Sentiasa Rasa Penat? Berikut adalah 5 Sebab

, Jakarta - Adakah anda merasa letih akhir-akhir ini? Anda tidak keseorangan. 2 dari setiap 5 orang Amerika mengadu keletihan hampir setiap minggu dan penyelidikan dari Pusat Kawalan Penyakit menunjukkan bahawa 1 dari 3 orang dewasa gagal tidur lena. Di tengah kesibukan bekerja atau belajar, apatah lagi untuk membahagikan masa untuk keluarga dan rakan-rakan, dan menyelesaikan semua komitmen yang telah anda buat, tentu sangat wajar untuk merasa letih.

Baca juga: 5 Petua Mengatasi Keletihan Berlebihan

Namun, jika anda telah membuat perubahan gaya hidup dengan tidur lebih awal dan menguruskan tekanan dengan baik, tetapi masih merasa letih, anda mungkin perlu berjumpa profesional. Kerana keletihan berlebihan boleh menjadi tanda keadaan perubatan yang lebih serius. Berikut adalah 5 keadaan perubatan yang boleh menjadi penyebab keletihan yang anda rasakan:

1. Anemia

Keletihan yang disebabkan oleh anemia adalah akibat kekurangan sel darah merah yang membawa oksigen dari paru-paru anda ke semua tisu dan sel di dalam badan anda. Selain keletihan, anda juga mungkin merasa lemah dan sesak nafas. Anemia juga dapat disebabkan oleh kekurangan zat besi atau vitamin, kehilangan darah, pendarahan dalaman, atau penyakit kronik, seperti rheumatoid arthritis, barah, dan gagal ginjal.

Wanita yang mengandung anak sangat terdedah kepada anemia kekurangan zat besi kerana kehilangan darah yang berat semasa haid dan keperluan tubuh untuk zat besi meningkat semasa kehamilan dan menyusui.

Gejala utama anemia adalah keletihan sepanjang masa. Selain itu, gejala anemia lain, seperti:

  • Rasa sangat lemah.

  • Susah tidur.

  • Kekurangan tumpuan.

  • Denyutan jantung meningkat.

  • Sakit dada.

2. Penyakit Tiroid

Apabila hormon tiroid dalam badan anda rosak, malah melakukan aktiviti harian anda boleh membuat anda sangat letih. Kelenjar tiroid, yang terletak di bahagian depan leher, menghasilkan hormon yang mengawal metabolisme badan anda. Apabila terdapat terlalu banyak hormon tiroid (hipertiroidisme), proses metabolisme badan akan meningkat. Walaupun hormon tiroid yang terlalu sedikit (hipotiroidisme) menjadikan proses metabolisme badan menjadi perlahan.

Gejala hipertiroidisme menyebabkan keletihan dan kelemahan otot yang pertama kali muncul di paha. Ini akan menyukarkan anda untuk menaiki tangga atau melakukan aktiviti seperti mengayuh basikal. Gejala umum penyakit tiroid yang lain termasuk penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan, merasa panas sepanjang masa, peningkatan degupan jantung, kitaran haid yang lebih pendek atau kurang kerap, dan dahaga yang berlebihan.

3. Diabetes Jenis 2

Gula darah, juga dikenal sebagai glukosa, adalah bahan bakar yang membuat tubuh anda bertenaga. Pada orang dengan diabetes tipe 2, tubuh tidak dapat menggunakan glukosa dengan betul, menyebabkannya menumpuk dalam darah. Akibatnya, tubuh tidak dapat memperoleh cukup bahan bakar untuk berfungsi dengan baik. Keadaan ini menjadikan penghidap diabetes jenis 2 sering mengalami keletihan sebagai salah satu gejala awal penyakit ini.

Selain keletihan, gejala diabetes tipe 2 yang lain termasuk rasa dahaga yang berlebihan, kencing yang kerap, penurunan berat badan, mudah marah, jangkitan yis, dan gangguan penglihatan.

4. Kemurungan

Lebih daripada sekadar merasa sedih, kemurungan adalah penyakit yang mempengaruhi bagaimana kita tidur, makan, dan bahkan menilai diri kita sendiri dan orang lain. Tanpa rawatan, gejala kemurungan dapat berlangsung selama beberapa minggu, bulan, atau bahkan bertahun-tahun.

Setiap penghidap dapat mengalami gejala kemurungan yang berbeza. Tetapi secara umum, kemurungan boleh menyebabkan penurunan tenaga, perubahan pola tidur dan makan, masalah dengan ingatan dan tumpuan, dan perasaan putus asa, tidak berharga, dan negatif.

Baca juga: Kadar Depresi Meningkat di Indonesia, Kenali Gejalanya

5. Keletihan Kronik

Keadaan ini boleh menyebabkan keletihan yang kuat yang timbul dengan cepat. Orang yang mengalami sindrom keletihan kronik merasa terlalu letih untuk melakukan aktiviti seharian dan mudah letih. Gejala lain yang dapat dialami termasuk sakit kepala, sakit otot dan sendi, kelenjar getah bening lembut, dan kesukaran untuk menumpukan perhatian. Sindrom keletihan kronik masih membingungkan, kerana penyebabnya belum diketahui.

Baca juga: Selalunya Lelah Tanpa Sebab, Awas Tanda-tanda Sindrom Keletihan Kronik

Itulah 5 keadaan perubatan yang boleh menjadi penyebab keletihan yang anda alami. Sekiranya keletihan yang anda alami tidak normal atau berlebihan, anda harus segera berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya. Untuk melakukan pemeriksaan, anda boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan anda dengan segera melalui permohonan . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play sebagai teman penolong untuk menjaga kesihatan keluarga anda.

Rujukan:
Pencegahan. Diakses pada tahun 2019. 7 Sebab Mengapa Anda Selalu Bosan, dan Apa Yang Boleh Anda Lakukan Mengenai Sekarang.