Adakah Scleroderma Berjangkit?

, Jakarta - Banyak penyakit disebabkan oleh masalah autoimun, salah satunya adalah scleroderma. Scleroderma adalah penyakit kulit yang dicirikan oleh pengerasan dan penebalan pada beberapa bahagian kulit. Penebalan dan pengerasan kulit berlaku kerana sistem imun menyerang tisu penghubung kulit yang masih sihat. Di samping itu, penyakit ini juga mengganggu kesihatan organ-organ dalam tubuh penghidap.

Biasanya, kesan pada organ dalaman berlaku kerana penebalan tisu di paru-paru dan ginjal sehingga fungsi organ tubuh berkurang dan terganggu. Jaringan saluran darah dapat terjejas sehingga orang-orang dengan tekanan darah tinggi berisiko mengalami masalah dengan tekanan darah tinggi dan kerusakan jaringan di bahagian tubuh yang lain.

Kadang kala scleroderma mendapat stigma negatif dari masyarakat. Sebenarnya, penyakit ini adalah penyakit tidak berjangkit, bukan barah dan tidak berjangkit. Pada mulanya, penyakit ini adalah penyakit ringan tetapi penyakit scleroderma boleh berubah menjadi penyakit serius. Penyakit ini boleh menyebabkan kematian jika tidak dirawat dengan baik.

Scleroderma kebanyakannya muncul pada orang dewasa berusia 20 hingga 50 tahun. Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan pengalaman seseorang terhadap penyakit autoimun ini. Keabnormalan gen dan faktor persekitaran yang tidak dianggap baik dapat meningkatkan risiko seseorang terkena scleroderma.

Gejala Scleroderma

Gejala dan tanda scleroderma pada setiap pesakit berbeza dan berbeza-beza. Ini kerana scleroderma hanya boleh mempengaruhi sebahagian kulit dan gejala sistemik yang menyerang kulit, organ dalaman, dan peredaran darah.

Apabila penghidap scleroderma mengalami gejala yang terdapat di bahagian kulit tertentu, ia dicirikan oleh penampilan tompok-tompok putih pada kulit yang agak keras. Tompok-tompok putih ini berbentuk bujur tetapi berbeza dengan tinea versicolor. Keadaan scleroderma yang dilokalisasikan ini biasanya dicirikan oleh permukaan yang tidak berbulu, gatal, dan boleh tumbuh di mana-mana bahagian kulit. Biasanya tidak berbahaya kerana hanya menyerang kulit.

Berbeza dengan skleroderma sistemik. Keadaan ini menyerang organ dalaman dan saluran darah penghidap. Pengerasan kulit yang berlaku boleh memberi kesan pada otot dan tulang yang berada di bawah kulit. Sekiranya menyerang kanak-kanak, ia pasti boleh mengganggu pertumbuhan dan perkembangan anak. Hendaklah segera dirawat ketika mengalami skleroderma sistemik.

Sebagai tambahan kepada gejala di atas, anda perlu memperhatikan gejala umum lain seperti sakit di perut, mata, dan mulut yang selalu terasa kering, cirit-birit, penurunan berat badan, dan adanya edema atau bengkak di jari dan tangan.

Mengatasi Gejala dan Kesan Scleroderma

Pada masa ini, scleroderma hanya dapat dirawat untuk mengatasi gejala dan kesan yang muncul pada kesihatan kulit anda. Kami mengesyorkan agar anda sentiasa menjaga kebersihan diri dan menjaga kulit yang mempunyai skleroderma. Penjagaan yang baik menjadikan penyakit ini tidak mudah muncul dan mengganggu kesihatan. Lebih baik segera merawat organ yang terganggu akibat scleroderma agar kesihatan terjaga dan tidak menyebabkan komplikasi penyakit lain. Jangan lupa untuk mengekalkan gaya hidup sihat dan makan makanan yang sihat agar sistem ketahanan badan anda kekal optimum.

Anda boleh bertanya kepada doktor mengenai masalah kesihatan kulit anda melalui aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • 7 Rawatan untuk Scleroderma di Rumah
  • Waspadai Risiko Penyakit Scleroderma Menyerang Organ Dalaman
  • Sistem Imun Lemah Boleh Menyebabkan Scleroderma

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found