Anjing Mengeluarkan Air liur Berlebihan, Waspada dengan Masalah Kesihatan

, Jakarta - Tidak hanya menjaga anjing kesayangan anda. Memberi perhatian kepada kesihatannya adalah perkara lain yang tidak kurang pentingnya. Adalah idea yang baik untuk mengetahui beberapa tanda yang menunjukkan bahawa anjing anda dalam keadaan tidak baik. Bermula dari penurunan selera makan, penurunan aktiviti fizikal, hingga pengeluaran air liur yang berlebihan.

Baca juga : Bagaimana Mengetahui Anjing Haiwan Anda Sakit

Walaupun beberapa jenis anjing mengeluarkan air liur secara berlebihan, tidak salah jika anda menyedari keadaan yang perlu diperhatikan. Untuk itu, mari kita lihat ulasan dalam artikel ini!

Kenali Masalah Kesihatan pada Anjing yang Ditandakan oleh Drooling Berlebihan

Sebenarnya, terdapat beberapa jenis anjing yang mengeluarkan air liur secara berlebihan. Bermula dari Saint Bernards, Bloodhound, hingga Mastiffs mempunyai kebiasaan air liur yang berlebihan. Ini kerana baka anjing ini mempunyai bibir atas yang lebih longgar daripada baka anjing lain.

Di samping itu, anjing juga dapat mengeluarkan air liur ketika mengharapkan sesuatu yang enak, seperti makanan. Air liur sangat penting untuk sistem pencernaan anjing. Sebenarnya, ketika anjing mengambil ubat dengan rasa yang tidak mereka sukai, mereka sering membuat anjing menjadi ludah.

Kemudian, bilakah pemilik anjing perlu mengetahui keadaan air liur yang berlebihan pada anjing kesayangan mereka? Sebagai pemilik anjing, tentu anda perlu mengetahui pelbagai tanda pada anjing anda ketika anjing anda mengalami masalah kesihatan. Salah satunya dengan air liur berlebihan.

Perhatikan sama ada anjing anda terkulai dengan berlebihan dan disertakan dengan beberapa tanda lain. Bermula dari bau mulut, penurunan berat badan, batuk, kepekaan pada kawasan mulut, perubahan tingkah laku, cirit-birit, hingga penurunan aktiviti fizikal. Keadaan ini boleh menjadi tanda masalah kesihatan pada anjing.

Baca juga : Tidak hanya gigitan, menjilat anjing juga perlu diperhatikan

Berikut adalah beberapa masalah kesihatan yang dicirikan oleh air liur yang berlebihan pada anjing.

1. Gangguan Kesihatan Pergigian

Penumpukan tartar adalah salah satu sebab anjing membuang air besar secara berlebihan. Sekiranya terdapat perubahan warna pada gigi anjing, gusi bengkak, dan pendarahan, anda harus segera merawat kawasan gigi dan mulut anjing supaya keadaan ini dapat diatasi.

Selain itu, gigi patah, tumor, atau kehadiran benda asing di dalam mulut boleh menjadi penyebab air liur berlebihan pada anjing. Tidak ada yang salah dengan pemeriksaan diri secara rutin mengenai keadaan kesihatan gigi dan mulut anjing di rumah.

2. Cuaca Panas

Cuaca yang terlalu panas boleh menyebabkan anjing mengalami angin ahmar dan meneteskan air liur secara berlebihan. Pastikan anjing berada dalam cuaca dan persekitaran yang selesa, untuk mengelakkan situasi berbahaya yang disebabkan oleh angin ahmar .

3. Gangguan Fungsi Organ

Apabila anjing kesayangan anda bertambah tua, pastikan anda selalu membawa anjing anda ke doktor haiwan secara berkala untuk memastikan fungsi organ berjalan dengan baik. Kehadiran gangguan hati dan ginjal dapat dicirikan oleh air liur yang berlebihan pada anjing.

4. Menggunakan Kandungan Berbahaya

Pastikan anjing berada di persekitaran yang selamat. Secara tidak sengaja mengambil bahan berbahaya yang berasal dari tumbuhan atau haiwan boleh menyebabkan anjing jatuh sakit dan air liur secara berlebihan.

5. Merasa Kebimbangan

Bukan hanya manusia, anjing juga dapat mengalami perasaan cemas yang ditandai dengan air liur yang berlebihan. Anjing yang cemas akan membuka mulut dengan lebar dan bernafas. Inilah yang membuat anjing selalu mengeluarkan air liur.

6. Jangkitan Saluran Pernafasan Atas

Air liur yang berlebihan boleh menjadi tanda jangkitan pada saluran pernafasan atas anjing anda. Contohnya, di tekak dan hidung.

Baca juga : Waspada, ini adalah 4 bahaya air liur anjing untuk kesihatan

Itulah beberapa tanda dan penyebab anjing membuang air besar secara berlebihan. Pantas muat turun supaya anda mendapat rawatan yang tepat untuk aduan anjing peliharaan anda dari doktor haiwan. Praktikal kan? Ayuh, tunggu apa lagi!

Rujukan:
Ambil oleh Web MD. Diperoleh pada tahun 2021. Mengapa Anjing Saya Mengeringkannya?
Kelab Kennel Amerika. Diakses pada tahun 2021. Adakah Drool Anjing Anda Hebat? Bila Itu Semula Jadi dan Bila Merupakan Keprihatinan.
Haiwan Peliharaan Berguna. Diakses pada tahun 2021. 7 Sebab Mengapa Anjing Anda Terlalu Banyak Mengeringkan dan Mengapa Anda Perlu Bimbang.