Adakah Selamat untuk Wanita Hamil Makan Buah Srikaya?

"Buah adalah sejenis makanan yang baik untuk wanita hamil. Ini kerana buah dapat memenuhi keperluan pemakanan dan pemakanan yang diperlukan oleh ibu hamil dan janin dalam kandungan. Lalu, adakah selamat memakan buah srikaya? Buah Srikaya dianggap selamat untuk dikonsumsi oleh ibu hamil dalam jumlah yang tepat. Buah Srikaya juga berguna untuk menghilangkan gejala mabuk pagi dan mencegah sembelit. "

, Jakarta - Semasa hamil terdapat banyak perkara yang mesti dipertimbangkan oleh wanita hamil, salah satunya adalah memenuhi keperluan pemakanan dan pemakanan. Ini dilakukan untuk kesihatan ibu dan pertumbuhan dan perkembangan janin di dalam rahim. Selain sihat, makan buah-buahan dan sayur-sayuran dianjurkan untuk memenuhi keperluan ini.

Buah Srikaya dikenali sebagai salah satu buah yang mempunyai rasa manis dan masam. Ini menyebabkan mitos bahawa memakan buah srikaya boleh mencetuskan keguguran. Sebenarnya, jika dikonsumsi dalam jumlah yang tepat, buah srikaya dapat membantu memenuhi keperluan vitamin yang diperlukan oleh wanita hamil. Lihat ulasannya mengenai manfaat pengambilan buah srikaya untuk wanita hamil.

Baca juga: 7 jenis buah yang baik untuk ibu hamil

Fakta Buah Srikaya dan Wanita Hamil

Semasa mengandung, ibu perlu mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran dengan kerap. Buah-buahan dan sayur-sayuran dianggap mempunyai khasiat yang tinggi untuk memenuhi keperluan vitamin dan mineral yang diperlukan semasa kehamilan.

Dalam 100 gram buah srikaya, ia mengandungi kalori, karbohidrat, lemak, protein, vitamin B1, B6, asid folik, kalsium, magnesium, dan kalium. Buah Srikaya dianggap selamat untuk dimakan oleh wanita hamil, tetapi pastikan ibu tidak mengonsumsi gula apel dalam jumlah yang berlebihan.

Buah Srikaya mempunyai kandungan gula yang sangat tinggi. Elakkan memakan buah srikaya secara berlebihan sehingga kadar gula dalam darah tidak meningkat. Di samping itu, terlalu banyak makanan yang mengandungi gula akan menyebabkan kenaikan berat badan berlebihan pada wanita hamil.

Pastikan juga wanita hamil tidak memakan biji gula epal yang terdapat dalam daging epal gula. Makan biji buah srikaya secara tidak sengaja mencetuskan gangguan pencernaan. Pilih buah srikaya yang sudah masak dan elakkan memakan buah srikaya yang tahap kematangannya tidak optimum.

Itulah sebabnya penting bagi wanita hamil untuk mengambil buah srikaya dalam jumlah yang tepat. Kami mengesyorkan agar anda memakan buah srikaya dengan betul agar ibu dapat merasakan manfaatnya dengan baik.

Baca juga: 4 Nutrien untuk Wanita Hamil yang Boleh Anda Dapatkan dari Buah-buahan

Khasiat Buah Srikaya untuk Wanita Hamil

Berikut adalah kelebihan buah srikaya untuk wanita hamil yang perlu anda ketahui, iaitu:

  1. Meringankan Gejala Penyakit Pagi

Wanita hamil pada trimester pertama sering mengalami sakit pagi. Makan buah srikaya masak dianggap berkesan untuk menghilangkan gejala sakit pagi kerana kandungan vitamin B6 di dalamnya.

  1. Mengatasi Sembelit

Kandungan serat dalam buah srikaya membantu ibu mengatasi sembelit yang cenderung dialami oleh wanita hamil pada trimester kedua dan ketiga. Selain itu, kandungan serat dapat menjaga kesihatan pencernaan wanita hamil.

  1. Menurunkan Risiko Tekanan

Kandungan magnesium dalam srikaya membantu ibu melenturkan otot dan menjaga jantung yang sihat.

Baca juga: Alpukat adalah buah yang baik untuk wanita hamil

Mengonsumsi buah semasa mengandung memerlukan penjagaan yang baik untuk wanita hamil. Pastikan anda mencuci buah dan kulitnya bersih. Pilih buah yang masih segar dan tidak ada tanda-tanda busuk kerana boleh mengandungi bakteria yang membahayakan kesihatan.

Anda harus segera menyelesaikan buah yang telah dipotong untuk dimakan. Sekiranya anda ingin menyimpan di dalam peti sejuk, pastikan ia ditutup rapat dan dipisahkan dari bahan makanan mentah lain.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Buah-Buahan Mana Yang Harus Anda Makan Semasa Kehamilan?
Ibu Bapa Menangis Pertama. Diakses pada tahun 2021. Custard Apple (Sitafal) Semasa Kehamilan - Manfaat & Risiko.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found