2 Fungsi Antasid untuk Mengatasi Asid Perut

, Jakarta - Pernahkah anda mendengar ubat-ubatan yang disebut antasid? Mungkin ubat yang satu ini biasa bagi sesetengah orang yang menghidap penyakit perut. Antasid adalah ubat yang boleh digunakan untuk melegakan refluks asid (GERD) atau pedih ulu hati.

Nah, bagi anda yang masih belum mengetahui mengenai ubat antasid, berikut adalah beberapa fungsinya untuk merawat penyakit asam lambung.

Baca juga: Dengan Penyakit Asid Perut, Masih Bolehkah Anda Berpuasa?

1. Meneutralkan Asid Perut

Pada dasarnya, organ yang dianggap dalam sistem pencernaan mempunyai mekanisme untuk melindungi diri mereka dari cecair berasid. Walau bagaimanapun, cecair asid yang dihasilkan oleh perut kadang-kadang melebihi had normal. Keadaan ini boleh menyebabkan masalah pada organ pencernaan pada orang dengan penyakit asid perut.

Nah, inilah peranan ubat antasid. Ubat ini berfungsi dengan meneutralkan asid perut. Perlu diingat, ubat ini hanya berfungsi apabila tahap asid perut dalam badan meningkat. Antasid ini berfungsi dengan cepat (dalam beberapa minit) setelah diambil.

2. Mengatasi Gangguan Pencernaan dan Keluhan Lain

Ubat antasid mempunyai beberapa faedah bagi orang yang menghidap penyakit asid perut. Ubat ini, yang tersedia dalam bentuk cair dan tablet kunyah, dapat mengobati gangguan pencernaan kerana peningkatan asid perut. Antasid dapat merawat kesakitan atau ketidakselesaan di perut, kembung disebabkan oleh gas, atau belching berlebihan.

Antasid juga dapat merawat gejala penyakit refluks asid yang lain, seperti rasa terbakar atau sensasi di dada. pedih ulu hati ), yang mengalir ke kerongkongan, mual dan muntah, hingga tidak selesa pada badan, terutamanya ketika berbaring.

Nah, antasid adalah salah satu ubat bebas. Ini bermakna anda boleh mendapatkan ubat ini di farmasi tanpa melalui preskripsi doktor.

Walau bagaimanapun, bagi anda yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faedah dan cara menggunakan ubat ini, anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui aplikasi . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Baca juga: Bagaimana Puasa Boleh Menyembuhkan Asid Perut?

Kelas Dadah Antasid

Untuk merawat asid perut atau gangguan pencernaan lain, antasid boleh digunakan sendiri atau bersama dengan ubat lain. Ubat antasid ini mempunyai banyak tanda dagang, dan sebilangannya dijual dengan nama ramuan utama.

Menurut Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK, berikut adalah beberapa ubat yang tergolong dalam kelas antasid:

  • Aluminium hidroksida.
  • magnesium karbonat.
  • Magnesium trisilikat.
  • magnesium hidroksida.
  • Kalsium karbonat.
  • Natrium bikarbonat.

Beberapa antasid juga mengandungi ubat lain, seperti alginat (yang melapisi kerongkong dengan lapisan pelindung) dan simethicone (yang mengurangkan perut kembung).

Perhatikan Kesan Sampingan Antasid

Secara amnya, ubat yang digunakan untuk mengubati asid perut tidak mempunyai banyak kesan sampingan jika hanya diambil sekali-sekala, dan dengan dos yang disyorkan.

Dalam beberapa kes, antasid boleh menyebabkan kesan sampingan seperti:

  • Cirit-birit atau sembelit.
  • Kembung.
  • Kejang perut.
  • Mual atau muntah.

Kesan sampingan di atas boleh hilang sebaik sahaja kita berhenti mengambil ubat antasid. Walau bagaimanapun, berjumpa doktor dengan segera sekiranya kesan sampingan tidak bertambah baik atau mengganggu. Kemudian, doktor boleh menetapkan ubat lain untuk merawat penyakit refluks asid.

Baca juga: Bolehkah Penyakit GERD Diatasi sepenuhnya?

Ingat, jangan sekali-kali memandang rendah penyakit asid perut. Bagi anda yang mengalami penyakit ini dan tidak sembuh walaupun anda mengambil ubat, cubalah periksa sendiri di hospital pilihan. Sebelum ini, buat temu janji dengan doktor di aplikasi Oleh itu, anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital.Rujukan:
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK (2019). Kesihatan A-Z. Antasid.
Maklumat Pesakit. Diakses pada tahun 2021. Antasid.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Antacid oral.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found