4 Cara Hidup Diet Dukan yang Menjadikan Tubuh Langsing

, Jakarta - Ingin mengetahui rahsia Kate Middleton, isteri Putera William, yang selalu kelihatan langsing dan sihat? Menurut beberapa sumber, wanita berusia 38 tahun ini menerapkan diet Dukan untuk mengekalkan bentuk badannya yang ideal dan tetap bugar.

Kate bukan satu-satunya wanita terkenal yang mengamalkan diet ini. Diet Dukan juga terbukti dapat melancarkan tubuh diva Jennifer Lopez dan supermodel Gisele Bundchen sejurus selepas melahirkan. Jadi, bagaimana rasanya dan bagaimana anda menjalani diet Dukan?

Baca juga: 6 Cara Mudah Menurunkan Berat Badan Selain Diet dan Bersenam

Cara Hidup Diet Dukan

Diet Dukan disebut sebagai makanan yang dapat menurunkan berat badan dalam waktu yang singkat. Diet Dukan didasarkan pada teori bahawa diet kaya protein membantu orang menurunkan berat badan. Sebabnya adalah kerana:

 • Makanan rendah lemak dan tinggi protein cenderung lebih rendah kalori.
 • Protein dapat menolong orang merasa kenyang.
 • Pencernaan protein menggunakan lebih banyak tenaga, jadi tubuh membakar lebih banyak kalori.

Jadi, apa cara untuk menjalani diet Dukan?

1. Fasa Serang

Cara menjalani diet Dukan bermula dengan fasa serang atau menyerang. Pada fasa ini seseorang diminta untuk memakan makanan dari senarai "protein tulen". Tujuannya adalah untuk menurunkan berat badan dengan cepat.

Teorinya adalah bahawa makan makanan kaya protein dalam jumlah tinggi akan memulakan metabolisme anda. Walau bagaimanapun, walaupun memerlukan lebih banyak kalori untuk mencerna protein, ahli diet bersetuju bahawa tidak ada makanan tertentu yang dapat memulai metabolisme.

Oleh itu, mereka yang menjalani diet Dukan masih digalakkan untuk bersenam untuk meningkatkan proses metabolisme. Semasa fasa serangan, diperlukan untuk mengambil sekurang-kurangnya 1.5 liter air dan bersenam selama 20 minit setiap hari.

Fasa serangan biasanya berlangsung sekitar 2–5 hari. Walau bagaimanapun, mereka yang ingin menurunkan berat badan lebih dari 40 kg, perlu bertahan dalam fasa ini lebih lama daripada 7 hari.

Pada fasa ini, bagaimana menjalani diet Dukan dengan mengambil salah satu daripada 68 protein tulen yang disenaraikan. Semua adalah sumber protein tanpa lemak dan termasuk daging lembu tanpa lemak, ikan, ayam, telur, kedelai, keju cottage, dan produk tenusu tanpa lemak.

Pilihan harus rendah lemak dan tidak mengandung gula tambahan. Seseorang boleh makan seberapa banyak yang mereka mahukan, dan tidak ada pengiraan kalori.

Baca juga: 10 Makanan Sihat Terbaik untuk Menurunkan Berat Badan

2. Fasa Pelayaran

Cara menjalani diet Dukan pada fasa kedua disebut fasa pelayaran. Fasa ini bertujuan untuk menurunkan berat badan seseorang secara beransur-ansur, dengan menambahkan 32 sayur-sayuran tertentu ke dalam diet.

Panjang fasa ini bergantung pada berapa berat badan seseorang yang ingin turun. Fasa pelayaran dapat menurunkan berat badan sebanyak satu kilogram dalam enam hari.

Pada fasa ini, seseorang boleh mengambil protein rendah lemak dalam jumlah yang tidak terhad. Mereka juga boleh makan sayur-sayuran tanpa pati ( sayur-sayuran tidak berkanji ) dalam jumlah yang tidak terhad, termasuk bayam, okra, selada, dan kacang hijau. Dalam fasa pelayaran Dalam kes ini, seseorang disyorkan untuk bersenam selama 30-60 minit setiap hari.

3. Fasa Penyatuan

Pada fasa ini tujuannya bukan untuk menurunkan berat badan, tetapi untuk menghindari kenaikan berat badan. Seseorang dibenarkan makan makanan berkanji. Pada fasa ini, seseorang boleh mengambil:

 • Jumlah protein dan sayur-sayuran yang tidak terhad.
 • 1.5 auns keju keras ( keju keras ).
 • Dua keping roti gandum.

Pada fasa ini, setiap hari dalam seminggu, mereka hanya dibenarkan makan protein. Perkara yang tidak boleh dilepaskan, seseorang perlu melakukan senaman secara berkala selama 25 minit sehari.

Baca juga: Diet Tanpa Makan Nasi, Seberapa Berkesan?

3. Fasa Penstabilan

Fasa penstabilan adalah sebahagian daripada penyelenggaraan jangka panjang. Mereka yang menjalani diet Dukan tidak boleh kehilangan atau menambah berat badan selama fasa ini.

Pada satu hari setiap minggu, mereka harus makan makanan yang mengandung protein, seperti pada fase serangan. Di samping itu, mereka dapat memakan apa yang mereka mahukan, selagi mengikuti peraturan mudah, iaitu:

 • Makan tiga sudu dedak oat setiap hari.
 • Gunakan tangga sekerap mungkin, atau aktif.
 • Selamat menjalani "hari protein murni" setiap hari Khamis.
 • Bersenam selama 20 minit setiap hari.
 • Terus minum 1.5 liter air setiap hari.

Fasa penstabilan adalah rancangan jangka panjang yang menjadi sebahagian daripada gaya hidup seseorang. Pada ketika ini, seseorang dibenarkan mengambil pemanis buatan, cuka, gula bebas gula, dan rempah. Diet ini juga mengesyorkan pengambilan multivitamin dengan mineral.

Bagaimana, berminat untuk mencuba diet Dukan? Perkara yang perlu dititikberatkan, sebelum memutuskan untuk menjalani diet ini, cubalah membincangkannya terlebih dahulu dengan pakar pemakanan. Ada kemungkinan bahawa diet ini tidak boleh atau tidak selamat untuk orang dengan keadaan kesihatan tertentu.

Beberapa kajian telah menghubungkan diet Dukan dengan kemungkinan komplikasi kesihatan, termasuk penyakit ginjal dan hati. Di samping itu, ada kemungkinan bahawa diet Dukan tidak dapat memberikan nutrisi lengkap yang diperlukan oleh tubuh.

Oleh itu, cuba tanyakan pendapat doktor anda mengenai diet ini sebelum meneruskannya. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Panduan Lengkap Diet Dukan.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Diet Dukan: Perlukah saya mencubanya?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found