Mengapa Jerawat Muncul Semasa Menstruasi?

, Jakarta - Selain sakit perut, perubahan mood, dan kembung perut, penampilan jerawat juga merupakan salah satu tanda yang sering muncul sebelum atau semasa haid. Namun, mengapa jerawat boleh tumbuh sebelum atau semasa haid?

Sebenarnya, proses pembentukan jerawat sebelum haid dengan jerawat secara amnya tidak berbeza. Proses ini bermula dengan penghasilan sebum (zat minyak yang bertindak sebagai pelincir semula jadi untuk kulit) oleh kelenjar minyak di kulit.

Biasanya setelah dihasilkan oleh kelenjar minyak, sebum akan keluar dari folikel melalui liang ke permukaan kulit. Tetapi kadang-kadang, sebum tidak dapat keluar dari folikel kerana pori-pori tersumbat. Penyumbatan pada liang-liang ini boleh terbentuk dari campuran sebum, sel kulit mati, dan rambut.

Baca juga: 5 Fakta mengenai Jerawat yang Jarang Diketahui Orang

Nah, jerawat terbentuk apabila penyumbatan dijangkiti bakteria dan sebum terkumpul di folikel. Jangkitan kemudian mencetuskan reaksi keradangan, yang meliputi pembengkakan, sakit, dan kemerahan. Pada jerawat yang muncul sebelum haid, prosesnya sama dengan jerawat pada umumnya, tetapi ada pengaruh dari hormon.

Seperti diketahui, semasa kitaran haid wanita akan mengalami beberapa perubahan hormon badan, terutamanya estrogen dan progesteron. Pengeluaran estrogen secara amnya meningkat pada 14 hari pertama, sementara progesteron hanya meningkat dalam 14 hari berikutnya. Jumlah kedua-dua hormon akan menurun menjelang waktu haid.

Pada masa yang sama, pengeluaran hormon testosteron dalam badan tidak berubah. Perlu diingat bahawa testosteron adalah hormon pembiakan lelaki, tetapi wanita juga memilikinya dalam jumlah kecil. Tetapi walaupun sedikit, kadar testosteron semasa haid cenderung lebih tinggi daripada estrogen dan progesteron, kerana pengeluaran kedua-dua hormon tersebut semakin berkurang.

Baca juga: Ini adalah Hormon Jerawat dan Cara Mengatasinya

Jumlah testosteron yang tinggi inilah yang menyebabkan jerawat muncul sebelum haid. Ini kerana tahap testosteron yang tinggi semasa haid boleh menyebabkan pengeluaran sebum meningkat. Akibatnya, risiko pori tersumbat oleh sebum berlebihan bahkan lebih tinggi, dan mencetuskan jerawat.

Satu lagi perkara, apabila jumlah hormon progesteron meningkat lagi, jerawat juga boleh muncul semakin banyak. Ini kerana peningkatan jumlah hormon progesteron dapat menyebabkan kulit membengkak dan pori-pori kulit menjadi lebih kecil, sehingga sebum lebih mudah terjebak dalam folikel.

Itu kira-kira penjelasan mengapa jerawat boleh muncul sebelum haid. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai jerawat atau masalah kulit yang lain, anda boleh membincangkannya dengan ahli dermatologi, atau melakukan pemeriksaan sendiri dengan membuat temu janji dengan pakar dermatologi di hospital. Anda boleh melakukan semua itu kapan saja dan di mana sahaja melalui aplikasi , anda tahu, Oleh itu, pastikan anda memilikinya muat turun aplikasinya, ya!

Baca juga: Cegah Jerawat dengan Makan Makanan Sihat

Cegah Jerawat Sebelum Menstruasi Dengan Cara Ini

Sebenarnya, perubahan jenis kulit dan hormon setiap orang boleh berbeza. Itulah sebabnya ada yang terdedah kepada jerawat dan ada yang tidak. Kerana penampilan jerawat juga dapat dipengaruhi oleh faktor lain, seperti tekanan dan kekurangan kebersihan wajah.

Walau bagaimanapun, anda boleh mencegah penampilan jerawat sebelum haid dengan melakukan cara berikut:

  • Bersihkan wajah anda dengan kerap.
  • Jangan sentuh wajah anda dengan tangan anda.
  • Bersihkan skrin telefon yang bersentuhan dengan wajah.
  • Elakkan kosmetik yang mengandungi minyak.
  • Mandi sebaik sahaja berpeluh atau bersenam.
  • Sentiasa membersihkan solek selepas aktiviti.
  • Makan makanan berkhasiat seimbang dan hadkan makanan yang tinggi lemak dan gula.
Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses 2019. Bagaimana Kitaran Menstruasi Mempengaruhi Jerawat.
WebMD. Diakses 2019. Bagaimana Tempoh Anda Mempengaruhi Jerawat.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Jerawat Hormonal: Rawatan Tradisional, Ubat Semula jadi, dan Banyak Lagi.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found