Mitos atau Fakta Sindrom Kallman Menyebabkan Bibir sumbing

, Jakarta - Sindrom Kallmann adalah keadaan yang menyebabkan hipogonadisme hipogonadotropik (HH) dan gangguan bau. Keadaan ini mempengaruhi pengeluaran hormon yang diperlukan untuk perkembangan seksual. Gangguan ini berlaku semasa kelahiran dan disebabkan oleh kekurangan hormon pelepasan gonadotropin (GnRH).

Sebenarnya, sindrom Kallmann boleh menyebabkan bibir sumbing. Selain masalah yang berkaitan dengan pembiakan, orang dengan sindrom Kallmann akan mengalami bibir sumbing (bibir sumbing atau lelangit), kelainan gigi, kegagalan buah pinggang, dan kehilangan pendengaran.

Baca juga: Sindrom Kallmann Menyebabkan Gangguan Pubertas pada Lelaki

Sindrom Kallmann Menyebabkan Masalah Tulang dan Reproduktif

Sebilangan besar kes sindrom Kallmann bersifat sporadis (tidak diwarisi) tetapi beberapa kes diwarisi. Cara pewarisan bergantung pada gen yang terlibat. Rawatan merangkumi terapi penggantian hormon.

Sekiranya dibiarkan tanpa rawatan yang betul, dalam beberapa kes sindrom Kallmann boleh menyebabkan komplikasi pada badan. Terdapat pelbagai komplikasi sindrom Kallmann yang mungkin terjadi, salah satunya adalah gangguan tulang yang disebut osteoporosis.

Sindrom Kallmann boleh menyebabkan penurunan jisim tulang atau osteoporosis pada penghidapnya. Oleh itu, mereka memerlukan terapi penggantian hormon, pengambilan kalsium, dan vitamin D untuk mencegah penurunan jisim tulang. Sekiranya anda mengalami keadaan yang sama segera berbincang dengan doktor melalui permohonannya untuk menerima rawatan yang sesuai.

Selain itu, terdapat juga komplikasi sindrom Kallmann lain yang dapat dialami oleh penderita. Sindrom Kallmann yang merupakan jenis hipogonadisme boleh menyebabkan kemandulan pada wanita dan menopaus pramatang. Sementara itu, kesan pada lelaki boleh menyebabkan mati pucuk atau disfungsi ereksi, pertumbuhan zakar dan testis yang terganggu, penurunan dorongan seks, dan kemandulan.

Baca juga: Sindrom Kallmann Menyebabkan Wanita Tidak Menstruasi

Komplikasi Selain daripada Masalah Reproduktif

Sindrom Kallmann boleh menyebabkan keluhan di dalam badan. Sebabnya, penyakit yang berkaitan dengan gangguan genetik boleh menyebabkan gejala pada tubuh penghidap. Dalam beberapa kes, gejala sindrom Kallmann boleh muncul sejak lahir seperti gangguan bau (hyposmia), atau hilangnya keupayaan untuk mencium (anosmia).

Sebaliknya, pada lelaki gejala lain muncul, seperti penurunan jisim otot, kebotakan, akil baligh, zakar kecil, dan testis yang tidak turun (cryptorchismus). Sementara itu, wanita yang mengalami sindrom Kallmann dapat dicirikan oleh pertumbuhan payudara yang tertunda, tidak ada haid, atau rambut kemaluan yang tertunda.

Orang dengan sindrom Kallmann mungkin mengalami gejala lain yang tidak berkaitan dengan pembiakan, contohnya:

  • Ketiadaan satu buah pinggang;
  • Skoliosis;
  • Obesiti;
  • pergerakan mata yang tidak normal;
  • Pertumbuhan gigi yang tidak normal;
  • Gangguan keseimbangan;
  • Sinkesis Bimanual, pergerakan sebelah tangan meniru pergerakan tangan yang lain;
  • Gangguan pendengaran.

Kehadiran sindrom Kallmann dapat diduga dengan bukti kekurangan kematangan seksual atau hipogonadisme. Di samping itu, keberadaannya juga dapat dilihat dari kematangan seksual yang tidak lengkap berdasarkan tahap Tanner.

Diagnosis dan Pengurusan Sindrom Kallmann Sindrom

Diagnosis sindrom Kallmann juga bergantung pada penilaian hormon dan juga penilaian deria bau. Analisis mentol penciuman dengan MRI dapat berguna, terutama pada anak kecil. Ujian genetik juga dapat dilakukan untuk mendiagnosis keadaan dengan mengenal pasti mutasi penyebab penyakit pada salah satu gen yang bertanggungjawab untuk sindrom Kallmann.

Baca juga: 4 Penyelidikan untuk Mengesan Sindrom Kallmann

Rawatan sindrom Kallmann boleh dilakukan dengan terapi penggantian hormon. Fungsinya adalah untuk mendorong akil baligh dan kesuburan. Hormon testosteron biasanya digunakan dan kadang-kadang suntikan gonadotropin korionik manusia (hCG) dalam kombinasi dengan hormon perangsang folikel (FSH). Suntikan dalam monoterapi semacam itu diberikan kepada lelaki untuk mencapai virilisasi normal dan peningkatan jumlah testis.

Pada orang dewasa, terapi gonadotropin kombinasi adalah wajib untuk merangsang spermatogenesis. Pada wanita, estrogen diberikan untuk mempromosikan perkembangan payudara dan genital bersama dengan progestin untuk mempromosikan siklis endometrium. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diketahui mengenai sindrom Kallman, simptom dan rawatannya.

Rujukan:
Penyakit Jarang. Diakses pada tahun 2020. Sindrom Kallmann
Institut Kesihatan Nasional .. Diakses tahun 2020. Sindrom Kallmann
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Hipogonadisme lelaki

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found