Mengajar Tanggungjawab Kanak-kanak Melalui Haiwan Peliharaan

, Jakarta - Kehadiran haiwan peliharaan di tengah keluarga dapat membawa kebahagiaan kepada setiap ahli keluarga. Begitu juga untuk kanak-kanak, kerana haiwan peliharaan boleh menjadi sahabat mereka. Selain itu, secara tidak langsung dengan membesarkan haiwan juga dapat mengajar tanggungjawab kepada anak-anak.

Walaupun mempunyai haiwan peliharaan dapat mengajar tanggungjawab anak-anak, ibu bapa juga harus mengawasi dan menjaga haiwan kesayangan mereka. Ibu bapa juga harus bertanggungjawab terhadap keselamatan haiwan peliharaan mereka. Jangan membuat pemeliharaan haiwan peliharaan semata-mata untuk mengajar tanggungjawab kepada anak-anak, tetapi ibu bapa juga mesti mengasihi haiwan peliharaan mereka dengan ikhlas. Dengan cara itu, anak kecil anda juga dapat mengetahui tentang tanggungjawab dari cara ibu bapa menjaga haiwan peliharaan.

Inilah cara untuk mengajar anak-anak tanggungjawab yang terlibat dalam menjaga haiwan kesayangan:

( Baca juga : 4 Petua Memilih Haiwan Peliharaan untuk Kanak-kanak)

Memberi Makanan

Seperti manusia, haiwan peliharaan seperti kucing, anjing, arnab, atau ikan juga memerlukan makanan untuk bertahan hidup. Sebagai keluarga angkat, seharusnya menjadi tanggungjawab untuk memastikan bahawa haiwan kesayangan diberi makan dengan baik. Oleh itu, ibu bapa dapat mengajar anak-anak untuk memberi makan haiwan kesayangan mereka.

Ajar anak-anak memahami bahawa haiwan peliharaan memerlukan makanan sama seperti yang mereka lakukan. Dengan cara itu, kanak-kanak akan lebih berempati kerana rasa lapar adalah perkara paling semula jadi yang berlaku pada makhluk hidup. Selain itu, dengan mengajarkannya untuk memberi makan haiwan peliharaan, ia dapat memupuk rasa kasih sayang sesama makhluk hidup di dunia.

Beri perhatian

Memiliki haiwan peliharaan bukan sekadar memberi makan. Haiwan peliharaan juga perlu dijaga. Antaranya boleh dilakukan dengan membawa haiwan kesayangan berjalan-jalan, bermain, berbual, atau hanya mengusap kepalanya. Dengan cara itu, haiwan peliharaan akan merasa dialu-alukan dalam keluarga.

Ajar anak-anak untuk memperhatikan haiwan kesayangan mereka. Kadang-kadang, kanak-kanak melihat haiwan peliharaan sebagai mainan mereka. Oleh itu, berikan pemahaman bahawa haiwan peliharaan seperti manusia memerlukan perhatian.

Salah satu cara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa adalah dengan mengadakan acara bermain yang melibatkan haiwan peliharaan. Dengan menghabiskan masa dengan haiwan peliharaan, anak-anak akan memahami bahawa menjaga haiwan peliharaan memerlukan tanggungjawab.

Memberi Penjagaan

Agar haiwan peliharaan sentiasa sihat, penjagaan juga perlu dilakukan oleh mereka yang memeliharanya. Menjaga haiwan peliharaan bukanlah perkara yang mudah dilakukan. Walau bagaimanapun, mengambil haiwan peliharaan memang memerlukan komitmen sepenuhnya. Jangan biarkan haiwan peliharaan hanya mendapat perhatian ketika mereka comel dan menggemaskan. Rawatannya boleh berupa mandi, menyikat bulu, atau membersihkan sampah haiwan kesayangan.

( Baca juga : 6 Faedah Memiliki Haiwan Peliharaan untuk Kanak-kanak)

Cuba libatkan anak anda semasa melakukan penyelenggaraan rutin. Jangan beri anak anda tanggungjawab penuh untuk menjaga haiwan peliharaan. Ibu bapa juga harus mengambil bahagian dalam mengawasi penjagaan yang diberikan kepada haiwan peliharaan. Jadikan aktiviti penjagaan ini sebagai aktiviti pasukan keluarga. Dengan cara itu, anak akan memahami bahawa ini adalah tanggungjawab bersama dan dapat mengembangkan sisi tanggungjawab dalam dirinya.

Selain penjagaan rutin, haiwan peliharaan juga perlu diberi rawatan kesihatan secara berkala. Ajak anak kecil anda, semasa membuat lawatan atau lawatan berkala ketika haiwan kesayangan anda sakit ke doktor haiwan. Kaedah ini akan mengajar anak kecil anda untuk berempati dengan haiwan kesayangan mereka. Dengan cara itu, si kecil anda akan memahami bahawa dia mempunyai tanggungjawab untuk menjaga kesihatan haiwan kesayangannya.

Mengajar anak-anak untuk bertanggungjawab melalui haiwan peliharaan memang menghadapi cabarannya. Namun, usaha ini akan membuahkan hasil sekiranya ibu bapa terus bersabar dan menjadi teladan terbaik untuk anak-anak mereka.

Menjaga kesihatan anak-anak juga boleh menjadi cabaran bagi ibu bapa. Tetapi jangan risau, dengan kesihatan menjadi lebih mudah. Dengan aplikasi ini, ibu dapat berjumpa doktor dengan mudah melalui e-mel Sembang, Panggilan Suara, atau Panggilan Video. Di samping itu, ibu juga boleh membeli produk kesihatan dan makanan tambahan di tanpa meninggalkan rumah. Pesanan ibu akan tiba dalam masa satu jam. Malah, ibu juga boleh memesan makmal perkhidmatan tanpa perlu keluar rumah. Jadi tunggu apa lagi? Muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

( Baca juga : Bukan Hanya Mencegah Tekanan, Inilah 5 Manfaat Menjaga Haiwan)