Ketahui 5 Komplikasi Demam reumatik

, Jakarta - Pernahkah anda merasakan sendi anda terasa kaku, panas, merah, atau bengkak? Sekiranya anda mengalaminya, anda mungkin menghidap penyakit reumatik. Tidak asing dengan penyakit ini bukan?

Rheumatisme membuat penghidap mengalami kesakitan akibat otot atau sendi akibat keradangan dan pembengkakan. Rheumatisme sendiri terdiri daripada pelbagai jenis, salah satunya adalah demam reumatik. Bagaimana dengan suara yang masih asing ini?

Demam reumatik adalah keradangan akibat komplikasi radang tekak akibat jangkitan bakteria Streptokokus . Persoalannya, apa yang berlaku jika demam reumatik dibiarkan berlanjutan?

Baca juga: Faktor persekitaran juga boleh menyebabkan demam reumatik

Mencetuskan Pelbagai Komplikasi

Keradangan yang disebabkan oleh demam reumatik dapat berlangsung dari beberapa minggu hingga beberapa bulan. Sekiranya keadaan ini tidak dirawat dengan baik, ia boleh menyebabkan komplikasi jangka panjang.

Berikut adalah beberapa komplikasi demam reumatik yang dapat dialami oleh penderita:

1. Penyakit jantung reumatik , kerosakan kekal pada jantung yang disebabkan oleh demam reumatik. Selalunya berlaku 10 hingga 20 tahun selepas penyakit asal. Masalah yang paling biasa adalah dengan injap di antara dua ruang jantung kiri (injap mitral), tetapi injap lain juga boleh terjejas.

Penyakit jantung reumatik boleh menyebabkan:

Stenosis injap, penyempitan injap ini mengurangkan aliran darah. Regurgitasi injap Kebocoran pada injap ini boleh menyebabkan darah mengalir ke arah yang salah. Kerosakan otot jantung. Komplikasi dari keradangan demam reumatik dapat melemahkan otot jantung, mempengaruhi kemampuannya untuk mengepam.

Bukan hanya itu, kerosakan pada injap mitral, injap jantung atau tisu jantung lain boleh menyebabkan masalah pada jantung di kemudian hari. Sebagai contoh:

2. Fibrilasi atrium, atria (atria) jantung berdegup tidak teratur dan cepat.

3. Kegagalan jantung , ketidakupayaan jantung untuk mengepam darah yang cukup ke seluruh bahagian badan.

4. Aritmia, irama jantung yang tidak normal.

5. Sydenham chorea, dicirikan oleh pergerakan spontan di beberapa bahagian badan.

Punca Antibodi Menyerang Kembali

Demam reumatik berlaku akibat komplikasi dari radang tekak yang tidak ditangani dengan betul. Perkara yang perlu digarisbawahi, tidak semua sakit tekak boleh menyebabkan demam reumatik. Dengan kata lain, hanya sakit tekak kerana jangkitan bakteria Kumpulan A Streptococcus yang boleh menyebabkannya. Lalu, bagaimana bakteria ini boleh menyebabkan demam reumatik?

Nah, apabila tubuh dijangkiti oleh bakteria ini, sistem kekebalan tubuh akan menghasilkan antibodi untuk melawan bakteria yang masuk. Walau bagaimanapun, badan orang dengan demam reumatik adalah kisah lain. Antibodi badan mereka sebenarnya menyerang tisu badan yang sihat. Dalam kes ini, mereka sering menyerang jantung, kulit, sendi, otak, dan tulang belakang. Macam mana boleh jadi?

Diduga terdapat persamaan antara protein dalam tisu badan dan bakteria di atas. Akibatnya, sistem kekebalan tubuh menyalah anggap tisu badan sebagai musuhnya.

Baca juga: Ketahui 5 Gejala Jangkitan Streptococcus

Dari Sendi hingga Kelainan Tingkah Laku

Apabila seseorang mengalami demam reumatik, gejala biasanya muncul selepas dua hingga empat minggu. Gejala muncul selepas sakit tekak kerana jangkitan bakteria yang tidak dirawat. Nah, berikut adalah beberapa gejala yang biasa dikeluhkan oleh penghidap demam reumatik.

 • Sendi bengkak, merah, dan sakit, terutamanya di siku, lutut, pergelangan tangan dan kaki;

 • Sakit sendi yang memancar ke sendi lain;

 • Ruam ringan, timbul lebam di bawah kulit pada kawasan bertulang seperti tangan;

 • Demam;

 • Selera makan berkurangan;

 • Denyutan jantung;

 • Pergerakan badan yang tidak terkawal, terutama di muka, tangan, dan kaki;

 • Lemah dan mudah letih;

 • Sakit dada;

 • Sukar bernafas; dan

 • Gangguan tingkah laku, seperti tiba-tiba menangis atau ketawa.

Sekiranya anda merasakan simptom di atas, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonannya. .

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo (Diakses pada tahun 2019). Demam reumatik
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK (Diakses pada 2019). Kesihatan A-Z. Demam reumatik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found