Lakukan Ini Kali Pertama Mengadopsi Haiwan Peliharaan

Jakarta - Mengamalkan haiwan peliharaan adalah keputusan yang menarik dan sebenarnya sangat bermanfaat. Ini juga merupakan tanggungjawab luar biasa. Apabila anda memilih untuk membawa haiwan ke rumah anda, anda membuat komitmen untuk memeliharanya seumur hidup mereka.

Bergantung pada jenis haiwan kesayangan yang anda pakai, anda mungkin perlu membuat beberapa perubahan hidup untuk menyambut rakan baru ke rumah anda. Mengetahui apa yang anda mahukan selama beberapa minggu pertama dapat membuat proses penyesuaian sedikit lebih mudah.

Baca juga: 6 Perkara Yang Perlu Diperhatikan Sebelum Mengamalkan Anjing

Perkara yang perlu dilakukan semasa mengadopsi haiwan

Sama ada kali pertama anda mengadopsi atau membawa haiwan kesayangan lain ke rumah anda, berikut adalah beberapa petua mengenai apa yang harus dilakukan sebaik sahaja anda membuat haiwan kesayangan baru.

  • Tanya Tabiat dan Keperluan Haiwan

Sebelum meninggalkan tempat perlindungan, pastikan anda diberitahu tentang tabiat dan keperluan haiwan peliharaan baru ini. Dengan mengetahui maklumat ini, anda akan lebih bersedia semasa membawa haiwan kesayangan anda pulang. Sebagai contoh, adakah haiwan itu mempunyai masalah sosial atau pencerobohan sehingga anda dapat mencari program latihan yang sesuai.

  • Pastikan rumah siap

Mengamalkan haiwan adalah komitmen, jadi pastikan semua orang di rumah bertanggungjawab sebelum anda membuat keputusan. Pertimbangkan anak-anak, tetamu atau ahli keluarga, kepada jiran yang berdekatan.

Sekiranya anda menggunakan anak kucing, pastikan rumah itu selamat dari apa yang mungkin dilakukan oleh anak kucing, seperti bersembunyi atau terjebak dalam celah yang ketat. Melindungi objek yang mungkin berbahaya bagi haiwan peliharaan.

Baca juga: Inilah Sebabnya Haiwan Peliharaan Boleh Sangat Menyayangi

  • Pastikan Haiwan Peliharaan Mempunyai Tempat Yang Selamat

Sama seperti manusia, kebanyakan haiwan suka mempunyai tempat yang selesa dan selamat untuk menelepon mereka sendiri, dan penting bagi haiwan peliharaan untuk memiliki tempat tidur atau kawasan khas di mana mereka boleh berehat.

Pastikan haiwan kesayangan anda mempunyai tempat yang selamat, kerana ini akan membantu mereka menyesuaikan diri dengan persekitarannya dengan lebih baik. Kawasan tidur bukanlah satu-satunya ruang yang perlu dipertimbangkan semasa mengadopsi. Kucing juga memerlukan kotak sampah, yang bermaksud anda perlu mencari tempat terbaik untuk meletakkan kotak sampah supaya mudah dijangkau oleh kucing.

  • Biarkan haiwan kesayangan anda meneroka kediaman baru mereka dengan sekatan untuk beberapa hari pertama

Ketika memasuki rumah baru untuk pertama kalinya, beberapa haiwan peliharaan mungkin berkeliaran dengan berhati-hati atau ragu-ragu. Sementara yang lain mungkin merasa gementar dan mesti segera dimasukkan ke dalam sangkar. Yang lain melihat ini sebagai peluang untuk berlari dengan penuh semangat dan menandakan wilayah mereka.

Untuk membuat haiwan kesayangan anda merasa siap di rumah baru mereka, sediakan tempat tidur dan mangkuk makanan mereka lebih awal untuk memberi mereka tempat untuk berehat dan merasa selesa. Sekiranya anda segera mengetahui ada tempat untuk mereka, akan lebih mudah bagi mereka untuk merasa selesa.

Mengenai kucing dan anjing, beri mereka ruang untuk mengetahui persekitaran, suara, dan bau baru mereka sambil tetap memberi pengawasan. Sebilangan kucing mungkin lebih sensitif daripada yang lain dan lebih suka berada di satu bilik, secara beransur-ansur diberi lebih banyak ruang untuk diterokai dari masa ke masa.

Ini akan membantu mereka menyesuaikan diri dengan persekitaran mereka tanpa merasa terlalu terbeban. Sekiranya anda menggunakan anak anjing atau anjing yang belum dilatih di rumah, pertimbangkan untuk mewujudkan kawasan khas untuk anjing tersebut.

Baca juga: Penjelasan mengenai Anjing yang Sering Mengundang Orang Tidak Dikenal

  • Pastikan Haiwan Peliharaan Anda Dapatkan Makanan Yang Betul

Jangan mendapat makanan yang salah kerana boleh mempengaruhi keadaan kesihatannya. Penyesuaian dapat melelahkan bagi beberapa haiwan, jadi memberi mereka nutrien yang tepat dapat membantu mengembalikan kekuatannya.

Sekiranya ternyata ada perkara yang tidak biasa di dalam haiwan kesayangan anda, anda boleh terus mengakses aplikasi tersebut dan tanya doktor haiwan. Oleh itu, pastikan anda mempunyai muat turun permohonan di telefon anda, ya!

Rujukan:

Orang dalam. Diakses pada tahun 2021. 13 perkara yang harus anda lakukan segera setelah mengadopsi haiwan kesayangan, menurut seorang pakar.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found