Ini adalah faktor risiko kegagalan jantung kongestif

, Jakarta - Gagal jantung kongestif bukanlah penyakit yang boleh dipandang ringan. Akibat penyakit ini, kesihatan tubuh akan menurun dengan cepat kerana darah tidak dapat dipompa secara optimum untuk menyampaikan oksigen dan nutrien ke seluruh tubuh. Apabila satu atau dua bahagian jantung manusia tidak dapat mengepam darah, darah terkumpul di jantung penghidap atau tersumbat di organ atau tisu lain. Keadaan ini menyebabkan darah terkumpul di dalam sistem peredaran darah.

Keadaan ini boleh dialami oleh sesiapa sahaja, terutamanya mereka yang dilahirkan dengan kecacatan jantung kongenital. Walau bagaimanapun, risiko kegagalan jantung kongestif lebih tinggi pada orang tua, kerana mereka lebih berisiko mengalami kerosakan otot jantung dan injap jantung. Akibat meningkatnya usia, pengecutan jantung menjadi kurang berkesan sehingga gangguan ini akan lebih tinggi bagi mereka yang mempunyai penyakit jantung.

Baca juga: Bukan Hanya Orang Dewasa, Bayi Boleh Mengalami Gangguan Jantung

Faktor Risiko untuk Kegagalan Jantung Kongestif

Sebilangan orang cenderung menghidap penyakit ini. Faktor-faktor ini merangkumi:

 • Serangan jantung. Mereka yang pernah mengalami serangan jantung pasti mengalami kecederaan pada bahagian otot jantung. Akibatnya, kekuatan jantung untuk berkurang berkurang.

 • Diabetes. Penyakit ini meningkatkan risiko penyakit hipertensi dan arteri koronari.

 • Penggunaan ubat diabetes. Dadah yang mengawal kadar gula dapat meningkatkan risiko kegagalan jantung pada beberapa orang. Namun, itu tidak bermakna anda harus menghentikan ubat yang sedang anda minum, cubalah membincangkannya dengan doktor anda.

 • Apnea tidur. Akibat sleep apnea, oksigen dalam darah menjadi berkurang sehingga irama jantung dapat menjadi tidak normal. Keadaan ini boleh menjadi penyebab kegagalan jantung kongestif.

 • Mempunyai sejarah penyakit injap jantung. Oleh kerana gangguan fungsi injap jantung, darah menjadi sukar untuk mengepam dengan betul. Jadi mereka yang mempunyai penyakit injap jantung dan berisiko tinggi mengalami kegagalan jantung kongestif.

 • Jangkitan Viral. Jangkitan virus tertentu boleh menyebabkan kerosakan pada otot jantung yang meningkatkan risiko kegagalan jantung kongestif.

 • Mempunyai sejarah hipertensi atau tekanan darah tinggi.

 • Mempunyai berat badan berlebihan atau kegemukan.

 • Mempunyai sejarah gangguan degupan jantung. Mereka yang mempunyai degupan jantung yang tidak normal, terutama ketika berdegup kencang, dapat membuat otot jantung lebih lemah dan menyebabkan CHF.

 • Tabiat pengambilan alkohol terlalu banyak.

 • Asap.

RawatanKegagalan jantung kongestif

Untuk mengatasi penyakit ini, penghidapnya mesti menjalani rawatan mengikut masalah penyakit tersebut. Contohnya, jika penghidapnya mengalami penyakit ini kerana masalah injap jantung, maka dia mesti merawat penyakit di sekitar injap jantung.

Di samping itu, beberapa ubat boleh digunakan untuk mengurangkan jumlah cecair di dalam badan atau membantu jantung menguncup dengan lebih baik. Ubat diuretik membantu mengurangkan jumlah pengeluaran cecair di dalam badan. Inhibitor enzim penukaran angiotensin juga membantu jantung berkontrak. Ubat beta-blocker mengurangkan degupan jantung. Beberapa ubat lain dapat membantu menurunkan tekanan darah.

Perentak jantung implan dan defibrillator adalah beberapa pilihan yang boleh dilakukan untuk merawat penyakit ini. Di samping itu, pemindahan jantung boleh menjadi pilihan bagi orang yang tidak dapat pulih setelah menjalani rawatan.

Baca juga: Semua perkara pembedahan jantung yang perlu anda ketahui

Itu adalah tinjauan ringkas mengenai faktor risiko kegagalan jantung kongestif yang perlu anda ketahui. Mulai sekarang, biasakan hidup sihat dan semaksimum mungkin agar jantung sentiasa sihat. Selain itu, jangan ragu untuk membincangkan masalah kesihatan dengan doktor mengenai aplikasi tersebut, melalui ciri-cirinya Hubungi Doktor . Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found