Sekiranya anda menghidapi trombositopenia, inilah yang berlaku pada badan anda

, Jakarta - Trombositopenia berlaku apabila seseorang mempunyai jumlah platelet darah yang rendah. Platelet adalah sel darah tidak berwarna yang membantu pembekuan darah, sehingga pendarahan dapat dihentikan.

Apabila tahap platelet dalam badan rendah, anda mungkin mengalami lebam dan pendarahan yang berlebihan. Gangguan ini boleh mempengaruhi kanak-kanak hingga dewasa. Dalam kes ringan, trombositopenia boleh menyebabkan beberapa tanda dan gejala.

Walaupun jarang berlaku, tahap platelet dalam badan boleh turun ke tahap yang sangat rendah yang boleh membawa maut. Berhati-hati dengan trombositopenia dengan mengetahui perkara-perkara yang berlaku pada tubuh apabila anda menghidap penyakit ini di sini.

Baca juga: Hubungan antara trombositopenia dan demam denggi yang perlu anda ketahui

Punca Thrombocytopenia

Orang normal mempunyai 150,000 hingga 450,000 platelet per mikroliter darah yang beredar. Setiap platelet hanya hidup sekitar 10 hari, jadi tubuh terus memperbaharui bekalan platelet dengan menghasilkan platelet baru di sumsum tulang. Walau bagaimanapun, orang dengan trombositopenia mempunyai kurang dari 150,000 platelet per mikroliter darah. Keadaan ini menyukarkan penyembuhan luka.

Thrombocytopenia boleh diwarisi atau mungkin disebabkan oleh sejumlah ubat atau keadaan. Perkara berikut menyebabkan seseorang mengalami trombositopenia:

1. Platelet Terperangkap

Limpa adalah organ kecil seukuran kepalan tangan yang terletak tepat di bawah tulang rusuk di sebelah kiri perut seseorang. Biasanya, limpa berfungsi untuk melawan jangkitan dan menyaring bahan yang tidak diingini dari darah.

Limpa yang membesar yang dapat disebabkan oleh sejumlah kemungkinan gangguan, kerana mengandung terlalu banyak platelet yang dapat menyebabkan penurunan jumlah platelet yang beredar.

2. Pengeluaran Platelet Berkurang

Platelet dihasilkan di sumsum tulang badan. Sekiranya pengeluarannya rendah, anda mungkin mengalami trombositopenia. Faktor-faktor yang mengurangkan pengeluaran platelet termasuk:

 • Leukemia.
 • Beberapa jenis anemia.
 • Jangkitan virus, seperti hepatitis C atau HIV.
 • Ubat kemoterapi.
 • Pengambilan alkohol yang tinggi.

3. Pemecahan Platelet yang dipertingkatkan

Beberapa keadaan boleh menyebabkan badan menggunakan atau memusnahkan platelet lebih cepat daripada yang dihasilkan. Ini menyebabkan kekurangan platelet dalam aliran darah badan yang boleh berlaku dalam keadaan, seperti:

 • Kehamilan

Thrombocytopenia yang disebabkan oleh kehamilan biasanya ringan dan bertambah baik sejurus selepas bersalin.

 • Trombositopenia imun

Jenis ini disebabkan oleh penyakit autoimun, seperti lupus dan rheumatoid arthritis. Sistem kekebalan secara salah menyerang dan memusnahkan platelet. Sekiranya penyebab sebenar keadaan tidak diketahui, ia dipanggil purpura trombositopenik idiopatik. Jenis ini lebih biasa pada kanak-kanak.

 • Bakteria dalam Darah

Jangkitan bakteria yang teruk yang melibatkan darah boleh menyebabkan kerosakan platelet.

 • Purpura trombositopenia trombotik

Ini adalah keadaan yang jarang berlaku yang berlaku apabila gumpalan darah kecil tiba-tiba terbentuk di seluruh badan, menyebabkan sejumlah besar platelet habis.

 • Sindrom Hemolitik Uremik

Gangguan yang jarang berlaku ini menyebabkan penurunan platelet yang tajam, pemusnahan sel darah merah, dan gangguan fungsi ginjal. Kadang-kadang ia boleh berlaku berkaitan dengan jangkitan bakteria Escherichia coli (E. coli), seperti yang dapat diperoleh dari makan daging mentah atau kurang matang.

 • Dadah

Ubat-ubatan tertentu dapat mengurangkan bilangan platelet dalam darah seseorang. Kadang kala ubat mengelirukan sistem imun dan menyebabkannya merosakkan platelet. Contohnya, antibiotik dan antikonvulsan yang mengandungi heparin, kina, sulfa.

Baca juga: Apa Komplikasi yang Boleh Disebabkan oleh Trombositopenia?

Kesan Thrombositopenia pada Badan

Keadaan platelet yang rendah di dalam badan boleh menyebabkan pendarahan sukar dihentikan. Itulah sebabnya mengapa trombositopenia sering dicirikan oleh gejala awal berupa luka atau mimisan yang sukar disembuhkan.

Selain itu, perkara-perkara berikut juga boleh berlaku pada tubuh jika anda menghidapi trombositopenia:

 • Lebam yang mudah atau berlebihan.
 • Pendarahan dangkal ke dalam kulit yang muncul sebagai bintik-bintik ungu kemerahan biasanya di bahagian bawah kaki.
 • Pendarahan dari luka yang memerlukan masa yang lama untuk sembuh.
 • Pendarahan dari gusi atau hidung.
 • Darah dalam air kencing atau najis.
 • Aliran haid yang berat.
 • Keletihan.
 • Limpa membesar.

Baca juga: Inilah Cara Mendiagnosis Thrombocytopenia

Nah, itu adalah perkara yang boleh berlaku pada tubuh apabila seseorang mengalami trombositopenia. Sekiranya anda mengalami gejala di atas, jangan panik. Hanya bercakap dengan doktor dari untuk nasihat kesihatan. Kaedahnya adalah dengan menggunakan muat turun permohonan dalam telefon pintar dan anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Thrombocytopenia (bilangan platelet rendah).

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found