Tempoh yang betul untuk bermain alat untuk menjaga kesihatan mata anda

, Jakarta - Menurut data penyelidikan yang diterbitkan oleh Rangkaian Humanistik untuk Sains dan Teknologi Pada tahun 2018, terdapat pengaruh yang signifikan terhadap penggunaan alat dan kesihatan mata. Terutama pada remaja berusia 16-18 tahun.

Sebenarnya, terlalu banyak masa dihabiskan di depan skrin alat dapat mengurangkan kelembapan pada mata dan menjadikannya kering. Apakah akibat mata kering? Mata terdedah kepada beberapa komplikasi. Ada peraturan kesehatan yang menerapkan sistem 20-20-20.

Setiap 20 minit dihabiskan di hadapan skrin, anda mesti melihat sesuatu yang berjarak 20 meter selama 20 minit. Lalu, bagaimana lagi anda dapat menjaga kesihatan mata anda walaupun anda sering terkena alat?

Baca juga: Suka Main Alat? Lihatlah bagaimana menjaga kesihatan mata ini

Tempoh yang betul untuk bermain alat

Mark S. Borchert, MD, dari The Eye Birth Defect and Eye Technology Institutes di Pusat Penglihatan di Hospital Kanak-kanak Los Angeles, mengatakan bahawa kanak-kanak lebih rentan terhadap pendedahan berpanjangan kepada alat daripada orang dewasa yang sudah mempunyai pertumbuhan mata yang matang.

Salah satu kesan paparan skrin alat ini ialah rabun (rabun jauh). Apabila kanak-kanak lebih suka tinggal di rumah dan bermain permainan komputer atau menonton TV sepanjang hari, kebiasaan ini mungkin menjadikan mereka tidak terbiasa dengan menonton jarak jauh, sehingga meningkatkan risiko miopia.

Selain melaksanakan 20–20–20, American Academy of Pediatrics mengesyorkan menggunakan alat untuk maksimum 60 minit sehari untuk anak-anak yang sedang membesar. Untuk mengurangkan bahaya pendedahan cahaya biru dari skrin alat, berikut adalah beberapa petua yang disyorkan:

  1. Kurangkan Kecerahan Skrin

Tidak banyak orang yang menyedari betapa besarnya pengaruh cahaya pada layar alat. Terlalu terang boleh mengganggu penglihatan, sehingga mata cepat menjadi tegang.

  1. Kerap Berkelip

Terlalu banyak menatap skrin gadget secara tidak sedar akan mengurangkan frekuensi berkelip mata. Ini berlaku secara semula jadi dan boleh mengeringkan mata. Jadi, jangan lupa untuk berkelip. Berkedip tentunya penting untuk memastikan mata tidak dilincirkan. Sekiranya perlu, gunakan titisan mata supaya mata tidak terlalu kering.

  1. Gunakan Latar Belakang Kelabu

warna sebenar latar belakang dari alat boleh mempengaruhi kestabilan mata. Mengubah latar putih menjadi kelabu dapat memudahkan mata untuk lebih fokus.

Baca juga: 5 Cara Menjaga Kesihatan Mata Kanak-kanak

Mengapa Sering Menatap Alat Boleh Membuat Mata Rosak?

Lampu biru yang terpancar dari alat digital yang digunakan setiap hari sebenarnya tidak mempunyai kesan negatif. Pendedahan berlebihan boleh menyebabkan masalah jangka panjang pada mata.

Bagaimana masalah ini dapat dielakkan? Cadangan yang mudah ialah mencuba menghabiskan lebih sedikit masa di hadapan alat digital. Contohnya, jangan menghabiskan dua jam di depan skrin sebelum tidur.

Sekiranya selama ini anda berfikir bahawa bermain alat boleh membuat anda tertidur dengan cepat, sebenarnya mata yang letih menyukarkan tidur dan mata yang cukup rehat menjadikan seseorang mudah tertidur.

Baca juga: 20 Makanan yang Mengandungi Vitamin A Yang Baik untuk Mata

Mata kanak-kanak tidak berkembang sepenuhnya, ketika mencapai usia 18 tahun, mata berkembang sepenuhnya. Oleh itu, kanak-kanak lebih mudah terkena cahaya biru daripada orang dewasa.

Ibu bapa harus segera menghubungi pakar oftalmologi sekiranya mereka melihat ada perubahan pada mata anak mereka, di mana penglihatan bertambah buruk, mata terasa sakit, letih, gatal atau kering. Sekiranya ibu bapa ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bahaya alat dan jangka masa pendedahan yang tepat terhadap alat, tanya sahaja .

Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun aplikasi melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:

Jaringan Humanistik untuk Sains dan Teknologi (Diakses pada tahun 2019), Tempoh Penggunaan Alat Mempengaruhi Keletihan Mata pada Pelajar Berumur 16-18 Tahun
Myopia Institute (Diakses pada tahun 2019), Video: Kesan Waktu Skrin Berlebihan pada Mata Anak Anda
Mashable Asia (Diakses pada tahun 2019), Cara Melindungi Mata dan Telinga Anak Anda dari Waktu Skrin Terlalu Banyak