Anak-anak Mengalami Kutu Kepala, Inilah Cara Mengatasinya

, Jakarta - Ibu tidak perlu panik jika anak mereka mempunyai kutu kepala. Perkara utama yang perlu dilakukan oleh ibu untuk mengatasinya adalah membasmi nits dan kutu dewasa yang berada di kepala si kecil. Anda harus tahu bahawa nits kelihatan seperti titik kuning atau coklat kecil ketika belum menetas.

Secara amnya, nits terdapat di batang rambut dan berhampiran kulit kepala. Tempat ini sangat sesuai kerana suhunya sesuai untuk tetap hangat hingga menetas. Telur kutu akan menetas dalam satu hingga dua minggu setelah diletakkan. Kadang-kadang telur kutu juga kelihatan seperti kelemumur, tetapi tidak dapat dikeluarkan dengan menyikat. Setelah telur menetas ke nimfa, cangkerang yang tersisa akan kelihatan putih atau jernih, dan tetap melekat pada batang rambut.

Nimfa kecil dan akan tumbuh menjadi dewasa kira-kira satu hingga dua minggu selepas menetas. Kerana pergerakannya sangat pantas, kadang-kadang nimfa tidak begitu kelihatan. Perkara yang perlu anda perhatikan adalah bahawa kutu kepala dapat disebarkan atau dipindahkan melalui perantara seperti sisir, topi keledar, atau topi. Kutu kepala tidak dapat terbang atau melompat dari kepala ke kepala dan penularan lebih kerap berlaku kerana hubungan fizikal anak dengan rakannya.

Baca juga: 6 Cara Mudah Menghilangkan Kelemumur

Untuk mengatasi kutu kepala, terdapat beberapa taktik yang boleh anda lakukan.

  1. Ubat anti-kutu

Memberi ubat anti kutu adalah salah satu kaedah yang berkesan untuk mengatasi kutu hidup. Caranya adalah dengan menggunakan ubat secara merata, diamkan beberapa minit, kemudian bilas dengan air bersih. Ulangi setiap beberapa hari mengikut arahan penggunaan.

  1. Menyisir Rambut dengan Sikat Kutu

Sikat khas untuk kutu kepala atau dikenali sebagai serit adalah sisir bergigi halus yang dapat membantu anda menyisir kutu kepala, baik dalam bentuk telur dan kutu dewasa. Untuk lebih mudah mencari kutu, gunakan sisir ini ketika rambut anda basah setelah mencuci. Lakukan 3-5 kali sehari jika anda merasakan jangkitan kutu kepala sangat teruk.

  1. Minyak pati khusus rambut

Sebilangan minyak wangi yang kuat seperti pudina , rosemary , lavender , terbukti tidak menguntungkan kutu. Kutu juga membenci tekstur berminyak di kepala mereka, kerana mereka boleh menyukarkan pergerakan. Sebelum tidur, cubalah sapukan minyak pati ke permukaan kulit kepala hingga hujung rambut. Tutup rambut dengan topi mandi agar tidak mengotorkan bantal. Pada keesokan harinya, anda hanya membuat syampu dan bilas sehingga bersih, kemudian sikat rambut si kecil dengan sisir.

Baca juga: Kanak-kanak Suka Menggaru Kepala, Mengatasi Kutu Kepala Dengan Cara Ini

  1. Rawatan Salon

Sekiranya pemusnahan di rumah tidak berfungsi, cubalah bawa si kecil ke salon yang mempunyai rawatan kutu kepala. Biasanya, rambut anak akan dicuci dan dipotong untuk membatasi pergerakan kutu. Selepas itu, rambut kanak-kanak akan dilumurkan dengan cecair anti kutu khas.

Setelah menangani dan menghilangkan kutu kepala, kemudian segera ambil langkah pencegahan. Kerana kutu dapat kembali dan merebak di kulit kepala si kecil. Pastikan di mana anak anda melepak dan menghabiskan masa tidak ada anak lain yang mungkin juga mendapat kutu kepala. Pastikan juga ahli keluarga yang lain, seperti saudara atau saudari, sama ada mereka juga mempunyai kutu kepala. Selain itu, agar kutu kepala tidak datang lagi, ingatkan anak-anak untuk tidak berkongsi barang peribadi seperti sikat, topi, jepit rambut, atau ikat kepala, dengan anak-anak lain.

Baca juga: Punca Kutu Kepala dan Cara Mengatasinya

Jadi, ibu tidak perlu panik lagi ketika menghadapi kutu kepala pada anak, bukan? Singkirkan kutu kepala sepenuhnya, jika perlu, sampaikan kepada doktor melalui aplikasi mengenai rawatan kutu kepala di Si Kecil. Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal. Caranya adalah muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found