Cuba Lakukan di Rumah, Inilah Cara Mengatasi FOMO

, Jakarta - Media sosial seperti pedang bermata dua, di satu pihak, memudahkan semua orang untuk berinteraksi tanpa had jarak, tetapi juga boleh menyebabkan ketagihan. Ketagihan ini membuat anda tidak mahu ketinggalan mendapatkan maklumat terkini di media sosial kegemaran anda, seperti Instagram, Facebook, Twitter, dan TikTok terkini.

Perasaan tidak mahu ditinggalkan pada sesuatu yang baru boleh masuk ke dalam kategori Fear of Missing Out, atau FOMO. Masalah ini merangkumi gangguan mental yang tentunya perlu diatasi dengan baik agar tidak menjadi lebih teruk. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai cara mengatasi FOMO, ketahui jawapannya di sini!

Baca juga: Bahaya FoMO untuk Orang Muda Sukar untuk Bekerja?

Beberapa Cara Mengatasi FOMO di Rumah

FOMO adalah ketakutan kehilangan sesuatu yang merujuk kepada perasaan atau persepsi bahawa orang lain bersenang-senang, menjalani kehidupan yang lebih baik, atau mengalami perkara yang lebih baik daripada diri sendiri. Kelainan ini melibatkan perasaan iri hati yang tidak biasa dan mempengaruhi harga diri seseorang. Masalah ini dapat diperburuk dengan penggunaan akses media sosial.

Telah diketahui bahawa FOMO umumnya dikaitkan dengan perasaan kesepian, harga diri yang rendah, dan kurangnya kasih sayang. Walaupun begitu, ketakutan untuk ditinggalkan ini tidak berkaitan dengan usia seseorang. Orang yang menghadapi masalah ini mungkin mengalami FOMO yang lebih teruk apabila merasa kesepian dan terasing, mempunyai pandangan negatif terhadap diri mereka sendiri, dan kurang menerima siapa mereka.

Apabila bergantung pada media sosial, seseorang yang mengalami gangguan FOMO mungkin merasa lebih buruk tentang diri mereka dan kehidupan mereka. Itulah sebabnya penting untuk mengetahui beberapa cara untuk menangani perasaan FOMO yang boleh memburukkannya. Berikut adalah beberapa kaedah yang boleh dilakukan untuk menjadikannya lebih baik:

1. Fokus pada Kekuatan

Salah satu cara untuk mengatasi FOMO adalah dengan sentiasa menumpukan pada kekuatan anda berbanding kelemahan. Perkara ini tidak mudah dilakukan, terutamanya dengan pengaruh kuat media sosial. Oleh itu, cubalah lebih suka orang yang dapat memberikan aura positif dan menyembunyikan orang yang anda fikir boleh membuat FOMO berulang. Cari sesuatu yang selalu menggembirakan anda ketika membuka media sosial untuk mengelakkan pemikiran negatif.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah tanda-tanda bahawa media sosial mempengaruhi kesihatan mental

2. Kurangkan Akses Media Sosial

Cara lain untuk menangani FOMO adalah dengan mengurangkan akses ke media sosial yang boleh menyebabkan kegusaran ini menyerang kembali. Malah, anda juga boleh mematikan akaun anda buat sementara waktu sehingga anda berasa lebih baik. Anda juga boleh menggunakan kaedah terapi tingkah laku kognitif dengan menyisihkan sejumlah masa untuk memeriksa semua akaun media sosial anda. Di luar waktu ini, ada baiknya menjauhkan diri telefon pintar dari tangan.

3. Nikmati Segala Yang Anda Miliki

Anda juga dapat menikmati semua aktiviti yang harus dilakukan setiap hari. Dengan memberi tumpuan lebih kepada semua yang perlu dilakukan seperti kerja rumah, sudah tentu perasaan negatif yang disebabkan oleh FOMO dapat dikurangkan. Kaedah ini juga dapat membuat anda menghargai semua yang anda miliki tanpa membandingkannya dengan yang lain. Di samping itu, kaedah ini juga dapat mengelakkan anda mengakses media sosial.

Itulah tiga cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi FOMO, gangguan mental yang dialami oleh banyak orang kerana pengaruh media sosial. Dengan mengetahui hal ini, diharapkan kehidupan menjadi lebih baik tanpa perlu mencemburui pencapaian orang lain. Sudah tentu, rasa tenang dalam hidup dapat dirasakan ketika FOMO diselesaikan sepenuhnya.

Baca juga: Cendawan, Ini adalah 4 Penyakit Umum Generasi Milenium

Anda juga boleh meminta ahli psikologi dari mengenai kaedah berkesan untuk merawat FOMO, atau untuk mendiagnosisnya. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan dan dapatkan akses terus ke profesional perubatan tanpa meninggalkan rumah. Oleh itu, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Fikiran Sangat Baik. Diakses pada 2021. Cara Menangani FOMO dalam Hidup Anda.
Persatuan Kebimbangan dan Kemurungan Amerika. Diakses pada tahun 2021. Petua untuk mengatasi FOMO anda, atau Takut Hilang.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found