Jangan memandang rendah keadaan mata merah, ini adalah kesan buruk

, Jakarta - Keluhan mengenai mata bukan hanya mengenai mata yang letih, kering, berair, atau sakit. Kerana, ada juga mata merah yang dapat menyerang siapa saja. Malah, menurut seorang profesor Oftalmologi dan Sains Visual di Pusat Mata University of Michigan Kellogg, Amerika Syarikat, walaupun mata kami cukup diperiksa untuk berjumpa doktor, perkara aneh di mata boleh muncul sebagai tanda untuk diperhatikan keluar untuk.

Walaupun keadaan biasa, anda tidak boleh memandang rendah keadaan mata ini. Dalam dunia perubatan, mata merah jambu juga dikenali sebagai konjungtivitis, yang merupakan keadaan keradangan pada konjungtiva.

Konjungtiva adalah bahagian membran yang jelas yang melapisi bahagian depan mata. Nah, apabila seseorang menghidap penyakit mata ini, bahagian mata yang semestinya putih akan kelihatan merah. Sebabnya adalah kerana keradangan saluran darah kecil di konjungtiva.

Secara amnya, penyakit mata ini disebabkan oleh jangkitan. Mungkin disebabkan oleh bakteria atau virus. Di samping itu, reaksi alahan juga boleh mencetuskan keadaan ini. Biasanya keluhan ini hanya menyerang sebelah mata, tetapi setelah beberapa jam ia boleh menjangkiti kedua-dua mata.

Baca juga: Gunakan kanta lekap dengan berhati-hati, Hati-hati dengan Konjungtivitis

Lalu, apakah rawatan yang tepat untuk konjungtivitis?

Bukan Hanya Mata Merah

Pada dasarnya, gejala konjungtivitis ini berbeza-beza, mengikut jenisnya. Masalah mata merah jambu ini sekurang-kurangnya terbahagi kepada tiga, iaitu konjungtivitis infektif, konjungtivitis alergi, dan konjungtivitis perengsa.

Walau bagaimanapun, sekurang-kurangnya terdapat beberapa gejala biasa yang boleh menandakan konjungtivitis. Sebagai contoh:

 • Mata merah, berair, sakit, terbakar

 • Mata juga sering terasa gatal dan dapat mengeluarkan cecair pekat

 • Anda juga boleh menemui kelenjar getah bening yang membesar

 • Lebih sensitif terhadap cahaya.

Boleh Mencetuskan Komplikasi

Ramai orang kadang-kadang memandang rendah mata merah. Sebenarnya, jika tidak ditangani dengan betul, masalah kecil ini boleh menyebabkan pelbagai komplikasi. Komplikasi bergantung kepada jenis konjungtivitis seseorang.

Contohnya, bakteria boleh memasuki aliran darah dan menyerang tisu badan sekiranya berlaku konjungtivitis infektif. Komplikasi jenis ini juga boleh menyebabkan jangkitan telinga tengah, atau bahkan menjangkiti lapisan pelindung saraf tunjang otak. Mengerikan, bukan?

Selain itu, konjungtivitis juga boleh mencetuskan keratitis (radang kornea mata). Selain membuat penderitanya lebih peka terhadap cahaya dan sakit, keadaan ini juga boleh menyebabkan kebutaan jika tidak muncul pada kornea dan menyebabkan kerosakan kekal.

Baca juga: Mata Merah, Adakah Ia Perlu Diubati

Petua Mencegah Mata Merah

Sebenarnya, cara mencegah mata merah atau konjungtivitis tidaklah begitu. Terdapat beberapa cara mudah yang boleh kita cuba, seperti:

 • Sentiasa menjaga kebersihan tangan.

 • Jangan sentuh mata anda jika tangan anda tidak bersih.

 • Tukar sarung bantal dengan kerap.

 • Cukup tidur dan diet yang sihat.

 • Jangan berkongsi tuala dan gunakan solek dengan orang yang mempunyai mata merah.

 • Buangkan alat solek mata terpakai.

 • Jangan gunakan kanta lekap apabila anda mengalami jangkitan mata.

 • Sekiranya mata mempunyai jangkitan, jangan sentuh atau gosokkannya.

 • Bersihkan mata dengan kapas, kemudian basuh tangan anda dengan air suam dan sabun.

Sekiranya mata merah tidak hilang atau menjadi lebih teruk, berjumpa doktor dengan segera untuk mendapatkan rawatan yang betul. Untuk menjalankan pemeriksaan, anda boleh membuat temu janji dengan segera mengikut poliklinik atau pakar yang anda mahukan melalui aplikasi . Mudah bukan? Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store atau Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found