Inilah Cara Imbasan CT Mengesan Kanser Dengan Lebih Tepat

, Jakarta - Imbasan CT dapat membantu doktor mencari barah dan menunjukkan perkara seperti bentuk dan ukuran tumor. Imbasan CT selalunya merupakan prosedur pesakit luar. Imbasan tidak menyakitkan dan memakan masa sekitar 10 hingga 30 minit.

Imbasan CT menunjukkan sayatan, atau penampang, badan. Hasil imbasan CT dapat menunjukkan gambar tulang, organ, dan tisu lembut dengan lebih jelas daripada sinar-X standard. Imbasan CT dapat menunjukkan bentuk, ukuran, dan lokasi tumor. Melalui imbasan, imbasan CT, bahkan dapat menunjukkan saluran darah yang memberi makan tumor tanpa perlu melakukan pembedahan pada pesakit.

Doktor sering menggunakan imbasan CT untuk membantunya membimbing jarum untuk membuang sekeping tisu kecil. Biopsi panduan imbasan CT yang disebut ini juga dapat digunakan untuk mengarahkan jarum ke dalam tumor untuk jenis rawatan kanser tertentu, seperti: ablasi frekuensi radio (RFA), yang menggunakan haba untuk memusnahkan tumor.

Baca juga: 6 Perkara Yang Perlu Anda Lakukan Sebelum Menjalani Proses CT Scan

Dengan membandingkan imbasan CT yang dilakukan dari masa ke masa, doktor dapat melihat bagaimana tumor bertindak balas terhadap rawatan atau mengetahui apakah barah itu telah kembali setelah rawatan.

Bagaimana Imbasan CT Berfungsi

Dengan cara tertentu, imbasan CT adalah seperti ujian sinar-x standard. Tetapi, ujian sinar-x bertujuan pancaran radiasi yang luas dari satu sudut sahaja. Imbasan CT menggunakan blok nipis pensil untuk membuat rangkaian gambar yang diambil dari sudut yang berbeza.

Maklumat dari setiap sudut dimasukkan ke dalam komputer, kemudian membuat gambar hitam putih yang menunjukkan sekeping bahagian badan tertentu yang serupa dengan melihat sepotong roti.

Bahan kontras khas boleh digunakan untuk mendapatkan gambar yang lebih jelas. Ia dapat ditelan sebagai cairan, dimasukkan ke dalam vena, atau ke dalam usus melalui rektum sebagai enema.

Dengan meletakkan sekeping gambar imbasan CT di atas satu sama lain, mesin dapat membuat paparan 3 dimensi (3D). Gambar 3D dapat diputar pada layar komputer untuk dilihat dari sudut yang berbeza.

Baca juga: Ini adalah bahagian badan yang sering diperiksa dengan imbasan CT

Hari ini, doktor menggunakan teknologi imbasan CT yang selangkah lebih maju dalam teknik yang disebut endoskopi maya. Dengan menggunakan teknik ini, doktor dapat melihat permukaan dalaman organ seperti paru-paru ( bronkoskopi maya atau usus besar ( kolonoskopi maya atau kolonografi CT) tanpa perlu memasukkan skop ke dalam badan. Imej CT 3D disusun untuk membuat penampilan hitam putih di skrin komputer. Ini sangat serupa dengan endoskopi sebenar.

Cara melakukan Imbasan CT

Anda akan diminta untuk menanggalkan pakaian, memakai jubah, menanggalkan coli, perhiasan, tindik, atau benda logam lain yang menghalangi gambar. Kemudian, buang gigi palsu, alat bantu pendengaran, klip rambut, dan sebagainya, kerana boleh mempengaruhi gambar CT.

Kemudian, seorang ahli teknologi radiologi melakukan imbasan CT. Semasa peperiksaan, beritahu pakar teknologi jika anda mempunyai alat pacu jantung, port IV, atau alat perubatan implan lain.

Pengimbas ini adalah mesin berbentuk donat besar. Anda akan berbaring di atas meja nipis dan rata yang meluncur bolak-balik melalui lubang di tengah pengimbas. Semasa meja bergerak ke celah, tiub sinar-X berputar di dalam pengimbas, menghantar banyak sinar-X kecil pada sudut yang tepat. Rasuk ini cepat-cepat melewati badan dan dikesan di bahagian lain pengimbas. Anda mungkin terdengar berdengung dan mengklik semasa pengimbas dihidupkan dan dimatikan.

Baca juga: Keadaan Kesihatan Ini Dapat Diketahui Melalui Imbasan CT

Anda akan bersendirian di bilik pemeriksaan semasa imbasan CT, tetapi penyedia perkhidmatan kesihatan anda akan dapat melihat, mendengar, dan bercakap dengan anda setiap masa. Imbasan CT tidak menyakitkan, tetapi anda mungkin merasa tidak selesa untuk tetap berada dalam kedudukan tertentu selama beberapa minit pada satu masa. Anda juga mungkin diminta menahan nafas dalam jangka waktu yang singkat, kerana pergerakan dada dapat mempengaruhi gambar.

Semasa imbasan CT kepala, kepala boleh dipegang dengan alat khas. Untuk kolonografi CT ( kolonoskopi maya , udara dipam ke usus besar untuk membantu melihat permukaan dalam usus. Ini boleh menjadi tidak selesa.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana imbasan CT berfungsi, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found