Boleh disembuhkan, berikut cara merawat Kleptomania

Jakarta - Kleptomania adalah gangguan psikologi yang membuat penghidapnya senang mengambil barang orang lain (mencuri). Sebilangan besar kes kleptomania berkembang semasa remaja, tetapi boleh muncul selepas dewasa. Orang dengan kleptomania sering melakukan tindakan mereka tanpa alasan yang jelas di tempat awam, seperti rumah rakan, gerai, dan tempat membeli-belah.

Baca juga: Inilah ciri-ciri yang menunjukkan seseorang itu kleptomaniac

Seseorang disyaki menghidap kleptomania jika dia melakukan pencurian lebih dari sekali tanpa alasan yang jelas. Dorongan untuk mencuri sangat hebat sehingga penderita sukar menahan keinginan tersebut. Akibatnya, orang dengan kleptomania melakukan tindakan pencurian dan merasa cepat selepas itu. Perbuatan mencuri tidak dilakukan atas dasar balas dendam, tetapi dilakukan secara spontan dan tindakan ini cenderung berulang.

Punca dan Faktor Risiko Kleptomania

Punca sebenar kleptomania tidak diketahui. Walau bagaimanapun, perubahan komposisi kimia di otak dianggap sebagai pencetus kleptomania. Sebagai contoh, penurunan kadar serotonin atau hormon yang bertanggungjawab mengatur emosi dan ketidakseimbangan dalam sistem opioid otak. Gangguan ini menyebabkan keinginan untuk mencuri, dan pembebasan dopamin yang membuat penderita gembira dan kecanduan mencuri lagi.

Seseorang berisiko terkena kleptomania sekiranya terdapat sejarah keluarga mengenai keadaan ini. Faktor risiko lain adalah gangguan mental lain yang dialami seseorang, seperti gangguan bipolar, gangguan kecemasan, atau gangguan keperibadian yang lain.

Baca juga: Kenali Kleptomania pada Kanak-kanak dan Cara Mengatasinya

Cara Merawat Kleptomania

Kleptomania yang tidak dirawat berpotensi mengganggu kehidupan penghidapnya. Contohnya, menyebabkan masalah emosi, pekerjaan, keluarga, hingga kes undang-undang. Perasaan ini timbul kerana penghidap menyedari bahawa tindakannya salah dan melanggar undang-undang.

Tidak jarang, kleptomania membuat penderita mengalami gangguan psikologi (seperti kegelisahan, gangguan bipolar, gangguan keperibadian, kemurungan), penyalahgunaan dadah, dan cubaan bunuh diri.

Berita baiknya ialah kleptomania dapat disembuhkan. Berikut adalah beberapa rawatan yang boleh dilalui oleh penghidap kleptomania:

1. Penggunaan Dadah

Ini termasuk ubat untuk merawat ketagihan (seperti naltrexone, antagonis opioid) dan antidepresan (seperti fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine). Ubat ini diharapkan dapat mengawal tingkah laku impulsifnya dengan lebih baik, sehingga kecenderungan mencuri dapat dikurangkan.

2. Psikoterapi

Dalam bentuk terapi tingkah laku kognitif (CBT). Tindakan ini membantu mengenal pasti dorongan dan tingkah laku negatif yang tidak sihat dan menggantikannya dengan cara yang lebih sihat dan positif. CBT biasanya dilakukan dengan teknik berikut:

  • Pemekaan rahsia. Ini dilakukan dengan meminta penderita membayangkan dirinya menghadapi akibat terburuk, seperti dihakimi oleh massa atau masuk penjara.

  • Terapi Aversion. Pesakit diminta menahan nafas setiap kali timbul keinginan untuk mencuri, sehingga timbul rasa tidak selesa dan mengecilkan niat.

  • Desensitisasi sistematik, adalah teknik relaksasi dan imej diri untuk mengawal keinginan untuk mencuri.

Selain psikoterapi, orang dengan kleptomania juga dapat menjalani terapi tingkah laku yang diubah, terapi keluarga, dan terapi psikodinamik. Kaunseling atau terapi dilakukan secara individu atau berkumpulan.

Baca juga: Inilah Cara Menangani Rakan Kleptomaniac

Itulah cara untuk mencegah munculnya tingkah laku kleptomania. Sekiranya anda mempunyai aduan psikologi, jangan ragu untuk berbincang dengan psikologi atau psikiatri . Anda hanya perlu membuka aplikasi dan pergi ke ciri Bercakap dengan Seorang Doktor untuk menghubungi ahli psikologi atau psikiatri pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found