Jangan salah, ini adalah 6 fakta mengenai kelemumur yang mesti anda ketahui

Jakarta - Kepingan putih seperti pasir lembut sering membuat anda cemas ketika memakai pakaian hitam? Kelemumur memang boleh membuat anda merasa tidak selamat dengan penampilan anda. Dan bukan hanya itu, kelemumur juga merupakan tanda kulit kepala yang tidak sihat. Walaupun tidak menular, tetapi tetap saja kelemumur boleh mengganggu kesihatan anda. Mari lihat beberapa fakta mengenai kelemumur yang perlu anda ketahui, di sini:

  1. Pengelupasan Kulit Kepala

Salah satu fakta mengenai kelemumur adalah akibat pengelupasan kulit kepala yang berlebihan. Dalam keadaan normal, pengelupasan ini berlaku setiap bulan atau empat minggu. Walau bagaimanapun, dalam keadaan kelemumur (teruk), keadaan ini boleh berlaku setiap minggu. Sebenarnya, tidak jarang berlaku sesuatu setiap tiga atau empat hari.

  1. Bayi Boleh Terlalu Kelemumur

Pada bayi, kelemumur yang muncul disebut dengan nama omong kosong buaian, keadaan yang menyebabkan kulit kepala bayi menjadi bersisik. Fakta kelemumur ini biasanya berlaku pada bayi baru lahir. Walau bagaimanapun, tidak jarang keadaan ini berlaku semasa tempoh pertumbuhan bayi.

  1. Boleh jadi kerana Produk Kecantikan

Anda juga perlu berhati-hati ketika menggunakan produk kecantikan. Kerana penggunaan pewarna rambut yang berlebihan, gel, semburan hari, Syampu yang tidak sesuai atau kerap menukar syampu, juga boleh menyebabkan kelemumur. Selain itu, tekanan yang teruk juga boleh mencetuskan pengelupasan kulit kepala , kamu tahu.

  1. Keradangan Kronik

Nah, ini berkaitan dengan keradangan kronik, lebih tepatnya eksim atau eksim. Ekzema ini akan menjadikan kulit kepala terasa gatal dan menyebabkan kepingan. Di UK, keadaan ini lebih kerap berlaku pada kanak-kanak. Menariknya, menurut WHO, penyakit kulit ini sering terjadi pada kanak-kanak di negara membangun. Walau bagaimanapun, penyakit ini juga mungkin menyerang orang dewasa.

  1. Bukan kerana ia kering

Sejak awal, banyak orang percaya bahawa kulit kepala kering adalah penyebab kelemumur. Sebenarnya, menurut pakar dermatologi dari Sekolah Perubatan Universiti Southern California, ini adalah salah tanggapan. Sebenarnya, kelemumur sebenarnya berlaku disebabkan oleh pertumbuhan kulat yang tidak berbahaya. Nah, keadaan ini akan menjadi lebih teruk apabila anda malas mencuci rambut dengan kerap.

  1. Hanya boleh dikawal

Malangnya, kelemumur tidak dapat dihilangkan. Terutama pada orang yang terdedah kepada kelemumur, mereka lebih terdedah walaupun berjaya dikeluarkan. Namun, anda tidak perlu risau kerana masalah ini dapat dikawal. Anda boleh menghalangnya dengan memakan buah-buahan, sayur-sayuran yang mengandungi zink ( zink dan vitamin B. Lebih baik jika anda mengelakkan makanan berlemak tepu yang menjadikan tubuh menghasilkan minyak berlebihan.

Cara Mengatasi dan Mencegah Kelemumur

Secara amnya, ramai orang menggunakan syampu anti kelemumur untuk merawat atau mencegahnya. Syampu yang digunakan mengandungi bahan aktif agen sitostatik, seperti selenium sulfida atau zink pyrithione. Ejen sitostatik Ini berfungsi untuk mengurangkan pertumbuhan sel-sel kulat. Nah, selain syampu anti kelemumur, anda juga boleh mengatasi atau mencegahnya dengan cara lain. Ingin tahu tentang fakta kelemumur ini? Inilah petua:

  1. Lidah Buaya

Kerana kandungannya yang pelbagai, lidah buaya juga mempunyai banyak faedah. Contohnya, ia mengandungi protein, kalsium, fosforus, zat besi, vitamin A, B1, C, dan karbohidrat. Menurut penyelidikan, cecair dari daun dapat digunakan untuk merawat kulit bersisik pada orang dengan dermatitis seborrheic. Bukan hanya itu, minyak juga dapat menghilangkan rasa gatal pada kulit kepala.

  1. Minyak zaitun

Minyak ini juga dianggap berkesan untuk menghilangkan serpihan atau kelemumur kulit mati. Ia juga mudah dilakukan. Anda hanya perlu menggunakan sedikit minyak zaitun pada bahagian yang bising. Kemudian setelah satu jam, sikat kulit di kawasan yang dibalut. Walau bagaimanapun, anda tidak harus sering menggunakan kaedah ini agar rambut anda tidak berminyak.

  1. Lemon

Kaedahnya tidak jauh berbeza dengan minyak zaitun. Gosokkan lemon ke kulit kepala anda secara sistematik dan pastikan tidak ada kawasan yang tidak digosok. Anda boleh melakukannya setengah jam sebelum membuat syampu.

Takut kelemumur atau bingung bagaimana menyelesaikannya? Anda boleh kamu tahu hubungi doktor melalui aplikasi untuk membincangkan perkara ini . Ayuh muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.