Ubat yang boleh digunakan untuk merawat GERD pada wanita hamil

“Penyakit asid perut dapat dialami oleh semua orang, kecuali wanita hamil kerana perubahan hormon. Keadaan ini tidak dapat diremehkan kerana boleh menyebabkan ketidakselesaan ibu. Untuk itu, penting untuk mengetahui rawatan apa yang dapat mengatasi gejala. "

, Jakarta - Penyakit refluks gastroesofagus (GERD) sering dialami oleh wanita hamil. Keadaan ini biasa dirasakan pada bulan kedua kehamilan dan boleh bertahan sepanjang kehamilan. Punca keadaan asid perut meningkat semasa kehamilan dipengaruhi oleh perubahan hormon.

Semasa mengandung, seorang ibu akan menghasilkan hormon progesteron dan relaxin. Kedua-dua hormon dapat mengendurkan tisu otot licin ke seluruh badan, termasuk saluran pencernaan. Ini menyebabkan makanan memakan masa lebih lama untuk dicerna, dan mencetuskan masalah pencernaan lain seperti kembung, pedih ulu hati, hingga kembung. Selain itu, rahim yang tumbuh juga boleh menjadi faktor pemicu, kerana menyebabkan rahim memampatkan.

Namun, ada beberapa cara yang boleh digunakan untuk merawat GERD semasa kehamilan, salah satunya adalah dengan mengambil ubat. Ingin tahu apa-apa? Lihat maklumat di sini!

Baca juga: Petua Mengatasi Pedih ulu hati pada Wanita Hamil

Ubat untuk merawat GERD semasa kehamilan

Sekiranya anda mula mengalami penyakit asid perut semasa mengandung, anda wajib berjumpa doktor terlebih dahulu. Melancarkan dari Garis Kesihatan, sebilangan ubat mempunyai kesan sampingan apabila diminum oleh wanita hamil. Untuk itu, ambil ubat yang telah diresepkan oleh doktor. Nah, secara amnya doktor akan menetapkan ubat, seperti:

 • Antasid

Antasid berfungsi dengan meneutralkan asid perut. Walau bagaimanapun, ubat ini dapat menghalang penyerapan zat besi dalam usus. Jadi, jangan gunakannya secara sembarangan. Ibu mesti mengikuti preskripsi dan arahan yang diberikan oleh doktor.

Tempoh penggunaan dan dos yang disyorkan akan disesuaikan dengan keadaan wanita hamil. Penggunaannya boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan, seperti sembelit, sakit kepala, atau cirit-birit. Wanita hamil juga harus menghindari antasid yang mengandung aluminium, kerana boleh menyebabkan sembelit.

 • Omeprazole

Ubat ini tergolong dalam kelas proton pump inhibitor (PPI). Cara kerjanya adalah dengan mengurangkan jumlah asid yang dihasilkan oleh perut. Penggunaan ubat ini sebenarnya agak selamat untuk wanita hamil, tetapi ada beberapa kesan sampingan yang dapat disebabkan, seperti muntah, sakit kepala, cirit-birit, hingga mual. Oleh itu, sangat penting untuk mengikuti arahan doktor semasa mengambil ubat ini.

 • Ranitidine

Ranitidine tergolong dalam kelas ubat yang dikenali sebagai kumpulan histamin (H2). penyekat. Ranitidine dapat mengurangkan pengeluaran asam lambung, sehingga dapat melegakan penyakit asam lambung. Umumnya, ubat ini diambil dua kali sehari dengan kemungkinan kesan sampingan seperti sembelit, sakit kepala, dan mengantuk.

 • Prokinetik

Doktor kadang-kadang juga menetapkan kelas ubat prokinetik untuk membantu mempercepat pengosongan perut sambil menguatkan otot-otot esofagus bawah. Walau bagaimanapun, ubat ini masih mempunyai kesan sampingan, seperti mual, kemurungan, keletihan, kelemahan, dan cirit-birit.

Baca juga: Mag pada Wanita Hamil, Apa yang Perlu Dilakukan?

Untuk mengetahui ubat mana yang sesuai untuk mengatasi keadaan yang anda rasakan sekarang, segera berjumpa doktor. Doktor yang dipercayai akan memberikan preskripsi dan arahan untuk digunakan sesuai dengan keluhan dan keadaan badan ibu semasa. Anda boleh berunding secara langsung melalui aplikasi masa lalu berbual atau panggilan video.

Cara Mencegah GERD semasa Hamil

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengurangkan risiko ketidakselesaan akibat GERD yang berlaku semasa kehamilan, termasuk:

 • Elakkan makanan dan minuman yang mencetuskan asid perut. Seperti makanan berasid, makanan goreng, makanan berlemak, daging olahan, makanan pedas, makanan dan minuman yang mengandungi kafein.
 • Elakkan makan dan minum terlalu banyak. Ini penting untuk dielakkan kerana asid perut mudah naik, ketika perut terlalu kenyang, atau kenyang.
 • Rancang waktu makan malam dengan baik. Ini supaya proses pencernaan makanan tidak terganggu kerana kedudukan berbaring. Jadi, ada baiknya anda makan malam sekurang-kurangnya dua jam sebelum tidur.
 • Jangan tergesa-gesa untuk makan. Elakkan makan terlalu cepat dan banyak sekaligus dalam bahagian besar. Sebabnya, makan berlebihan boleh menjadikan perut lebih mudah kenyang. Makan perlahan-lahan, dengan bahagian kecil, tetapi dengan kerap.
 • Menguruskan tekanan dengan baik. Penyakit asid perut juga boleh disebabkan oleh faktor tekanan tinggi. Jadi, wanita hamil disyorkan untuk mengelakkan tekanan yang berlebihan dan juga menjaga berat badan dalam keadaan ideal.
 • Elakkan sembelit. Ibu perlu mengambil banyak serat setiap hari, untuk memudahkan pencernaan. Pilih makanan yang selamat dan disyorkan untuk orang yang mempunyai asid perut.
 • Jangan merokok dan minum alkohol. Bahan beracun yang terkandung dalam rokok dan alkohol boleh memburukkan lagi gejala refluks asid. Kedua-dua perkara ini juga boleh membawa kesan maut kepada ibu dan rahim.

Baca juga: Penyakit refluks asid, apa yang perlu dilakukan?

Sekiranya ibu telah mendapat preskripsi yang sesuai dari doktor yang dipercayai, mengenai pilihan ubat yang tepat untuk menangani asid perut semasa kehamilan, ibu juga boleh memesan ubat secara langsung melalui aplikasi. . Dengan kemudahan ini, ibu tidak perlu lagi bersusah payah menunggu di barisan farmasi. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang!

Rujukan:

Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2021. Pedih ulu hati Semasa Kehamilan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Pedih ulu hati, Refluks Asid, dan GERD Semasa Kehamilan
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Pedih ulu hati Semasa Kehamilan