Cecair dari Telinga, Waspadalah terhadap Mastoiditis

Jakarta - Dari sekian banyak masalah yang boleh menyerang telinga, mastoiditis adalah salah satu keluhan yang mesti diperhatikan. Penyakit ini adalah jangkitan yang berlaku pada tulang yang menonjol di belakang telinga. Tulang ini dikenali sebagai tulang mastoid.

Tulang mastoid adalah tulang di belakang telinga. Di dalamnya terdapat rongga seperti sarang lebah yang penuh dengan udara. Apabila seseorang menghidap penyakit ini, mastoiditis boleh menyebabkan pelepasan dari telinga. Jangan main-main dengan mastoiditis, kerana penyakit ini boleh memusnahkan tulang dan menyebabkan kehilangan pendengaran.

Jadi, apa simptom yang biasa dialami oleh penghidap mastoiditis?

Baca juga: Berhati-hati, ini adalah 6 komplikasi mastoiditis

Bukan Sekadar Pelepasan atau Pus

Gejala mastoiditis sebenarnya bukan hanya keluhan berupa keputihan atau nanah dari dalam telinga. Kerana, penyakit ini dapat menyebabkan pelbagai gejala pada penghidapnya. Nah, berikut adalah beberapa gejala yang dialami oleh penghidap mastoiditis.

  1. Berkurang atau bahkan kurang pendengaran.

  2. Sakit kepala.

  3. Bengkak dan kemerahan telinga.

  4. Telinga sakit.

  5. Demam.

Perkara yang perlu digarisbawahi ialah penghidap mastoiditis mungkin mengalami gejala lain yang tidak disebutkan di atas. Oleh itu, segeralah berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom di atas. Tujuannya jelas, untuk mendapatkan rawatan yang cepat dan tepat. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan.

Ingat, jangan main-main dengan penyakit ini. Oleh itu, mastoiditis yang dibiarkan berlarutan boleh mencetuskan pelbagai komplikasi. Contohnya, sakit kepala, kelumpuhan saraf muka, pening (vertigo), dan kehilangan pendengaran.

Selain itu, dalam beberapa kes mastoiditis juga dapat menyebabkan keradangan pada lapisan otak dan / atau tisu otak, dan perubahan penglihatan. Itu menakutkan, bukan?

Nah, simptomnya ada, bagaimana dengan penyebabnya?

Baca juga: Lakukan 3 perkara ini untuk mencegah mastoiditis

Kerana Jangkitan Bakteria dan Keadaan Kesihatan Tertentu

Pada dasarnya, mastoiditis ini boleh menyerang sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, kebanyakan kes mastoiditis lebih kerap berlaku pada bayi berusia 6-13 bulan atau mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah. Oleh itu, keadaan apa yang boleh menyebabkan mastoiditis?

Kembali ke penjelasan di atas, mastoiditis adalah keradangan telinga tengah yang berlaku secara kronik. Kerana telinga disambungkan ke nasofaring melalui tiub Eustachian, penyebab keradangan ini umumnya disebabkan oleh organisma pernafasan. Contohnya, Staphylococcus, Haemophilus, Pseudomonas, Proteus, Aspergillus, Streptococcus, dan lain-lain.

Selain perkara di atas, terdapat juga beberapa faktor risiko yang boleh mencetuskan mastoiditis. Contohnya, mengalami otitis atau radang telinga yang tidak segera diubati dengan betul sehingga selesai.

Selain itu, perkara yang boleh mencetuskan otitis media supuratif kronik juga perlu diperhatikan. Contohnya, kekurangan menjaga kebersihan telinga ketika mandi atau berenang. Keadaan ini boleh menyebabkan air yang tidak disterilkan memasuki telinga. Di samping itu, terdapat beberapa faktor risiko lain seperti:

  • Disfungsi tiub Eustachian.

  • Berlubang gendang telinga yang berterusan.

  • Sistem imun yang lemah.

  • Kejadian perubahan kekal di telinga tengah seperti perubahan tisu (metaplasia).

Baca juga: Apa yang Perlu Dilakukan untuk Merawat Mastoiditis

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Melalui ciri Sembang dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual bila-bila masa dan di mana sahaja dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
MedlinePlus. Diakses pada tahun 2019. Mastoiditis
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Mastoiditis

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found