Penjelasan Puasa Ini Dapat Menyembuhkan Perut

Jakarta - Tidak hanya bermanfaat, berpuasa selama sebulan untuk umat Islam juga memberikan banyak manfaat kesihatan. Namun, bagi orang yang mengalami pedih ulu hati, puasa kadang-kadang boleh menjadi cabaran tersendiri kerana mencetuskan keadaan menjadi lebih teruk.

Namun, anda tidak perlu risau kerana ternyata puasa dapat membantu melegakan pedih ulu hati. Adakah itu benar? Ini adalah ulasan.

Baca juga: 4 Petua Mencegah Ulser Berulang Semasa Berpuasa

Bagaimana Puasa Menyembuhkan Perut

Puasa mempunyai banyak faedah, termasuk bagi orang yang mengalami bisul. Pencernaan ( senak adalah istilah yang menggambarkan kesakitan yang berasal dari perut, usus kecil, atau kerongkongan kerana sejumlah keadaan. Nama lain untuk pedih ulu hati adalah dispepsia. Gejala termasuk rasa sakit atau menyengat pada solar plexus, mual, muntah, kembung, kenyang awal, kerap bersendawa, penurunan selera makan, sakit dada atau panas, dan rasa pahit di mulut.

Tahukah anda, kenaikan asid perut hanya berlaku pada minggu pertama puasa. Setelah memasuki minggu kedua, asid perut akan kembali normal. Melalui puasa, tahap hormon gastrin dalam badan membantu menurunkan asid perut. Ringkasnya, tubuh memerlukan penyesuaian dengan keadaan puasa, ketika anda biasanya makan secara teratur, puasa menjadikan waktu makan berubah dengan ketara.

Baca juga: Asid Perut Meningkat Semasa Berpuasa, Inilah Cara Mencegahnya

Kajian yang diterbitkan dalam Prescriber Australia dinyatakan, dispepsia berfungsi adalah masalah yang berlaku di saluran gastrointestinal atas, dengan gejala rasa kenyang yang mudah, walaupun hanya makan sedikit, mual, pedih ulu hati, dan bahkan penurunan berat badan.

Malangnya, orang dengan dispepsia berfungsi sering mengalami kemurungan atau gangguan kecemasan yang berlebihan, walaupun gejalanya lebih buruk daripada gejala klinikal penyakit itu sendiri, menurut sebuah kajian yang diterbitkan di Deutsches Arzteblatt International .

Sementara itu, dalam kumpulan yang menderita ulser perut organik, seperti luka di kerongkongan, perut, atau duodenum, puasa juga dianjurkan, tetapi harus disertai dengan pengambilan ubat tertentu.

Tahap awal dalam merawat bisul adalah makan pada waktu biasa, menghindari makanan ringan, menghindari makanan yang mengandung coklat, keju, dan lemak, dan menguruskan tekanan dengan baik.

Baca juga: Makanan yang Harus Dielakkan dengan Gastritis

Menghidap ulser, ini adalah petua untuk berpuasa dengan selesa

Semasa berpuasa anda pasti akan makan dengan kerap. Semasa berbuka puasa, anda harus mencuba makan makanan manis, hanya selepas solat malam makan bahagian yang normal.

Jadi, sepanjang anda menghindari perkara buruk seperti yang disebutkan sebelumnya, tidak mustahil puasa menyembuhkan bisul itu benar, jadi anda akan dapat menjalani puasa sebulan penuh tanpa beban.

Kajian yang diterbitkan dalam Govaresh menyatakan, puasa Ramadan tidak memberi kesan yang besar kepada orang yang mengalami bisul. Pesakit hanya disarankan untuk mengelakkan makan berlebihan pada waktu subuh dan berbuka puasa, kerana ini mencetuskan peningkatan asid perut.

Di samping itu, minum ubat dengan kerap mengikut nasihat doktor. Jadi, adalah lebih baik jika anda bertanya kepada doktor terlebih dahulu jika anda ingin berpuasa sekiranya anda mempunyai sejarah penyakit ulser. Awak boleh muat turun dan gunakan aplikasinya bila-bila masa untuk bertanya dan menjawab dengan internis. Bukan hanya itu, anda juga boleh membeli ubat melalui aplikasi dengan memilih ciri penghantaran farmasi . Jadi, membeli ubat tidak perlu lagi pergi ke farmasi.

Rujukan :
Rahimi, Hojjatolah, et al. 2017. Diakses pada tahun 2021. Kesan Puasa Ramadan terhadap Gejala Dispepsia. Kerajaan 22 (3): 188-194.
Talley, Nicholas J. et al. 2017. Diakses pada tahun 2021. Dispepsia Berfungsi. Prescriber Australia 40 (6): 209-213.
Madisch, Ahmed, et al. 2018. Diakses pada tahun 2021. Diagnosis dan Rawatan Dispepsia Berfungsi. Deutsches rzteblatt International 115 (13): 222-232.