Ketahui 3 Komplikasi Kerana Toksoplasmosis

, Jakarta - Pernah dengar istilah toxoplasmosis? Keadaan ini adalah jangkitan pada manusia yang disebabkan oleh parasit protozoa (organisma bersel tunggal). Toxoplasma gondii ( T. gondii ). Dalam kebanyakan kes, parasit ini sering dijumpai pada sampah kucing atau daging yang tidak dimasak.

Toksoplasma boleh terdedah kepada manusia jika mereka bersentuhan dengan kotoran kucing yang tercemar atau memakan makanan dan minuman yang tercemar.

Secara amnya, jangkitan ini tidak berbahaya kerana sistem imun dapat mengawal jangkitan parasit ini. Tetapi, bagi orang yang mempunyai sistem imun yang lemah atau wanita hamil, ini adalah cerita yang berbeza. Jangkitan toxoplasmosis ini memerlukan rawatan perubatan yang serius untuk mengelakkan komplikasi serius.

Baca juga: Dipengaruhi oleh Toxoplasmosis, berikut adalah 3 cara untuk mengubatinya

Sebabnya, virus ini boleh merebak dari ibu ke janin. Lebih buruk lagi, toksoplasma berpotensi menyebabkan jangkitan pada bayi di dalam rahim yang boleh mengakibatkan keguguran, kecacatan pada bayi, dan bahkan kematian bayi di dalam rahim. Apa yang perlu anda ketahui, toksoplasmosis yang teruk boleh menyebabkan kerosakan pada mata, otak, dan organ lain.

Perhatikan Simptom

Apabila parasit ini menyerang orang yang sihat, gejala mungkin tidak muncul dan penghidapnya dapat pulih sepenuhnya. Tetapi, dalam beberapa kes, gejala ini dapat muncul selama beberapa minggu. Gejala biasanya ringan, serupa dengan gejala selesema, seperti demam, sakit otot, keletihan, sakit tekak, dan kelenjar getah bening yang bengkak. Gejala ini boleh bertambah baik dalam masa enam minggu.

Sebenarnya, yang perlu anda perhatikan adalah jangkitan pada bayi yang ditularkan dari ibu semasa mengandung. Bayi dengan keadaan ini boleh mengalami gejala serius pada trimester pertama kehamilan. Contohnya, kelahiran pramatang, keguguran, atau kematian janin di rahim.

Bayi yang dijangkiti toxoplasmosis kongenital mungkin menunjukkan gejala, seperti:

 • Kejang.

 • Anemia.

 • Kulit kekuningan.

 • Ruam kulit atau kulit yang mudah lebam.

 • Keradangan chorion ( chorionitis ) atau jangkitan pada bahagian belakang bola mata dan retina.

 • Pembesaran hati dan limpa.

 • Hilang pendengaran.

 • Kepala kelihatan lebih kecil (microcephaly).

 • Kepala menjadi besar kerana penumpukan cecair serebrospinal di kepala (hidrosefalus).

 • Kerosakan intelektual atau keterbelakangan mental.

Baca juga: Wanita Hamil Terkena Toksoplasmosis, Ini Mempengaruhi Janin

Mencetuskan Serangkaian Komplikasi

Ingat, jangkitan yang satu ini boleh menyebabkan komplikasi serius, seperti:

 1. Toksoplasmosis okular. Komplikasi ini disebabkan oleh keradangan dan kecederaan pada mata yang disebabkan oleh parasit. Keadaan ini boleh menyebabkan gangguan penglihatan, floaters muncul (seperti objek kecil melayang yang menyekat pandangan) di mata, sehingga buta.

 2. Toksoplasmosis kongenital. Komplikasi ini berlaku apabila janin juga dijangkiti toxoplasmosis. Ini boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan pada janin. Contohnya hidrosefalus, epilepsi, gangguan pendengaran, kerosakan otak, gangguan kemampuan belajar, penyakit kuning, toksoplasmosis okular, dan cerebral palsy.

 3. Toksoplasmosis serebrum. Sekiranya seseorang dengan sistem kekebalan tubuh yang terjejas dijangkiti toxoplasmosis, jangkitan itu dapat menyebar ke otak dan boleh mengancam nyawa penderita. Beberapa simptomnya adalah sakit kepala, kekeliruan, gangguan koordinasi, kejang, demam tinggi, pertuturan kabur, dan toksoplasmosis okular.

Baca juga: Kesan Kemoterapi Terhadap Risiko Mendapatkan Toksoplasmosis

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah perubatan di atas? Anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!