Ini adalah 5 Permainan Sensori yang Baik untuk Kanak-kanak

, Jakarta - Memilih mainan untuk kanak-kanak adalah perkara yang sukar dilakukan. Walaupun terdapat banyak jenis permainan yang tersedia, ibu bapa mungkin ingin memperkenalkan anak-anak kepada permainan yang dapat membantu perkembangan mereka. Sekiranya demikian, permainan deria boleh menjadi pilihan. Seperti namanya, permainan jenis ini dapat membantu perkembangan fungsi saraf deria pada kanak-kanak.

Saraf deria mempunyai fungsi untuk menerima rangsangan dari luar badan dan kemudian menyampaikannya ke otak. Selepas itu, otak akan bertindak balas terhadap rangsangan yang diterimanya. Secara umum, saraf deria berfungsi sebagai perintah untuk melihat, mendengar, mengenali bau, dan merasakan bentuk atau benda fizikal. Jadi, jenis permainan deria apa yang sesuai untuk kanak-kanak?

Baca juga: Menjaga Haiwan, Inilah Manfaat untuk Kesihatan Mental

Permainan Sensori untuk Kanak-kanak

Permainan sensori adalah jenis permainan yang dapat membantu mengaktifkan dan merangsang perkembangan deria kanak-kanak. Selalunya, permainan deria menumpukan pada membantu kemampuan anak untuk menyentuh, melihat, dan mendengar sesuatu. Dengan memilih permainan yang tepat, perkembangan dan proses mengenal anak anda akan menjadi lebih optimum.

Terdapat beberapa jenis permainan deria yang boleh menjadi pilihan, termasuk:

1. Permainan Bakul

Salah satu permainan mudah yang boleh dicuba untuk perkembangan deria kanak-kanak adalah bakul yang dipenuhi dengan objek padat. Ibu dapat mengisi bakul dengan objek semula jadi yang mempunyai tekstur khas, seperti batu, daun, atau kayu dan akar.

2. Manfaatkan Makanan

Mungkin terdengar kasar, tetapi ibu dan ayah boleh menggunakan makanan untuk membantu merangsang perkembangan deria anak mereka. Semasa makan sayur-sayuran atau buah-buahan, cubalah meminta anak anda memegang dan mencium makanan tersebut. Dengan cara itu, kemampuan anak-anak untuk mengenali bentuk, rasa, dan aroma makanan dapat diasah. Namun, ini tidak boleh dilakukan terlalu kerap dan mengingatkan anak-anak bahawa makanan tidak boleh dijadikan alat permainan.

Baca juga: 4 Mainan Yang Dapat Meningkatkan Deria dan Perkembangan Motor Kanak-kanak

3. Mainkan Dough

Permainan jenis ini biasa dan banyak dijual di pasaran. Main doh ternyata berada dalam kumpulan permainan deria. Permainan jenis ini menggunakan adunan berwarna khas yang boleh dibentuk. Ini boleh membantu perkembangan deria kanak-kanak.

4. Kotak pasir

Permainan jenis ini biasanya terdapat di luar rumah atau di taman awam. Namun, ibu dan ayah boleh mencuba menyediakan kotak sampah di rumah. Sekiranya anda tidak mahu mengotori rumah anda atau merasakan pasir tidak sesuai untuk anak anda, ganti isi kotak itu dengan mainan kanak-kanak atau benda selamat yang lain. Kemudian, biarkan si kecil duduk di dalam kotak dan belajar mengenali benda-benda di sekelilingnya.

5. Berkebun

Berkebun dikatakan memberi banyak manfaat kesihatan. Nampaknya, ini juga dapat menyokong perkembangan saraf deria pada kanak-kanak. Dengan menanam, menggali tanah, atau bermain dengan tanaman tertentu, perkembangan saraf deria pada anak-anak dikatakan lebih baik. Kerana, anak anda akan belajar mengenali bentuk, warna tanaman, dan bau.

Baca juga: Ini adalah 6 faedah mengajak anak-anak ke kebun

Selain mencuba permainan deria, ayah dan ibu juga dapat memastikan perkembangan dan kesihatan anak-anak berjalan lancar dengan selalu mengamalkan gaya hidup sihat. Sekiranya si kecil anda sakit dan memerlukan bantuan perubatan segera, cuba gunakan aplikasinya . Cari dan cari senarai hospital berdekatan dan dengan mudah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Main Sensori: 20 Aktiviti Hebat untuk Kanak-kanak atau Prasekolah Anda.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Perkembangan kanak-kanak: Ketahui apa yang akan datang.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found