Apabila anda memutuskan untuk menggunakan alat kontrasepsi, anda mesti memikirkan cara menggunakannya, berapa lama ia akan digunakan, dan kesan sampingan yang boleh ditimbulkan oleh alat ini.

, Jakarta - Ketika anda mendengar tentang kontrasepsi, perkara yang segera terlintas di fikiran anda adalah kondom atau pil kawalan kelahiran. Sebenarnya, bukan hanya kondom atau pil kawalan kelahiran, alat kontraseptif boleh didapati dalam pelbagai jenis. Setakat ini, banyak orang berpendapat bahawa penggunaan alat kontraseptif hanya untuk mencegah kehamilan.

Sebenarnya, penggunaan alat kontraseptif dapat digunakan untuk melindungi diri mereka dari jangkitan kelamin (IMS). Apabila anda memutuskan untuk menggunakan alat kontrasepsi, anda mesti memikirkan cara menggunakannya, berapa lama ia akan digunakan, dan kesan sampingan yang boleh ditimbulkan oleh alat ini. Kami mengesyorkan agar anda melihat ulasan berikut.

Baca juga: Kepentingan Memilih Kontraseptif Mesra Alam

Jenis dan Cara Menggunakan Kontraseptif

Dipetik dari Kesihatan Queensland, laman kesihatan yang diuruskan oleh pemerintah Queensland, Australia, jenis kontraseptif berikut dan cara menggunakannya, iaitu:

  1. Kondom

Selain mencegah kehamilan, kondom adalah satu-satunya bentuk kontrasepsi yang dapat melindungi daripada kebanyakan STI. Kaedah kontraseptif ini boleh digunakan setiap saat mengikut permintaan pengguna, dan tidak akan mempengaruhi hormon dalam badan. Selain itu, kondom juga terdapat dalam dua jenis, iaitu kondom untuk lelaki dan kondom untuk wanita.

Kondom lelaki digunakan dengan menggulungnya ke zakar yang tegak. Kontraseptif ini berfungsi dengan menghalang sperma masuk ke dalam vagina.Sedangkan kondom wanita digunakan dengan memasukkannya ke dalam vagina tepat sebelum berhubungan seks. Walau bagaimanapun, kondom wanita dianggap tidak berkesan seperti kondom lelaki. Kelemahan dari alat kontraseptif ini ialah ia boleh terkoyak atau jatuh semasa hubungan seks jika tidak digunakan dengan cara yang betul.

  1. Pil perancang keluarga

Pil kawalan kelahiran adalah pil kontraseptif kecil yang diambil sekali sehari. Terdapat beberapa jenis pil, iaitu pil gabungan yang mengandungi estrogen dan progestin dan pil kecil yang hanya mengandungi satu hormon, iaitu hormon progestin. Pil ini tidak berfungsi dengan berkesan sekiranya anda terlupa mengambil pil. Lebih-lebih lagi, pil ini hanya boleh diambil oleh wanita.

  1. Peranti Intrauterin (IUD)

IUD adalah alat berbentuk T atau Y kecil yang terbuat dari plastik dan tembaga yang diletakkan di dalam rahim wanita. Ini adalah kaedah kontraseptif yang berfungsi untuk waktu yang lama, yang dapat bertahan selama 3-10 tahun, bergantung pada jenisnya.

Baca juga: 7 Jenis Kontraseptif yang Selamat untuk Ibu Menyusu

  1. Implan Kontraseptif

Kontraseptif implan dilakukan dengan meletakkan batang fleksibel kecil di bawah kulit di lengan atas wanita. Implan kemudian melepaskan hormon progesteron, yang menghentikan ovari daripada melepaskan telur dan menebal lendir serviks, sehingga sukar bagi sperma untuk memasuki rahim.

Nah, cara meletakkan atau mengeluarkan implan, doktor perlu melakukan prosedur kecil dengan memberi pesakit anestetik tempatan. Implan tidak bertahan selagi IUD. Kontraseptif ini perlu diganti selepas tiga tahun.

  1. Suntikan Kontraseptif

Suntikan kontraseptif dilakukan dengan menyuntik progesteron hormon sintetik. Suntikan ini biasanya diberikan melalui punggung atau lengan atas wanita. Selepas seorang wanita mendapat suntikan kontraseptif ini, hormon progesteron perlahan-lahan dilepaskan ke aliran darah selama 12 minggu ke depan.

  1. Cincin Kontraseptif

Cincin kontraseptif adalah kaedah kontrasepsi dengan memasukkan cincin plastik yang fleksibel ke dalam vagina. Setelah dimasukkan, cincin akan mengeluarkan hormon estrogen dan progesteron secara berterusan.

Baca juga: Penggunaan Kontraseptif Meningkatkan Risiko Gejala Menorrhagia

Itu adalah jenis pil perancang dan cara menggunakannya. Oleh itu, adakah anda telah memutuskan jenis kontrasepsi yang hendak dipilih? Sekiranya anda masih keliru, anda boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Masa lalu , anda boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:

Kesihatan Queensland. Diakses pada tahun 2020. 9 jenis kontraseptif yang boleh anda gunakan untuk mencegah kehamilan

Avert Organisasi. Diakses pada tahun 2020. PILIHAN UNTUK KONTRAK