5 Petua Menurunkan Berat Badan Semasa Berpuasa

, Jakarta - Bagi anda yang bertekad untuk menurunkan berat badan tetapi tidak melakukannya, bulan Ramadan ini dapat menjadi saat yang tepat untuk mewujudkan berat badan ideal anda. Namun, tidak mustahil puasa membuat anda bertambah berat badan. Baiklah, semasa berpuasa anda dapat menurunkan berat badan, berikut adalah beberapa trik yang dapat anda ikuti agar perjuangan anda untuk menurunkan berat badan semasa berpuasa dapat berjaya:

  1. Elakkan Makanan dan Minuman Gula

Siapa yang tidak tergoda dengan manisnya ais buah dan makanan manis lain yang terdapat di meja makan ketika berbuka puasa? Walaupun kelihatan enak, makanan dengan kandungan gula tinggi berbahaya bagi anda yang sedang menjalani diet. Sekiranya anda makan banyak makanan dan minuman bergula, badan anda akan menyimpan gula sebagai lemak. Inilah sebabnya, diet anda boleh gagal jika anda mengambil banyak gula berlebihan. Semasa sahur dan iftar, anda harus makan makanan dengan karbohidrat kompleks untuk menghasilkan tenaga, misalnya dari buah-buahan, sayur-sayuran, dan beras perang. ( Baca juga: Pesakit kencing manis mesti menjauhkan diri dari makanan manis

  1. Meningkatkan Penggunaan Protein dan Serat

Makanan yang mengandungi protein dan serat akan menjadikan anda kenyang lebih lama. Sebabnya, makanan ini akan memakan masa yang lama untuk dicerna dan diserap oleh badan. Anda juga akan merasa lebih selamat kerana kalori berlebihan tidak akan terkumpul di dalam badan dan berubah menjadi lemak. Menggantikan makanan berkarbohidrat tinggi dengan makanan kaya serat dan protein juga akan mengurangkan selera makan anda dan mencegah rasa lapar. Oleh itu, apabila anda berbuka puasa, anda tidak akan makan berlebihan.

  1. Elakkan kembali tidur selepas sahur

Bangun pagi untuk makan sahur pada mulanya terasa berat dan membuat anda mengantuk. Walau bagaimanapun, untuk mengelakkan pengumpulan lemak dan meningkatkan asid perut, anda tidak boleh tidur lagi. Anda boleh melakukan senaman ringan untuk meningkatkan pencernaan sementara menunggu solat subuh. Anda boleh mengalihkan waktu tidur dengan tidur lebih awal pada waktu malam. Selain mencegah anda bangun tidur, tidur lebih awal akan menjauhkan anda dari tekanan dan menjaga kesihatan jantung anda.

  1. Keperluan Air Yang Cukup

Walaupun anda berpuasa, anda harus memastikan badan anda terhidrasi dengan baik. Minum air secukupnya juga ternyata berkesan untuk mengelakkan anda daripada ingin makan makanan manis ketika berbuka puasa. Anda boleh memenuhi pengambilan air minuman anda dengan minum 2 gelas air pada waktu subuh, 2 gelas ketika berbuka puasa, dan 4 gelas dari waktu makan malam sebelum tidur. Selain air minuman, anda juga boleh mendapatkan pengambilan air melalui buah-buahan segar, seperti tembikai, jeruk, nanas, dan banyak lagi.

  1. Terus Bersukan

Bersenam ketika berpuasa mungkin terasa berat, tetapi cara paling kuat untuk menurunkan berat badan, kamu tahu . Kerana, lemak dalam badan akan lebih mudah dibakar menjadi tenaga ketika perut anda kosong. Oleh itu, cubalah bersenam dua jam sebelum berbuka puasa, lakukan di tempat teduh, dan jangan lakukannya pada siang hari. Sekiranya masih terasa berat, anda boleh berjalan-jalan, menunggang basikal, atau membersihkan rumah. ( Baca juga: 4 Petua Bersukan di Bulan Puasa)

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai penurunan berat badan semasa berpuasa, anda boleh bertanya kepada doktor anda. Untuk berbincang dengan doktor, anda boleh memanfaatkan ciri tersebut Hubungi Doktor dalam aplikasi . Anda hanya perlukan muat turun permohonan di App Store dan Google Play. Di samping itu, anda juga boleh bertanya kepada doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual dan Panggilan Suara / Video . Jadi, gunakan aplikasi sekarang!