7 Tabiat Yang Mencetuskan Sakit Belakang

, Jakarta - Sakit belakang sering disebabkan oleh tabiat harian yang buruk yang membuat otot dan sendi tertekan dan tegang. Sakit belakang dapat mempengaruhi kualiti aktiviti dengan ketara.

Terdapat beberapa tabiat yang menyebabkan sakit belakang, seperti tidak bersenam, postur badan yang buruk, mengangkat barang dengan tidak betul, berlebihan berat badan, merokok, dan kurang mengambil kalsium dan vitamin D. Maklumat lanjut boleh dibaca di sini!

Tabiat Yang Mencetuskan Sakit Belakang

Duduk untuk jangka masa yang panjang dapat memberi tekanan pada cakera di punggung bawah, yang dapat menimbulkan ketegangan dan tekanan di kawasan bawah termasuk pinggang, dan menyebabkan sakit dan sakit. Bagaimana kebiasaan boleh mencetuskan sakit belakang? Maklumat lanjut ada di sini!

Baca juga: 5 Punca Sakit Belakang Yang Sering Dipandang Rendah

1. Tidak Bersenam

Latihan berkait rapat dengan latihan otot-otot badan, termasuk otot-otot perut dan bahagian bawah badan. Latihan dan senaman yang teratur dapat mencegah sakit belakang. Ini termasuk latihan seperti Pilates dan yoga.

Pilates dapat membantu melegakan sakit belakang. Ini termasuk latihan kardiovaskular seperti berenang, berjalan kaki, dan berbasikal. Intinya adalah pergerakan yang dapat meningkatkan kelenturan.

2. Mempunyai Postur Buruk

Postur yang lemah dapat memberi tekanan pada otot dan memberi tekanan pada tulang belakang. Lama kelamaan, tekanan kerana postur yang lemah sebenarnya dapat mengubah ciri-ciri anatomi tulang belakang.

Untuk mengelakkan kecederaan pinggang, cubalah berdiri dengan lutut sedikit bengkok, dan letakkan satu kaki ke hadapan untuk mengurangkan tekanan pada pinggang anda dan mengurangkan ketegangan di bahagian bawah badan anda. Semasa duduk disarankan untuk duduk dengan pinggul anda sedikit lebih tinggi daripada lutut anda.

3. Mengangkat Barang Dengan Tidak Betul

Selalunya kecederaan belakang berlaku ketika kita cuba mengangkat objek berat dan melakukannya dengan tidak betul. Cara melakukannya dengan betul adalah dengan menekuk lutut dan menggunakan kekuatan kaki, menjaga berat badan dekat dengan badan anda. Selepas itu, teruskan kepala ke bawah dan punggung lurus dan pastikan untuk mengelakkan tikaman secara tiba-tiba.

Baca juga: Sakit Belakang Selepas Bersenam, Inilah Cara Mengatasinya

4. Berat badan berlebihan

Pastikan berat badan anda terkawal untuk mengelakkan sakit belakang. Anda lebih cenderung mengalami sakit belakang jika anda berlebihan berat badan atau gemuk. Berat yang berlebihan, terutama di bahagian tengah, mengalihkan seluruh pusat graviti ke hadapan dan menambah ketegangan pada otot lumbar. Bersenam dan diet yang sihat dapat membantu anda mencapai berat badan yang seimbang.

5. Merokok

Nikotin menyekat aliran darah ke cakera yang melindungi tulang belakang dan meningkatkan kadar degenerasi. Merokok juga mengurangkan penyerapan kalsium dan mencegah pertumbuhan tulang baru, menjadikan perokok berisiko tinggi mengalami osteoporosis (tulang rapuh) dan penyembuhan yang lebih perlahan selepas patah tulang, yang boleh menyebabkan sakit belakang.

Baca juga: Sebelum mengalami sakit tumit, ketahui cara mencegahnya

6. Tidak Mendapat Cukup Kalsium dan Vitamin D

Nutrien ini penting untuk kekuatan tulang. Sekiranya anda tidak mendapat cukup kalsium dan vitamin D dalam diet harian anda, bincangkan kemungkinan suplemen dengan doktor anda. Sekiranya anda memerlukan cadangan doktor mengenai pengambilan kalsium dan vitamin D, anda boleh bertanya terus di .

Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

7. Jangan Bergerak Banyak

Mengehadkan aktiviti sebagai kaedah pengurusan kesakitan ketika anda mengalami sakit pinggang dapat melambatkan proses penyembuhan. Aktiviti yang kerap dapat meningkatkan aliran darah ke kawasan yang terkena, mengurangkan keradangan dan mengurangkan ketegangan otot.

Orang yang meneruskan aktiviti harian biasa setelah mengalami sakit pinggang mungkin mempunyai kelenturan yang lebih baik daripada mereka yang berehat selama seminggu. Rehat tempat tidur yang berpanjangan juga dapat meningkatkan rasa sakit dan berpotensi menyebabkan komplikasi, termasuk kemurungan, pembekuan darah di kaki, dan penurunan nada otot.

Rujukan:
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. 7 Tabiat Buruk yang Menyebabkan Sakit Belakang.
Ceramah Kesihatan UNC. Diakses 2020. 5 Tabiat Harian yang Menyebabkan Anda Sakit Belakang.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found