Selalunya Makanan Pelengkap, Bawang Putih mempunyai Sejuta Manfaat

, Jakarta - Bawang putih adalah salah satu jenis rempah dapur yang selalu ada di rumah. Selain rasanya yang tersendiri, ternyata bawang putih dapat memberikan banyak manfaat untuk tubuh, anda tahu! Anda boleh mengetahui apa faedah yang dapat dirasakan oleh tubuh setelah memakan bawang putih, sama ada mentah atau diproses. Inilah ulasannya!

Khasiat Bawang Putih untuk Badan

Bawang putih, yang mempunyai nama Latin Allium sativum , adalah salah satu perasa makanan yang sering digunakan untuk mengeluarkan rasa yang enak. Selain itu, rempah dapur ini juga sering digunakan sebagai ubat untuk mencegah dan merawat pelbagai keadaan dan penyakit yang menyerang.

Baca juga: Bolehkah Bawang Putih Membersihkan Paru-Paru Anda?

Kandungan yang paling terkenal yang dapat memberikan faedah ketika dimakan adalah allicin. Walaupun begitu, sebatian tersebut dikatakan tidak stabil kerana hanya muncul sebentar apabila bawang putih segar dipotong atau dihancurkan. Oleh itu, banyak orang mencadangkan pengambilan bawang putih mentah supaya faedahnya dapat dirasakan. Berikut adalah beberapa kelebihan bawang putih yang mesti diketahui:

1. Menurunkan Risiko Kanser

Salah satu kelebihan bawang putih yang perlu anda ketahui ialah dapat mengurangkan risiko terkena barah. Perkara ini sering dirasakan oleh seseorang yang memakan bawang putih secara berkala, sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Dinyatakan bahawa bahan kimia SAMC yang terkandung dalam bawang putih dapat menghambat pertumbuhan sel barah. Bawang putih juga dapat meningkatkan fungsi hati dalam menghilangkan sebatian toksik, termasuk yang dapat menyebabkan barah.

2. Antibiotik Semula jadi

Apabila bawang putih segar diproses secara langsung, kandungan sulfur di dalamnya dapat aktif. Kandungannya, juga disebut diallyl sulfide, dapat bertindak sebagai antibiotik semula jadi yang berkesan untuk menjaga kesihatan tubuh. Salah satu kebaikannya ialah memerangi bakteria Campylobacter yang boleh menyebabkan jangkitan usus. Beberapa penyakit yang dapat dihindari dengan mengonsumsi bawang putih secara teratur adalah virus herpes, kandidiasis, dan juga HIV.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah lain yang dapat dirasakan oleh tubuh setelah memakan bawang putih, doktor dari dapat memberi nasihat yang sesuai. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan di App Store atau Play Store di telefon pintar awak!

Baca juga: Inilah 7 Khasiat Bawang Putih

3. Mengatasi Selsema dan Selsema

Bawang putih juga dipercayai membuat gangguan selesema dan selesema menyerang lebih baik. Dengan mengambil 2-3 ulas bawang putih, baik mentah atau dimasak, dalam sehari dapat melegakan hidung yang tersumbat. Bawang putih juga mengandungi fitokimia yang dapat membantu tubuh membunuh bakteria dan virus yang menyebabkan selsema dan selesema. Oleh itu, cubalah memasukkan bawang putih dalam masakan anda secara berkala.

4. Menjaga Kesihatan Kardiovaskular

Diyakini bahawa bawang putih dapat memberi kesan yang baik pada sistem kardiovaskular dalam tubuh kerana dapat menjaga arteri dan tekanan darah yang sihat. Sel darah merah di dalam badan dapat mengubah kandungan sulfur menjadi gas hidrogen sulfida yang dapat membuat saluran darah menjadi lebih besar. Jadi, badan dapat mengawal tekanan darah dengan lebih mudah. Bawang putih juga dapat mengelakkan pembekuan darah di dalam badan.

Baca juga: Bawang Putih Boleh Meringankan Angin Duduk? Inilah Fakta

Itulah beberapa faedah yang dapat dirasakan oleh tubuh ketika memakan bawang putih secara berkala. Cuba makan bawang putih mentah sebanyak 2 ulas selama satu minggu untuk mendapatkan semua faedah ini. Di samping itu, anda juga boleh menggunakan bawang putih dalam memasak sehingga rasanya lebih enak dan faedahnya juga dirasakan pada masa yang sama.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apakah faedah bawang putih?
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. 6 Cara Mengejutkan Bawang Putih Meningkatkan Kesihatan Anda.
NDTV. Diakses pada tahun 2020. 7 Manfaat Bawang Putih yang Mengejutkan untuk Kesihatan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found