3 Kebiasaan Krismas Masyarakat Indonesia

, Jakarta - Perayaan Krismas di Indonesia biasanya dipenuhi dengan beberapa aktiviti atau kebiasaan yang menyeronokkan. Dalam meraikannya, biasanya ahli keluarga akan berkumpul bersama, pergi beribadah bersama, dan menikmati makanan Krismas yang khas. Selain acara keagamaan, ternyata kebiasaan yang dilakukan semasa Krismas juga boleh memberi kesan kepada kesihatan, anda tahu!

Perayaan Krismas di Indonesia biasanya dimulai dengan pergi ke rumah ibadah atau gereja. Namun, sebilangan keluarga boleh memilih untuk beribadah bersama keluarga di rumah. Setelah beribadah, ahli keluarga biasanya akan berkumpul dan menikmati suasana perayaan, berbual, kemudian diakhiri dengan menikmati makanan yang telah dihidangkan.

Baca juga: 6 Mesti Merawat Rawatan Muka Sebelum Meraikan Krismas

Perayaan Krismas dan Perkara yang Perlu Diperhatikan

Di Indonesia, beberapa tradisi biasanya dilakukan dalam perayaan Krismas. Tidak hanya menyenangkan, tradisi Krismas khas Indonesia juga dapat memberikan sejumlah manfaat, termasuk untuk kesehatan. Apa manfaat kesihatan dari kebiasaan Krismas di Indonesia?

1. Pergi ke Gereja

Semasa Krismas, orang Kristian biasanya memulakan hari dengan pergi ke gereja. Pergi ke gereja untuk beribadah sebenarnya dapat memberikan manfaat kesihatan, anda tahu. Kajian panjang yang dilakukan oleh Universiti Harvard, mengatakan bahawa wanita yang kerap pergi ke gereja, sekurang-kurangnya dua kali seminggu, cenderung hidup lebih lama daripada mereka yang tidak menghadiri gereja.

Kajian lain juga mendapati bahawa menghadiri gereja dapat membantu mengawal tekanan darah dan menjaga kestabilan mental.

2. Berjumpa dengan Keluarga

Hari Raya tidak akan lengkap tanpa bertemu dan berkomunikasi dengan keluarga. Baiklah, ini sebenarnya dapat memberikan manfaat kesihatan. Menghabiskan masa dengan keluarga dapat mengeratkan hubungan, memberi perasaan bahagia, membina kedekatan dengan anak-anak dan ahli keluarga yang lain, dan memudahkan anak-anak berinteraksi antara satu sama lain. Ini dapat membantu melatih kemahiran sosial dan meningkatkan keyakinan diri anak.

Baca juga: Hari Krismas Akan Datang, Elakkan 4 Makanan Tidak Sihat Ini

3. Pengambilan Makanan

Krismas di Indonesia juga identik dengan pelbagai hidangan makanan yang dapat dinikmati setelah beribadah. Sekiranya disediakan dengan betul dan memilih makanan yang tepat, iaitu menghidangkan makanan yang kaya dengan nutrien seimbang, makan di luar boleh menjadi menyenangkan dan sihat.

Tetapi berhati-hatilah .....

Risiko penyakit atau kenaikan berat badan yang mungkin timbul pada usia perayaan Krismas. Kerana, Krismas di Indonesia juga sering diisi dengan hidangan manis, seperti kue, kue, dan gula-gula. Sekiranya tidak berhati-hati, ini dapat meningkatkan risiko serangan penyakit atau kenaikan berat badan. Tidak ketinggalan, kemungkinan hidangan utama yang biasanya disajikan, seperti daging dan makanan berlemak.

Pada Krismas, seseorang juga cenderung malas untuk bergerak. Nah, ia juga dapat meningkatkan risiko kenaikan berat badan. Oleh itu, semasa menyambut Krismas, anda harus berjaga-jaga dan menjaga diri anda. Tidak boleh makan semua makanan yang dihidangkan, tetapi tidak boleh dilakukan secara berlebihan. Di samping itu, luangkan masa untuk bergerak, seperti berjalan selepas makan. Pastikan juga minum air secukupnya agar kesihatan anda sentiasa terjaga semasa perayaan Krismas.

Baca juga: Petua Makan Sedap Tanpa Bimbang Mengenai Kolesterol

Nah, cara ini boleh dilakukan untuk mencegah serangan penyakit semasa perayaan Krismas. Sekiranya anda memerlukan ubat atau produk kesihatan yang lain, anda boleh menggunakan aplikasi untuk membeli barang keperluan dengan mudah. Dapatkan diskaun sehingga 50 peratus hingga IDR 100,000 untuk produk terpilih pada 25-31 Disember 2020 untuk satu transaksi untuk pengguna baru. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
INH. Diakses pada tahun 2020. Kajian Harvard: Menuju Gereja Meningkatkan Kesihatan.
Pusat Pendidikan Ibu Bapa. Diakses pada tahun 2020. MESYUARAT KELUARGA PEMEGANG.
Lifehack.org. Diakses pada tahun 2020. 12 Petua Praktikal Untuk Tetap Cergas Untuk Krismas.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found