103 orang dinyatakan sembuh dari korona, ini adalah kunci untuk penyembuhan

Jakarta - Jumlah orang yang dijangkiti virus korona semakin meningkat. Berdasarkan data dari Suruhanjaya Kesihatan Nasional Republik Rakyat China , seperti dipetik dari laman web Virus Wuhan Sehingga 29 Januari 2019, jumlah orang yang dilaporkan dijangkiti adalah 6061 orang, dari 18 negara, dan 132 daripadanya meninggal.

Walaupun jumlah kematian akibat jangkitan virus korona meningkat, jumlah orang yang dinyatakan sembuh juga meningkat. Sehingga penulisan ini, 103 orang dengan jangkitan korona di China telah pulih. Ini segera menimbulkan tanda tanya dan perbualan, terutama di media sosial. Sebabnya, hingga kini tidak ada penawar untuk jangkitan virus korona. Oleh itu, bagaimana 103 orang di China berjaya pulih dari jangkitan?

Ya, tidak ada ubat atau vaksin yang berkesan untuk menyembuhkan jangkitan virus korona hingga sekarang. Ini juga disahkan oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit . Oleh itu, orang dengan jangkitan virus korona biasanya hanya diberi rawatan dan ubat penolong untuk meredakan gejala, menjaga pengambilan nutrisi, keperluan cairan tubuh, dan istirahat.

Baca juga: 10 Fakta Virus Corona Yang Anda Perlu Tahu

Kekuatan Sistem Kekebalan adalah Kunci

Sekiranya orang dengan jangkitan virus korona hanya dapat diberikan ubat dan rawatan untuk menghilangkan gejala, itu bermakna kemungkinan besar penyembuhan adalah kekuatan sistem imun. Dalam dunia perubatan, ada istilah fagositosis, yang merupakan keadaan ketika virus yang menjangkiti tubuh dikalahkan atau "ditelan" oleh sel-sel imun, sehingga virus itu mati.

Oleh itu, apabila sistem imun seseorang berada dalam keadaan optimum, tubuh lebih cenderung bertahan dan melawan jangkitan sehingga virus mati. Masalahnya, setiap orang mempunyai tahap imuniti yang berbeza. Itulah sebabnya ada yang pulih dan ada yang dapat bertahan ketika virus menyerang, sistem kekebalan tubuh mereka menurun, sehingga mereka tidak dapat bertahan dari serangan tersebut.

Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa menjaga sistem imun yang optimum adalah perkara terpenting yang perlu dilakukan pada masa ini. Sehingga apabila ada virus yang menyerang, tubuh dapat bertahan dan melawan. Isu menjaga kekebalan juga diberitahu sejak beberapa hari lalu oleh Menteri Kesehatan Indonesia, dr. Terawan Agus Putranto, yang disiarkan dalam pelbagai berita domestik.

Baca juga: Jangan Panik, Virus Corona Tidak Dihantar Melalui Barangan Import China

Petua Meningkatkan Kekebalan tubuh

Memandangkan pentingnya kekuatan sistem kekebalan tubuh dalam memerangi jangkitan virus korona, berikut adalah beberapa petua yang dapat dilakukan untuk mempertahankan dan memperbaikinya:

1. Makan Banyak Sayuran dan Buah-buahan

Sayuran dan buah adalah 2 jenis makanan yang perlu banyak dikonsumsi, jika anda ingin meningkatkan daya tahan tubuh. Ini kerana sayur-sayuran dan buah-buahan mengandungi vitamin dan mineral, yang dapat memperkuat sistem kekebalan tubuh dalam melawan virus dan bakteria yang dapat menyebabkan penyakit.

2. Bersenam secara Rutin

Penting, tetapi sering diremehkan, senaman berkala sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari sebenarnya dapat membantu mengekalkan imuniti, anda tahu. Sekiranya terasa sukar untuk dilakukan, cubalah untuk mula aktif dan memilih untuk banyak berjalan kaki daripada menaiki kenderaan dalam aktiviti seharian.

3. Cukup rehat

Adakah awak tahu? Kurang tidur sebenarnya boleh membuat sistem imun seseorang merosot. Oleh itu, cubalah mulai mendapatkan kuantiti dan kualiti tidur yang cukup, supaya sistem ketahanan badan terjaga.

Baca juga: Wuhan Terasing, Ini adalah Ancaman Virus Corona Besar ke Indonesia

4. Ambil Vitamin

Mengambil vitamin atau makanan tambahan adalah salah satu cara yang boleh dilakukan untuk meningkatkan daya tahan. Untuk menjadikannya lebih mudah dan cepat, anda boleh membeli vitamin yang anda perlukan melalui aplikasi .

5. Elakkan Tekanan

Tekanan yang tidak diuruskan dengan betul boleh menyebabkan pengeluaran hormon kortisol meningkat. Sekiranya ini berlaku dalam jangka masa panjang, peningkatan hormon kortisol secara beransur-ansur dapat menyebabkan fungsi kekebalan tubuh menurun.

Rujukan:
Virus Wuhan. Diperoleh pada tahun 2020. Jangkitan Jangka Masa dan Bilangan Kematian Virus Wuhan.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Coronavirus.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. 5 Cara Meningkatkan Sistem Kekebalan Anda Secara Semula Jadi.