Jaga Batuk dan Selsema Selepas Vaksin Selsema, Inilah Sebabnya

, Jakarta - Virus selesema adalah sejenis virus yang dapat berkembang dan bermutasi dengan cepat. Sangat mungkin vaksin selesema yang anda dapatkan tahun lalu tidak lagi melindungi anda dari ancaman virus tahun ini. Vaksin selesema baru biasanya dikeluarkan setiap tahun untuk mengikuti virus selesema yang cepat menyesuaikan diri. Oleh itu, setiap orang yang berusia lebih dari enam bulan perlu mendapatkan dos vaksin selesema setiap tahun.

Namun, sebilangan orang mungkin masih mengalami gejala selesema seperti batuk dan selsema setelah mendapat vaksin selesema. Ini juga boleh berlaku kerana beberapa sebab. Lihat ulasan berikut!

Baca juga: Ini adalah 5 perkara yang berkesan menyebarkan virus selesema

Sebab seseorang menyimpan selesema setelah mendapat vaksin

Pada dasarnya, vaksin selesema tidak akan menyebabkan gejala selesema. Walau bagaimanapun, seseorang mungkin mengalami gejala seperti selesema walaupun mendapat vaksin selesema kerana sebab berikut:

  • Reaksi terhadap Vaksin. Sebilangan orang mengalami sakit otot dan demam selama satu atau dua hari setelah mendapat vaksin selesema. Ini mungkin merupakan kesan sampingan biasa bagi tubuh yang menghasilkan antibodi.
  • Tempoh Masa Dua Minggu. Diperlukan masa sekitar dua minggu untuk kesan suntikan selesema. Sekiranya anda terdedah kepada virus influenza tidak lama sebelum atau selama ini, anda mungkin mengalami gejala selesema.
  • Vaksin Tidak Berfungsi Secara Optimum. Dalam beberapa tahun, virus influenza yang digunakan untuk vaksin tidak sesuai dengan virus yang beredar selama musim selesema. Sekiranya ini berlaku, suntikan selesema akan kurang berkesan, tetapi masih dapat memberikan perlindungan, walaupun tidak optimal.
  • Penyakit Lain. Banyak penyakit lain, seperti selesema, juga menimbulkan gejala seperti selesema. Jadi mungkin anda fikir anda menghidap selesema ketika anda benar-benar tidak.

Baca juga: Hati-hati, Selsema Biasa Juga Boleh Mencetuskan Pneumonia

Cegah Selesema dengan Cara Mudah Ini

Vaksin selesema adalah perlindungan terbaik terhadap selesema, tetapi ada langkah tambahan yang dapat anda ambil untuk melindungi diri anda dari selesema dan virus lain. Sebilangan langkah berikut merangkumi:

  • Basuh tangan anda dengan kerap menggunakan sabun dan air.
  • Gunakan pembersih tangan berasaskan alkohol untuk mencuci tangan jika sabun dan air tidak tersedia.
  • Elakkan menyentuh mata, hidung atau mulut jika boleh.
  • Elakkan orang ramai ketika memasuki musim selesema.
  • Amalkan tabiat kesihatan yang baik, seperti berehat secukupnya, kerap bersenam, minum banyak cecair, makan makanan berkhasiat dan menguruskan tekanan dengan baik.
  • Anda juga dapat membantu mencegah penyebaran selesema dengan tinggal di rumah ketika anda menghidap selesema.

Baca juga: Selesema tidak hilang, adakah anda perlu berjumpa pakar?

Ada rancangan untuk mendapatkan vaksin untuk anda dan seisi keluarga anda? Kini anda boleh mendapatkan vaksin selesema Sanofi lebih senang menggunakan aplikasi . Kaedahnya juga sangat mudah, anda hanya perlu memilih ciri Buat Janji Temu Hospital dan kemudian pilih perkhidmatan Vaksin Dewasa atau Vaksin Kanak-kanak. Selepas itu, anda boleh memilih jadual dan lokasi hospital anda sendiri. Untuk mendapatkan vaksin selesema dari Sanofi , anda akan diarahkan ke Hospital Mitra Keluarga. Setelah memilih lokasi dan waktu untuk melakukan vaksinasi, anda akan diminta memasukkan beberapa maklumat peribadi terperinci dan kemudian memilih kaedah pembayaran. Dalam beberapa saat, pihak hospital akan segera mengesahkan jadual vaksinasi untuk anda.

Untuk mendapatkan vaksin selesema dari Sanofi , anda juga tidak perlu risau untuk menghabiskan banyak wang. Ini adalah kerana Sanofi mempunyai potongan harga 50 ribu rupiah tanpa transaksi minimum yang anda dapat hanya dengan memasukkan kod baucar VAKSIN . Apa tunggu lagi, ambillah telefon pintar -mu dan segera menjadualkan vaksinasi selesema untuk kamu dan keluarga melalui aplikasi , sekarang!

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses 2020. Influenza (Selsema).
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Mencegah Selsema Musim
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Tembakan Selesema Tahunan: Adakah Perlu?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Flu Shot: Taruhan Terbaik Anda untuk Mengelakkan Influenza.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found