Perlu diketahui, ini adalah perbezaan antara selesema dan selesema

, Jakarta - Selsema boleh dikatakan penyakit "sejuta orang" yang dialami oleh banyak orang di sekitar kita. Walaupun cukup popular, selsema sebenarnya bukan penyakit. Di hemisfera Barat, tidak ada istilah sejuk di dunia perubatan.

Walau bagaimanapun, di negara kita, selsema sering digunakan untuk menggambarkan masalah dengan rasa tidak enak badan, perut kembung dan sakit, demam, menggigil, sakit otot, sakit, perut kembung, dan kehilangan selera makan. Ramai yang berpendapat penyebabnya adalah kerana terlalu banyak angin masuk ke dalam badan, terutama ketika musim hujan.

Walaupun banyak orang mengalaminya, sebenarnya dunia perubatan tidak mengenal istilah selsema. Aduan asid perut tinggi, menyebabkan perut kembung, pening, bersendawa, dan perut kembung.

Oleh kerana gejalanya sering dikelirukan dengan selesema, maka apa perbezaan antara keduanya?

Baca juga: 5 Cara Berkesan untuk Mengatasi Selsema

Menanda Banyak Gejala

Keluhan selsema sering terjadi kerana penurunan sistem imun, sehingga seseorang mudah dijangkiti virus atau bakteria. Sebab keadaan ini dikaitkan dengan ribut hujan masih belum jelas. Namun, yang pasti adalah bahawa kekurangan pendedahan cahaya matahari pada musim hujan dapat menyebabkan pengeluaran vitamin D dalam tubuh menurun.

Vitamin D sendiri sangat penting dalam sistem imun. Nah, inilah yang boleh menyebabkan keluhan kesihatan dengan pelbagai gejala, seperti selesema yang sering disebut di negara kita.

Lalu, apakah simptom selesema?

 • menggigil.

 • Sakit kepala.

 • Sakit otot.

 • Berasa letih.

 • Badan tidak terasa sihat.

 • Hilang selera makan.

 • Berasa letih.

 • Kembung.

 • Sakit perut yang kerap.

 • Badan terasa panas atau demam.

 • Kerap membuang air kecil dan bau.

 • Cirit-birit.

 • sakit.

Virus Influenza

Selesema sebenarnya tidak dapat disamakan dengan selsema, walaupun terdapat beberapa gejala yang serupa. Selesema itu sendiri disebabkan oleh sejenis virus yang disebut virus influenza. Virus ini boleh menyerang badan anda secara tiba-tiba. Sebenarnya, hanya dalam beberapa jam tubuh dapat merasa sakit setelah terdedah kepada virus ini.

Sebilangan besar gejala selesema akan berlangsung selama seminggu, sementara keletihan dan kelemahan akan berlangsung selama beberapa minggu. Bagaimana dengan tempoh inkubasi?

Inkubasi virus selesema boleh menjadi pendek, anda dapat mengalami gejala dalam satu hingga tiga hari setelah dijangkiti pertama kali. Yang perlu diingat adalah, pada hari ketiga hingga ketujuh ketika gejala muncul, ketika itulah selesema paling mudah menular.

Lalu, apakah gejala yang biasanya dirasakan seseorang ketika menyerang virus selesema?

Baca juga: Selsema dan Serangan Jantung, Apa Perbezaannya?

Biasanya seseorang yang dijangkiti virus ini, akan merasa sakit kepala, menggigil, demam, hidung tersumbat, sakit tekak, sakit, batuk kering, menggigil, keletihan, nafsu makan menurun, bersin, dan sukar tidur.

Nasib baik, selesema dapat disembuhkan dengan hanya air dan rehat. Sekiranya simptom tidak hilang, anda boleh mengambil ubat pencegahan selesema bebas yang boleh didapati tanpa preskripsi doktor. Namun, harus diingat bahawa sasaran rawatan ini hanyalah untuk meredakan gejala, bukan untuk menyembuhkan selesema.

Sekiranya gejala selesema dan selsema atau selesema tidak mereda, atau bertambah buruk, segera hubungi doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Anda boleh membuat temu janji dengan segera mengikut poliklinik atau pakar yang anda mahukan melalui aplikasi kamu tahu. Ayuh muat turun permohonan sekarang di App Store atau Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found