COVID-19, SARS, atau MERS, yang manakah paling berbahaya?

, Jakarta - Coronavirus Wuhan atau COVID-19 telah merebak ke sekurang-kurangnya 27 negara. Lalu, bagaimana dengan Indonesia? Sejauh ini, belum ada kes positif virus Wuhan corona di Indonesia. Beberapa pakar dari luar negara mengatakan bahawa mungkin Indonesia tidak dapat mengesan jenis virus korona terbaru. Namun, hujah ini ditolak oleh pemerintah Indonesia.

Selain itu, mengenai COVID-19, ia juga berhubungan langsung dengan Sindrom Pernafasan Akut Parah (SARS) dan Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS).

Ketiga-tiga virus itu berasal dari keluarga yang sama. Ketiga-tiganya disebabkan oleh virus korona. SARS disebabkan oleh SARS-CoV dan MERS disebabkan oleh MERS-CoV. Sedangkan virus Wuhan corona disebabkan oleh 2019-nCoV (kini dinamakan semula COVID-19).

Struktur coronavirus Wuhan hampir sama dengan virus yang menyebabkan SARS dan MERS. Sebenarnya, sebelum virus korona merebak di Wuhan, China, para penyelidik telah mengenal pasti virus korona hampir enam dekad yang lalu. Walau bagaimanapun, COVID-19 masih menjadi misteri.

Persoalannya, yang manakah paling berbahaya di antara COVID-19, SARS, dan MERS? Inilah penjelasan penuh.

Baca juga: 10 Fakta Virus Corona Yang Anda Perlu Tahu

Kilas balik SARS dan MERS

SARS, yang muncul pada bulan November 2002 di China, merebak ke beberapa negara lain. Bermula dari Hong Kong, Vietnam, Singapura, Indonesia, Malaysia, Eropah (UK, Itali, Sweden, Switzerland, dan Rusia), ke Amerika Syarikat.

Wabak SARS, yang berakhir pada pertengahan tahun 2003, menjangkiti 8,098 orang di pelbagai negara. Bagaimana dengan jumlah mangsa? Sekurang-kurangnya 774 orang kehilangan nyawa kerana jangkitan saluran pernafasan yang teruk ini.

Bagaimana dengan MERS? Kita dapat melihat fakta dari jurnal di Perpustakaan Perubatan Nasional AS - Institut Kesihatan Nasional, “Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS) - Kemas kini" Kajian itu mendedahkan bahawa virus korona yang menyebabkan MERS pertama kali dilaporkan pada 24 September 2012 oleh seorang doktor di Arab Saudi. MERS telah didaftarkan secara rasmi di WHO pada bulan September 2012.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), sejak pertama kali muncul pada tahun 2012, MERS telah membunuh sekitar 858 orang. Penyakit ini bukan sahaja endemik pada tahun 2012 tetapi juga muncul dari tahun 2016 hingga 2018.

Kembali ke tajuk utama, mana yang paling berbahaya di antara COVID-19, SARS dan MERS?

Baca juga: Selain Corona Virus, ini adalah 12 malapetaka lain yang mematikan dalam sejarah

Kadar maut yang berbeza

COVID-19, SARS, dan MERS kedua-duanya disebabkan oleh virus korona. Namun, jika diteliti lebih lanjut, ketiga-tiganya mempunyai kadar kematian yang berbeza. Menurut pakar, semasa wabak SARS kadar kematian adalah sama dengan 10 peratus.

Komplikasi SARS lebih cenderung berlaku pada orang tua. Kira-kira separuh daripada semua orang yang dijangkiti berusia lebih dari 65 tahun tidak bertahan. Bagaimana dengan MERS?

Menurut catatan WHO, MERS mempunyai kadar kematian 37 peratus. Itu hampir empat kali ganda daripada SARS. Pakar di Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengatakan, kira-kira 3 atau 4 daripada 10 orang dengan MERS tidak dapat hidup secara beransur-ansur. Kes di Arab Saudi lebih serius, sekitar 22 orang mati dari 44 kes yang berlaku.

Baca juga: Novel Coronavirus Telah Ditemui Sejak 2012, Fakta atau Hoax?

Sekiranya penghidap MERS tidak mati, terdapat beberapa komplikasi yang mungkin mereka hadapi. Bermula dari radang paru-paru, kegagalan buah pinggang, kegagalan pernafasan, hingga kejutan septik. Ia mengerikan, bukan?

Jadi, bagaimana keadaan anda dengan COVID-19, yang kini bersifat endemik? Menurut data dari GISAID (Global Initiative on Sharing All Influenza Data) dalam masa nyata, pada hari Jumaat, 14 Februari 2020, sekurang-kurangnya 64,418 orang dijangkiti COVID-19.

Dari jumlah itu, sekitar 1,491 mati, dan 7,064 orang berjaya pulih dari serangan virus misteri itu. Ini bermaksud bahawa kadar kematian virus Wuhan corona adalah sekitar 2.3 peratus.

Perkara yang perlu ditekankan, walaupun pengiraannya adalah bahawa COVID-19 tidak begitu teruk seperti SARS dan MERS, tidak pernah memandang rendah penyakit ini. Sebabnya jelas, penyakit ini boleh menyebabkan radang paru-paru yang teruk sehingga menyebabkan kematian.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai virus korona dan bagaimana mencegahnya? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan .

Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu keluar rumah kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
CDC. Diakses pada tahun 2020. Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS).
CDC. Diakses pada Januari 2020. Soalan Lazim Mengenai SARS.
CDC. Diakses pada tahun 2020. Jenis Coronavirus Manusia.
GISAID. Diperoleh pada tahun 2020. Kes Global Coronavirus COVID-19 oleh Johns Hopkins CSSE.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang perlu diketahui mengenai coronavirus.
Perpustakaan Perubatan Nasional AS - Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2020. Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS) - Kemas kini.
WHO. Diakses pada tahun 2020. Coronavirus.