, Streptokokus, dan E coli.

3. Membunuh Bakteria Penyebab Jerawat

Jerawat di wajah dipicu oleh jangkitan bakteria Propionibacterium acnes. Kelebihan kayu sappan disokong oleh sifat anti-radang atau anti-radang. Selain diminum, anda juga boleh menggunakan cawan rendaman air untuk mencuci kawasan yang berjerawat di wajah.

Baca juga: Ini adalah 6 Ubat Sakit Sendi dari Bahan Semula jadi di Rumah

4. Menindas Pertumbuhan Sel Kanser

Kandungan antioksidan dan antikanker pada kayu sappan dianggap mampu menekan pertumbuhan sel barah. Manfaat kayu sappan yang satu ini dapat disokong dengan menjalani gaya hidup yang sihat, seperti memakan makanan berkhasiat yang seimbang, menguruskan tekanan dengan baik, bersenam secara teratur, dan berhenti merokok. Walaupun begitu, ia masih memerlukan kajian lebih lanjut untuk membuktikan keberkesanan kayu sappan terhadap barah.

5. Meringankan Gejala Cirit-birit

Meringankan simptom cirit-birit menjadi faedah merebus kayu sappan. Manfaat ini diperkuat oleh kandungan antibakteria yang mampu membasmi bakteria yang menyebabkan cirit-birit. Mengonsumsi minuman herba ini juga dapat memenuhi keperluan cecair orang yang mengalami cirit-birit untuk mengelakkan dehidrasi.

6. Mencegah Kerosakan Sel di Badan

Kandungan pelbagai jenis antioksidan, seperti flavonoid, polifenol, dan brazilin dianggap dapat mencegah kerusakan sel di dalam tubuh akibat terkena radikal bebas. Selain itu, pelbagai jenis antioksidan dapat mengurangkan risiko barah dan diabetes jenis 2.

7. Mengawal Gula Darah di Badan

Pengambilan kayu secang air rebus mampu mengawal dan menurunkan gula darah dalam badan. Sekiranya gula darah di dalam badan dikawal dengan baik, risiko diabetes jenis 2 dapat diturunkan. Kelebihan kayu sappan yang satu ini sangat baik untuk mencegah ketahanan insulin.

Baca juga: 6 Tumbuhan Herba Diklaim Menurunkan Hipertensi

Kelebihan kayu sappan tidak berhenti di situ, tumbuhan herba ini juga dianggap dapat mencegah kerosakan sel saraf, menjaga kesihatan hati, dan mengatasi radang gusi. Sekiranya anda ingin mengambil kayu sappan, disarankan untuk tidak mengambilnya dengan ubat lain. Ini dilakukan untuk mengelakkan interaksi ubat dengan kandungan dalam kayu sappan.

Anda perlu berbincang dengan doktor di aplikasi jika anda ingin mengambil kayu sappan sebagai alternatif rawatan masalah kesihatan yang dialami. Ini dilakukan untuk mengelakkan berlakunya perkara yang tidak diingini, seperti reaksi alahan. Sementara itu, jika anda ingin mengambil makanan tambahan atau multivitamin, anda boleh memeriksa keperluan mereka di sini. Ayuh, cepat muat turun permohonan.

Rujukan:
ResearchGate. Diakses pada tahun 2021. Analisis penurunan kadar glukosa darah pesakit diabetes dengan diabetes mellitus dengan memberikan rebusan kayu secang (Caesalpinia sappan L.) kepada wanita menopaus di Kota Makassar.
Laporan Ilmiah. Diakses pada tahun 2021. Perubahan warna dan struktur molekul brazilein yang diekstrak dari Caesalpinia sappan L. dalam keadaan pH dan pemanasan yang berbeza.
Universiti Henan. Diakses pada tahun 2021. Sebatian Berkesan Dari Caesalpinia sappan L. pada Tyrosinase In Vitro dan In Vivo.
Makanan Detik. Diakses pada tahun 2021. Cara Membuat Kayu Secang, Minuman Herba untuk Virus Corona.