Ini adalah 6 cara untuk melatih kucing peliharaan agar patuh

, Jakarta - Banyak orang beranggapan bahawa kucing tidak begitu pintar dan patuh seperti anjing. Kucing dianggap sebagai haiwan kesayangan yang manja dan tidak peduli. Sebenarnya, kucing boleh patuh selagi mereka dilatih dengan cara yang betul. Perkara yang paling penting ialah pemilik kucing mesti bersabar dan konsisten semasa melatihnya.

Sebenarnya, melatih kucing untuk patuh tidaklah sukar seperti yang difikirkan oleh seseorang. Kuncinya adalah anda tahu petua, sabar dan konsisten dalam menerapkan petua tersebut. Jadi, apakah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk melatih kucing peliharaan agar patuh?

Baca juga: Inilah Cara Menghilangkan Kutu Anjing Yang Mengganggu

  • Gunakan Suara dan Bunyi

Anda boleh menggunakan suara atau suara yang menarik perhatian kucing apabila anda melihat kucing itu aktif atau nakal. Contohnya, ketika kucing anda menggigit dan menggaru perabot, gunakan suara seperti bertepuk tangan atau mendesis untuk membuat kucing terkejut dan berhenti melakukan aktiviti yang tidak sesuai.

Dengan cara itu, kucing akan memahami akibat perbuatannya dan tidak melakukannya lagi. Ulangi arahan atau suara yang sama berulang kali.

  • Tingkah Laku Latihan

Sekiranya kucing anda melakukan sesuatu yang tidak anda sukai, lebih baik melatih kucing anda agar tidak melakukannya. Contohnya, ketika kucing menggaru perabot di rumah sehingga pecah. Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah mengetahui sebab mengapa kucing melakukan tingkah laku ini.

Perlu diingat bahawa menggaru adalah sifat kucing yang tidak dapat dihilangkan. Apabila tidak ada calar, kucing akan menggaru apa sahaja yang kelihatan, termasuk perabot.

Cara menjangka ini, anda boleh menyediakan tiang khas untuk kucing menggaru. Walaupun kucing itu nakal atau keras kepala, elakkan menghukum kucing dengan menjerit atau memukulnya, kerana ini boleh menakutkan kucing menjadi tertekan.

Baca juga: 6 Tabiat Yang Menjadikan Anjing Hidup Lebih Lama

  • Melatih Kucing Menggunakan Kotak Pasir

Melatih kucing menggunakan kotak sampah tidak akan sukar. Secara semula jadi kucing adalah haiwan yang bersih, dan cenderung untuk menguburkan kotoran mereka di suatu tempat.

Simpan tab mandi yang penuh dengan sampah kucing di tempat yang tenang dan selamat. Letakkan kucing di dalam tab mandi sehingga mereka berkenalan dengan kawasan sampah yang baru.

Sekiranya anda melihat kucing membuang sampah sarap, letakkan sampah di dalam kotak sampah sehingga ia mengingat baunya dan akan menjadikan sampah di sana seterusnya. Segera membersihkan kotak sampah dari kotoran, kerana kucing tidak suka kotoran di tempat yang kotor.

  • Jadualkan waktu latihan sesingkat mungkin

Pastikan sesi latihan tetap pendek tetapi tetap dan konsisten, kerana kucing mempunyai jangkauan perhatian yang pendek dan cepat bosan. Cukup fokus pada satu perintah pada satu masa, kemudian beralih ke latihan seterusnya ketika kucing semakin pintar dan patuh pada perintah pertama. Sebaiknya, sesi latihan tidak lebih dari 15 minit supaya kucing tidak letih dan bosan.

  • Beri Kucing Makanan Berkhasiat

Kucing domestik mempunyai keperluan pemakanan yang berbeza dari kucing liar. Atas sebab ini, kucing peliharaan perlu diberi makanan yang betul dan pemakanan yang betul sesuai dengan tahap pertumbuhannya.

Baca juga: Apa yang menyebabkan anjing tidak menyalak?

  • Terus Memberi Belaian

Kucing suka dibelai, terutama di leher, dagu, dan kepala. Membelai kucing meningkatkan kedekatan emosi antara anda dan kucing anda. Tanda-tanda kucing merasa selesa, iaitu ketika kucing menutup mata ketika dibelai.

Sebagai pemilik kucing, anda juga harus mengetahui sama ada kucing mempunyai mood yang baik untuk berlatih atau tidak. Suasana yang baik akan menentukan "pencapaian". Anda juga boleh membincangkan lebih lanjut mengenai bagaimana melatih kucing peliharaan agar patuh kepada doktor haiwan melalui aplikasi tersebut . Ayuh, cepat muat turun permohonan supaya masalah haiwan kesayangan dapat diatasi dengan segera.

Rujukan:

Haiwan Peliharaan Bukit. Diakses pada tahun 2020. Teknik untuk Kepatuhan Melatih Anak Kucing Anda
Purine. Diakses pada tahun 2020. Cara Menangani Pencerobohan Wilayah di Kucing

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found