Hati-hati dengan Gejala Awal Diabetes Yang Sering Diabaikan

Gejala awal diabetes sering tidak disedari. Ini membuat banyak orang yang sering terlambat untuk menyedari mereka menghidap penyakit ini. Terdapat beberapa gejala awal yang perlu diketahui, seperti sering merasa dahaga, mudah lapar, selalu ingin membuang air kecil, mengalami luka yang sukar sembuh.

, Jakarta - Gejala awal diabetes sering diabaikan, kerana ada di antaranya bersifat umum atau serupa dengan gejala penyakit lain. Ini kemudian menyebabkan banyak orang menyedari terlambat bahawa mereka menghidap diabetes. Tidak jarang, penyakit ini hanya dapat dikesan setelah cukup parah, malah menimbulkan komplikasi.

Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui gejala awal diabetes, terutama jika anda mempunyai faktor risiko, seperti sejarah keluarga penyakit ini. Menyedari dan menyedari gejala awal yang muncul dapat menjadikan penyakit ini dapat diubati dengan cepat. Kerana, semakin cepat ia dikesan dan dirawat, semakin besar peluang untuk menghindari komplikasi diabetes yang berbahaya.

Baca juga: Amputasi dalam Diabetes Boleh Susah Sembuh?

Mengenali Gejala Awal Diabetes

Semakin cepat ia dirawat, risiko komplikasi diabetes berbahaya dapat dielakkan. Oleh itu, penting untuk mengenali gejala awal diabetes, seperti:

  1. Kerap membuang air kecil

Salah satu gejala khas penyakit ini adalah kerap membuang air kecil, terutama pada waktu malam. Tidak jarang, keinginan untuk selalu membuang air kecil boleh mengganggu tidur malam. Keadaan ini berlaku kerana kadar gula darah tinggi, sehingga ginjal tidak dapat menyerap semuanya. Gula berlebihan yang tidak diserap kemudian dikeluarkan melalui air kencing.

  1. Sentiasa Rasa Haus

Gejala awal diabetes yang sering diabaikan adalah selalu merasa dahaga. Gejala ini muncul kerana peningkatan kekerapan membuang air kecil yang menjadikan cecair badan berkurang secara berterusan. Pada orang yang menghidap diabetes, rasa dahaga yang muncul biasanya tidak hilang dengan mudah, walaupun anda telah minum banyak air.

  1. Selalunya Rasa Lapar

Kelaparan yang tidak wajar, misalnya, sering merasa lapar walaupun baru makan, boleh menjadi salah satu ciri diabetes. Kelaparan yang berlebihan timbul kerana hormon insulin dalam badan tidak dapat berfungsi dengan optimum.

Baca juga: Lakukan 6 Langkah Ini untuk Merawat Luka Diabetes

  1. Pengurangan berat

Orang yang menghidap diabetes terdedah kepada penurunan berat badan secara drastik tanpa sebab yang jelas. Ini berlaku kerana badan tidak dapat menghasilkan insulin yang mencukupi. Akibatnya, tubuh mengambil sumber tenaga lain, seperti protein, lemak, dan otot.

  1. Kulit Gatal dan Kering

Gatal dan kulit kering yang kerap boleh menjadi gejala awal diabetes. Kulit kering pada penderita diabetes berlaku kerana badan kehilangan banyak cecair, iaitu ketika membuang air kecil secara berterusan. Ini menyebabkan kulit kehilangan kelembapan semula jadi.

  1. Luka Sukar untuk Sembuh

Apabila anda mengalami kecederaan pada badan anda, seperti jangkitan, lebam, atau gigitan serangga, rawatan sederhana biasanya akan membuat luka itu cepat hilang. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku untuk penghidap diabetes. Keadaan ini berlaku kerana kadar gula darah tinggi, menyebabkan dinding arteri menjadi sempit dan mengeras. Akibatnya, aliran darah beroksigen terhalang. Sebenarnya, bahagian badan yang cedera memerlukan oksigen dan nutrien yang terdapat di dalam darah agar dapat sembuh dengan cepat.

Baca juga: Ini adalah cara mencegah amputasi pada orang yang menghidap diabetes

Ketahui lebih lanjut mengenai gejala awal diabetes dengan bertanya kepada doktor di aplikasinya . Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara atau berbual. Kemukakan pertanyaan mengenai kesihatan dan dapatkan maklumat yang boleh dipercayai dari pakar. Muat turunpermohonan di App Store atau Google Play!

Rujukan:

WebMD. Diakses pada tahun 2021. Gejala Diabetes Awal.

Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Tanda-tanda Diabetes.

Persatuan Diabetes Amerika. Diakses pada tahun 2021. Gejala Diabetes.