Bolehkah Anemia Menyebabkan Komplikasi?

, Jakarta - Darah adalah salah satu perkara yang diperlukan oleh tubuh untuk menyebarkan oksigen dan membekalkan nutrien ke seluruh badan. Penting untuk menjaga aliran darah yang normal agar tidak terganggu. Apabila badan seseorang kekurangan darah, itu bermaksud tubuh mengalami animea. Gangguan ini boleh menyebabkan seseorang mengalami badan yang mudah letih dan merasa lemah.

Anemia boleh berlaku apabila tubuh kekurangan sel darah merah yang diperlukannya. Anda harus memastikan jika gangguan itu tidak berlaku dalam jangka masa yang lama kerana boleh menyebabkan komplikasi yang teruk. Berikut adalah beberapa komplikasi yang boleh disebabkan oleh anemia.

Baca juga: Mudah Keletihan, Waspadalah terhadap 7 Tanda Anemia yang Perlu Diatasi

Komplikasi Disebabkan oleh Anemia

Anemia adalah gangguan yang berlaku apabila tubuh seseorang tidak mempunyai sel darah merah yang mencukupi. Sel-sel darah ini menyebar ke seluruh badan bersama zat besi dan hemoglobin sehingga protein dan oksigen sampai ke semua organ tubuh ketika memasuki aliran darah. Apabila organ tubuh kekurangan pengambilan ini, seseorang dapat merasa lemah, letih, hingga pucat.

Gangguan anemia yang berlaku memang merupakan salah satu penyakit biasa. Ada beberapa jenis anemia yang dapat terjadi, yaitu anemia kekurangan zat besi, anemia, kekurangan vitamin, anemia aplastik, anemia hemolitik, dan anemia sel sabit. Sebilangan jenis gangguan ini boleh menyebabkan komplikasi ringan hingga berbahaya. Berikut adalah beberapa komplikasi yang boleh disebabkan oleh anemia:

  1. Keletihan yang teruk

Komplikasi pertama yang boleh berlaku pada seseorang ketika menderita anemia adalah rasa keletihan yang teruk. Ini boleh menyukarkan anda melakukan sebarang aktiviti kerana rasa letih dan kelemahan yang timbul. Keletihan ini timbul kerana beberapa bahagian badan kekurangan oksigen yang seharusnya dibekalkan oleh sel darah merah.

  1. Kelainan Jantung

Seseorang yang mengalami anemia juga boleh mengalami kecacatan jantung sebagai komplikasi, iaitu degupan jantung yang terlalu cepat atau tidak teratur. Apabila seseorang mengalami anemia, jantung mesti mengepam lebih banyak darah sehingga terdapat cukup oksigen dalam darah. Sekiranya tidak diperiksa, seseorang boleh mengalami kegagalan jantung atau jantung yang membesar yang boleh membawa maut.

Baca juga: Sekiranya anda menghidap anemia, adakah ia dapat disembuhkan?

  1. Kematian

Beberapa jenis anemia yang turun temurun, seperti anemia sel sabit, boleh menyebabkan seseorang mengalami komplikasi yang mengancam nyawa. Komplikasi anemia ini boleh menyebabkan seseorang kehilangan darah dengan cepat, menyebabkan gangguan akut. Rawat dengan segera atau dapatkan penderma darah sebelum menyebabkan kematian pada penghidapnya.

Oleh itu, diagnosis awal anemia mesti dilakukan dengan melakukan ujian darah untuk menentukan seberapa parah gangguan itu. Ujian utama yang dilakukan adalah jumlah darah lengkap, yang berguna dalam menentukan jumlah sel darah merah di dalam badan. Pemeriksaan juga dapat mengetahui apakah seseorang kekurangan vitamin B12 dan B9, serta kandungan zat besi dalam badan. Beberapa ujian lain juga dapat dilakukan bergantung pada jenis anemia yang menyerang, seperti:

  • Ujian darah dan air kencing yang dapat menunjukkan seseorang mempunyai anemia hemolitik.

  • Ujian kolonoskopi atau darah najis disyorkan apabila terdapat pendarahan gastrousus.

  • Seseorang juga boleh mendapatkan biopsi sumsum tulang jika mereka merasa ada gangguan dari mana tubuh menghasilkan sel darah merah.

Dengan menentukan jenis anemia yang menyerang dan penyebabnya, ini dapat membolehkan penyedia perkhidmatan kesihatan menentukan jenis rawatan yang tepat. Jadi, dalam jangka masa panjang, penyebab anemia dapat diatasi dan kemungkinan kambuh dapat dikurangkan secara drastik.

Itulah perbincangan mengenai beberapa komplikasi yang disebabkan oleh anemia. Dengan mengetahui beberapa kesan buruk yang boleh terjadi ketika tubuh kekurangan sel darah merah, pencegahan awal dapat dilakukan. Sekiranya anemia menjadi lebih biasa, segera lakukan pemeriksaan yang berkaitan dengan perkara yang menyebabkannya.

Baca juga: Kenali Perbezaan Antara Anemia Aplastik dan Anemia Biasa

Anda juga boleh menghubungi doktor di untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit ini. Tanpa kerumitan, komunikasi dengan doktor dapat dilakukan pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Anemia.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Anemia.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found