Imunisasi BCG dan DPT, Mana Yang Pertama?

, Jakarta - Menurut jadual imunisasi yang dianjurkan IDAI (Persatuan Pediatrik Indonesia) 2017, dinyatakan bahawa vaksin DPT diberikan kepada anak-anak pada usia 6 minggu paling awal. Walaupun vaksin BCG diberikan sebelum anak memasuki usia 3 bulan, secara optimum pada usia 2 bulan.

Sekiranya vaksin diberikan lewat atau tidak mengikut jadual, ia sebenarnya tidak akan mengurangkan keberkesanan vaksin dalam membentuk imuniti badan. Walau bagaimanapun, dalam tempoh kelewatan atau ketidakcocokan, antibodi anak terhadap jenis penyakit ini akan menjadi lemah. Akibatnya, kanak-kanak lebih mudah diserang penyakit. Sekiranya anak mendapat vaksin tidak mengikut jadual, adalah perlu untuk mengulangi vaksin dengan memberikan vaksin susulan.

Baca juga: Perlu diketahui, inilah jadual pemberian imunisasi kepada anak-anak

Faedah Vaksin BCG

Pemberian vaksin BCG kepada bayi di Indonesia biasanya dilakukan pada bayi baru lahir. Biasanya, vaksin disyorkan tidak lewat dari usia 3 bulan, secara optimum pada usia 2 bulan. Bagi bayi yang diberi imunisasi BCG setelah berumur 3 bulan, perlu melakukan ujian tuberkulin terlebih dahulu.

Ujian tuberculin (ujian Mantoux) dilakukan dengan menyuntik protein kuman TB (antigen) ke dalam lapisan kulit lengan atas. Kulit akan bertindak balas terhadap antigen, jika terkena kuman TB. Reaksi adalah lebam merah pada kulit di tempat suntikan.

Vaksin BCG dibuat dari bakteria tuberkulosis yang dilemahkan dan tidak menyebabkan penerima vaksin mengembangkan TB. Bakteria yang digunakan adalah Mycobacterium bovine, yang serupa dengan bakteria yang menyebabkan tuberkulosis pada manusia.

Baca juga: Bukan Hanya Bayi, Orang Dewasa Memerlukan Imunisasi DPT

Pemberian vaksin ini dapat mencetuskan sistem imun untuk menghasilkan sel yang dapat melindungi tubuh dari bakteria tuberkulosis. Vaksin BCG sangat berkesan untuk mencegah tuberkulosis, termasuk jenis yang paling berbahaya, iaitu meningitis TB pada kanak-kanak.

Vaksin BCG adalah langkah penting untuk melindungi kesihatan bayi. Hanya sebelum mengambil vaksin, anda juga harus memperhatikan keadaan bayi. Sekiranya perlu, bincangkannya dengan pakar pediatrik melalui aplikasi untuk mendapatkan penyelesaian terbaik.

Memberi Vaksin DPT kepada Kanak-kanak

Kementerian Kesehatan Republik Indonesia menganjurkan pemberian vaksin DPT kepada anak-anak dari usia lima tahun. Terdapat 3 jenis vaksin DPT, iaitu vaksin DPT-HB-Hib campuran, vaksin DT, dan vaksin Td yang diberikan secara beransur-ansur sesuai dengan usia anak.

Vaksin DPT adalah program imunisasi asas dan lanjutan yang mesti diberikan kepada anak-anak. Pemberian imunisasi asas bermula ketika bayi berumur satu tahun, iaitu 3 kali (2 bulan, 3 bulan, dan 4 bulan). Selanjutnya, kanak-kanak akan diberi imunisasi atau penggalak lebih lanjut pada usia 18 bulan dan 5 tahun.

Baca juga: Jenis-jenis Imunisasi yang Perlu Diperolehi Kanak-kanak Sejak Lahir

Ibu perlu menyedari kesan sampingan vaksin DPT. Risiko mendapat vaksin DPT lebih rendah daripada risiko anak menghidap difteria, pertusis, atau tetanus. Seperti ubat lain, vaksin DPT juga menyebabkan kesan sampingan, walaupun risiko kesan sampingan yang membawa kepada keadaan berbahaya dan mengancam nyawa sangat kecil.

Kesan sampingan berikut mungkin berlaku selepas pemberian vaksin DPT:

  • Demam.
  • Sakit, bengkak, atau kemerahan di tempat suntikan.
  • Anak menjadi cerewet, muntah, lemah, atau tidak mempunyai selera makan.

Itulah yang perlu diketahui oleh ibu bapa mengenai pentadbiran dan jadual vaksin BCG dan DPT. Jangan lupa memberikan vaksin lengkap dan berjadual, OK!

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Difteria, Tetanus, dan Pertussis?
Persatuan Pediatrik Indonesia 2017. Diakses tahun 2020. Jadual Imunisasi untuk Kanak-kanak Berusia 0-18 Tahun.