Makluman, 9 Tanda Limfoma Yang Sering Diabaikan

, Jakarta - Limfoma adalah sejenis barah yang menyerang sistem limfa, yang menghubungkan kelenjar getah bening atau kelenjar getah bening ke seluruh badan. Sistem limfa mempunyai peranan penting dalam sistem imun manusia. Berita buruk, gangguan pada bahagian ini sering disedari terlambat kerana gejala sering diabaikan.

Dalam sistem limfa, terdapat limfosit sel darah putih yang akan membantu pembentukan antibodi badan. Antibodi atau imuniti yang baik akan membantu melawan jangkitan dan mencegah penyakit di dalam badan. Apabila sel-sel limfosit B dalam sistem limfatik diserang barah, sistem kekebalan tubuh akan menurun dan menjadi mudah terkena jangkitan.

Baca juga: Ketahui Cara Mencegah Penyakit Limfoma

Hati-hati dengan Gejala Kanser Limfoma

Pada dasarnya, barah ini terbahagi kepada dua jenis, iaitu limfoma Hodgkin dan limfoma bukan Hodgkin. Perbezaan antara kedua penyakit ini adalah pada jenis sel limfosit yang diserang barah. Untuk membezakannya, boleh diperiksa di bawah mikroskop. Limfoma bukan Hodgkin lebih biasa daripada limfoma Hodgkin.

Kanser limfoma termasuk dalam kategori Hodgkin jika sel Reed-Sternberg yang tidak normal dikesan semasa pemeriksaan. Sebaliknya, limfoma bukan Hodgkin tidak dijumpai sekiranya terdapat sel-sel yang tidak normal ini. Penyakit ini sering disedari terlambat, kerana gejalanya sering diabaikan. Gejala utama penyakit ini adalah munculnya benjolan di leher dan ketiak. Selalunya, benjolan tidak menyebabkan kesakitan. Selain ketulan, terdapat 9 gejala limfoma lain yang sering diabaikan, iaitu:

  1. Mudah merasa letih, walaupun tidak melakukan apa-apa atau melakukan aktiviti ringan

  2. Kenaikan suhu badan alias demam dan menggigil.

  3. Berpeluh ketika tidur pada waktu malam.

  4. Jangkitan yang mudah dan kerap.

  5. Batuk yang tidak biasa, yang tidak hilang dan terengah-engah.

  6. Gatal yang tidak wajar di seluruh badan.

  7. Berat badan tanpa sebab.

  8. Bengkak di perut dan sering terasa sakit seperti sakit perut.

  9. Sakit di bahagian dada.

Baca juga: Perbezaan antara Limfoma Hodgkin dan Non-Hodgkin yang perlu anda ketahui

Semua simptom yang muncul sebenarnya bersifat umum sehingga jarang dikenali sebagai tanda barah limfoma. Sekiranya anda mengalami simptom-simptom ini, anda harus berjumpa doktor dengan segera untuk mengetahui punca sebenar. Kerana, tidak semua benjolan di badan adalah tanda barah, tetapi ini masih harus diperhatikan.

Limfoma adalah penyakit yang berlaku kerana perubahan atau mutasi pada DNA sel limfosit. Ini kemudian menyebabkan pertumbuhan sel menjadi tidak terkawal. Malangnya, sehingga kini masih belum diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan mutasi berlaku. Terdapat beberapa faktor yang dianggap dapat meningkatkan risiko seseorang terkena barah limfoma, seperti usia. Orang yang berumur 15-30 tahun dan mereka yang berumur lebih dari 55 tahun dikatakan lebih mudah terkena limfoma Hodgkin. Walaupun limfoma bukan Hodgkin lebih biasa pada orang tua lebih dari 60 tahun.

Selain itu, penyakit ini juga rentan menyerang orang yang memiliki sistem kekebalan tubuh yang lemah, misalnya karena mereka menghidap HIV / AIDS. Faktor keturunan juga disebut berpengaruh, orang yang mempunyai keluarga nuklear dengan barah limfoma mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami penyakit yang sama. Faktor kegemukan atau kegemukan juga boleh meningkatkan risiko limfoma.

Baca juga: Komplikasi Penyakit Yang Boleh Berlaku Kerana Limfoma

Ketahui lebih lanjut mengenai limfoma dan gejalanya dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diperoleh pada 2019. Limfoma Hodgkin vs Bukan Hodgkin: Apakah Perbezaannya?
WebMD. Diakses pada 2019. Apakah itu Limfoma?