Cara Merawat Sakit Tenggorokan pada Bayi dan Warga Emas

, Jakarta - Adakah anda terbiasa dengan penyakit yang disebut radang tekak? Penyakit ini secara amnya menyerang kanak-kanak berumur 5-15 tahun. Kanak-kanak dengan keadaan ini biasanya mengalami aduan kesukaran menelan, kelemahan, loya, hilang selera makan, tekak merah, dan tompok-tompok putih atau kelabu.

Penyebab radang tekak pada kanak-kanak berbeza-beza, salah satunya adalah bakteria jahat yang disebut faringitis Streptococcus pyogenes . Strep tekak adalah jangkitan bakteria yang membuat tekak terasa sakit dan gatal. Penyakit ini adalah salah satu penyebab sakit tekak.

Sakit tekak biasanya dialami oleh mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah, seperti bayi dan orang tua. Jadi, bagaimana mengatasi sakit tekak pada bayi dan orang tua? Adakah mereka memerlukan ubat sakit tekak untuk melegakan keadaan ini?

Baca juga:Mudah Berjangkit, 5 Ini Menyebabkan Sakit Tekak

Sakit Tekak pada Bayi

Ibu mana yang tidak risau apabila bayinya sakit tekak? Keadaan ini boleh membuat si kecil menangis dengan mudah dan tidak akan menyusui atau makan. Lalu, bagaimana mengatasi keradangan atau sakit tekak pada bayi?

Pertama sekali, jangan tergesa-gesa untuk memberi ubat sakit tekak kepada diri sendiri, terutamanya jika anda tidak mempunyai nasihat atau cadangan doktor.

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan oleh ibu untuk merawat sakit tekak pada bayi, termasuk:

1. Cairan Badan yang mencukupi

Ketika mengalami radang tekak, bayi biasanya sukar minum kerana tekaknya sakit dan tidak selesa. Walaupun begitu, ibu mesti memastikan bayi mendapat pengambilan cecair yang mencukupi. Tujuannya adalah untuk mengelakkan si kecil anda mengalami dehidrasi yang membahayakan badannya.

Sekiranya anak kecil anda berumur di bawah enam bulan, berikan susu ibu atau formula (atas cadangan doktor) sekerap mungkin. Tetapi, jika dia berusia lebih dari enam bulan, ibu boleh memberikan minuman suam (tidak terlalu panas).

2. Perhatikan pengambilan makanan anda

Selain sukar minum, sakit tekak pada bayi juga boleh menyukarkannya untuk dimakan. Sebenarnya, si kecil memerlukan banyak nutrien untuk cepat sembuh. Oleh itu, ibu mesti sentiasa menyediakan pengambilan nutrien yang dia perlukan.

Sekiranya dia dibenarkan makan makanan pejal, berikan makanan sekerap mungkin. Namun, pastikan makanan lebih bertekstur (seperti bubur) supaya lebih mudah ditelan. Sebaliknya, elakkan makanan pedas, masam dan pedas. Ingat, jangan segera beri ubat sakit tekak kepadanya, terutama tanpa nasihat doktor.

Baca juga: Sakit Tekak pada Bayi, Apa yang Menyebabkannya?

3. Gunakan pelembap

Pelembap atau pelembap di dalam bilik dapat memberikan kelegaan dan dipercayai dapat melegakan sakit tekak. Walau bagaimanapun, ibu harus selalu memastikan bahawa alat-alat ini dijaga kebersihannya.

4. Berjumpa dengan Doktor

Sekiranya ketiga-tiga kaedah di atas tidak memberikan hasil yang berkesan, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Doktor akan mendiagnosis penyebab sakit tekak. Sekiranya difikirkan perlu, doktor boleh menetapkan ubat sakit tekak untuk merawat keadaannya.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara mengatasi sakit tekak dan ubat-ubatan yang sesuai untuk si kecil anda? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Mengatasi Sakit Tekak pada Warga Emas

Terdapat beberapa penyakit yang boleh menyebabkan sakit tekak, seperti faringitis. Walaupun umumnya dialami oleh kanak-kanak, faringitis dapat dialami oleh orang tua. Lebih-lebih lagi, kerana sistem kekebalan tubuh mereka lemah atau mempunyai sejarah alergi seperti debu, selesema, dan bulu binatang.

Jadi, bagaimana mengatasi sakit tekak pada orang tua? Sekiranya orang tua mengambil ubat radang tekak? Sekiranya sakit tekak disebabkan oleh jangkitan virus, bagaimana cara menanganinya boleh dilakukan secara bebas di rumah. Tujuannya adalah untuk memulihkan keadaan sehingga sistem imun mengalahkan jangkitan.

Nah, inilah cara rawatan diri di rumah yang boleh dilakukan:

  1. Elakkan makanan pedas, panas, dan berminyak.
  2. Berkumur dengan air garam suam.
  3. Ambil lozenges, untuk melegakan sakit tekak.
  4. Gunakan pelembap di dalam rumah.
  5. Ambil kuah suam.
  6. Minum banyak minuman panas.
  7. Berhenti merokok kerana boleh memburukkan lagi sakit tekak.
  8. Minum lebih banyak cecair untuk membersihkan tekak.

Di samping itu, orang tua juga boleh mengambil ubat radang tekak dalam bentuk ubat penahan sakit untuk melegakan sakit tekak. Contohnya, parasetamol atau ibuprofen. Tetapi, jika radang tekak disebabkan oleh bakteria, maka ambil ubat radang tekak dalam bentuk antibiotik.

Baca juga: Perlu Tahu, Ini Cara Mengatasi Gejala Sakit Tenggorokan

Ingat, jangan sekali-kali mengambil antibiotik atau ubat radang tekak yang lain secara sembarangan. Ubat ini mesti diambil mengikut preskripsi dan arahan yang diberikan oleh doktor.

Jenis antibiotik yang dipilih biasanya penisilin atau amoksisilin. Namun, jika sakit tekak tidak hilang, cuba periksa dengan pihak hospital pilihan dalam aplikasi . Kerana ia boleh menjadi tanda masalah yang jauh lebih serius.Rujukan:
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Bayi Anda Mengalami Sakit Tekak.
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2021. Tekak Petang pada Bayi & Kanak-kanak.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Penyakit & Keadaan. Tekak Petang. Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Faringitis.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found