Inilah Cara Mengekalkan Kehamilan untuk Ibu yang Sibuk

, Jakarta - Sebilangan wanita memilih untuk meninggalkan pekerjaan mereka apabila didapati mereka hamil. Walau bagaimanapun, tidak sedikit wanita yang memilih untuk terus bekerja semasa kehamilan. Dengan begitu banyak perubahan dalam dirinya, bekerja selama kehamilan tidak mudah untuk hidup. Perubahan mood dan corak makan serta rasa letih selalu dirasakan oleh ibu hamil yang masih aktif bekerja.

Baca juga: 5 Petua Untuk Wanita Hamil Yang Masih Berfungsi

Menjaga kehamilan adalah tugas seorang ibu, terutama jika usia kehamilan masih sangat muda. Kegiatan ibu begitu padat sehingga menjadi perhatian ibu harus benar-benar memperhatikan kesihatan ibu dan juga bayi dalam kandungan. Terdapat banyak risiko yang ditakuti oleh ibu akan dirasakan semasa menjalani kehamilan semasa bekerja. Tetapi jangan risau, ibu boleh melakukan ini untuk mengekalkan kehamilan bagi ibu yang masih bekerja dan melakukan aktiviti yang sangat sibuk.

1. Perhatikan Pengambilan Nutrisi

Keperluan pemakanan ibu hamil tentunya akan berbeza dengan keperluan ibu ketika mereka tidak hamil. Pengambilan nutrien dan nutrien yang mencukupi diperlukan untuk membantu perkembangan dan pertumbuhan bayi dalam kandungan. Kandungan protein, karbohidrat, kalsium, folat, dan zat besi adalah pengambilan nutrien yang diperlukan oleh wanita hamil semasa hamil. Cubalah dalam satu hari untuk terus makan makanan yang menjadi sumber pemakanan untuk keperluan janin.

2. Sediakan Makanan ringan yang sihat

Semasa mengandung, ibu pasti akan berasa lapar secara berterusan. Untuk mengelakkan memakan makanan yang tidak sihat, anda harus selalu menyediakan makanan ringan yang sihat di meja anda agar lebih senang apabila anda tiba-tiba merasa lapar. Banyak boleh dijadikan makanan ringan yang sihat di tempat kerja, ibu boleh makan buah atau sayur kukus. Bukan hanya itu, biskut juga boleh menjadi alternatif untuk dijadikan makanan ringan yang sihat ketika ibu hamil sibuk bekerja. Yang paling penting, jangan sesekali terlepas makan, okey?

3. Luangkan Masa untuk Rehat

Sekiranya anda merasa letih semasa bekerja, anda harus berhenti bekerja terlebih dahulu dan meluangkan masa untuk berehat sebentar. Tidak boleh memaksa untuk terus melakukan aktiviti sekiranya anda merasa letih. Kesihatan ibu dan bayi dalam kandungan adalah sesuatu yang perlu dijaga. Rehat akan menjadikan tenaga ibu bertambah untuk melakukan aktiviti seterusnya.

4. Air Minum Yang Cukup

Minum sekurang-kurangnya 3 liter air sehari semasa kehamilan. Air sangat diperlukan untuk perkembangan dan pertumbuhan janin di dalam rahim ibu. Pastikan air yang anda minum bersih sehingga tidak menyebabkan penyakit. Bukan hanya memakan air, air kelapa, atau jus buah juga dapat menjadi pilihan ibu untuk memenuhi keperluan air selama satu hari. Selain keperluan air yang mencukupi, dengan memakan jus buah atau air kelapa, ibu hamil akan mendapat banyak faedah dari minuman ini.

5. Ambil Vitamin

Tidak kira betapa sibuknya wanita hamil, anda tidak boleh ketinggalan mengambil vitamin yang disyorkan oleh doktor semasa pemeriksaan obstetrik. Vitamin ini sebenarnya dapat membantu kesihatan janin dalam rahim dan ibu. Lebih baik mengambil vitamin secara berkala agar ibu dan janin sentiasa sihat.

Baca juga: Petua Kehamilan Pantas untuk Wanita Sibuk

Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai kehamilan, anda boleh bertanya kepada doktor melalui permohonannya . Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!