IUD boleh mencetuskan pendarahan rahim yang tidak normal, inilah sebabnya

, Jakarta - Adakah anda pernah mengalami pendarahan di luar kitaran haid anda? Ini boleh menjadi tanda pendarahan rahim yang tidak normal. Seperti namanya, pendarahan rahim yang tidak normal adalah pendarahan luar biasa dari rahim (rahim), yang keluar melalui faraj, seperti haid.

Pendarahan ini boleh berlaku pada mana-mana wanita, dan paling biasa berlaku semasa akil baligh dan menopaus. Walau bagaimanapun, pendarahan rahim yang tidak normal ini juga boleh berlaku ketika tahap hormon dalam badan tidak seimbang. Simptom yang paling biasa ketika mengalami keadaan ini adalah penampilan pendarahan ketika anda tidak haid.

Baca juga: 3 Masalah Rahim Yang Sering Dialami oleh Wanita

Walau bagaimanapun, pendarahan ini juga boleh berlaku semasa kitaran haid, jadi penderita sering tidak menyedarinya kerana dianggap sebagai pendarahan haid yang normal. Namun, biasanya terdapat juga beberapa gejala yang menyertai pendarahan ini, seperti:

 1. Pendarahan haid yang berat.

 2. Gumpalan darah atau gumpalan besar.

 3. Pendarahan selama lebih dari tujuh hari.

 4. Pendarahan yang berlaku kurang dari 21 hari sejak haid terakhir.

Selain itu, gejala pendarahan rahim yang tidak normal yang mungkin dialami adalah:

 1. Tompok darah muncul.

 2. Payudara terasa lembut dan sensitif.

 3. berbangga.

Boleh Dipicu oleh IUD dan Beberapa Berikut

Penyebab utama pendarahan rahim yang tidak normal adalah ketidakseimbangan hormon. Itulah sebabnya pendarahan ini sering dialami oleh wanita semasa akil baligh atau menopaus. Kerana mereka mungkin mengalami ketidakseimbangan hormon selama berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun.

Ketidakseimbangan hormon ini kemudian menyebabkan pendarahan yang tidak teratur. Contohnya, pendarahan berat atau bintik-bintik sahaja. Biasanya darah kelihatan coklat, merah jambu, atau merah terang.

Baca juga: Wanita Perlu Mengetahui Jenis Mioma di Rahim

Walau bagaimanapun, ketidakseimbangan hormon juga boleh menjadi kesan sampingan ubat-ubatan tertentu, keadaan perubatan, atau faktor lain. Salah satu faktor yang boleh menyebabkan pendarahan ini adalah penyisipan IUD atau alat intrauterin.

Walaupun mempunyai keberkesanan yang tinggi, penggunaan alat kontraseptif ini mesti digunakan dengan berhati-hati, kerana IUD boleh menyebabkan jangkitan pelvis jika tidak dilakukan dengan betul dan betul. Selain itu, beberapa faktor lain yang juga boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon dan pendarahan rahim yang tidak normal adalah:

 1. Keadaan perubatan tertentu. Pendarahan rahim yang tidak normal dapat dipicu oleh keadaan perubatan tertentu seperti sindrom ovarium polikistik (PCOS), endometriosis, polip rahim, fibroid rahim, dan penyakit kelamin.

 2. Penggunaan pil kawalan kelahiran. Pil ini mengandungi hormon seks wanita. Ketidakseimbangan hormon disebabkan oleh penggunaan pil kawalan kelahiran yang tidak disertai dengan perundingan yang lebih mendalam dengan doktor.

 3. Peningkatan atau penurunan berat badan yang cepat, lemak di dalam badan adalah salah satu blok bangunan hormon seks wanita. Ini menjadikan kehilangan lemak dalam waktu yang singkat dapat mengakibatkan perubahan kadar hormon secara tiba-tiba.

 4. Tekanan, baik fizikal dan emosi, boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan.

Baca juga: Perlu Tahu, 5 Perkara mengenai Pembuangan Uterus

Itulah sedikit penjelasan mengenai pendarahan rahim yang tidak normal. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found