Ketahui faedah ujian darah mengikut jenisnya

Jakarta - Ujian darah adalah pemeriksaan perubatan yang dilakukan dengan mengambil sampel darah dari bahagian tubuh tertentu, seperti lengan menggunakan jarum. Sampel darah yang diambil dimasukkan ke dalam botol kecil khas dan dibawa ke makmal untuk diperiksa. Hasil pemeriksaan digunakan untuk mengesan penyakit, menentukan fungsi organ, mengesan bahan berbahaya, dan memeriksa keseluruhan keadaan kesihatan.

Baca juga: 4 Perkara yang Perlu Diperhatikan Sebelum Pemeriksaan Darah

Mengapa Ujian Darah Selesai?

Darah yang mengalir ke seluruh badan bertindak sebagai pembawa nutrien dan oksigen penting. Darah membawa sisa ke sistem perkumuhan untuk dibuang. Walau bagaimanapun, aliran darah yang lancar menjadi terganggu sekiranya terdapat masalah perubatan, jadi ujian darah perlu dilakukan.

Sebab lain ujian darah perlu dilakukan adalah untuk memantau aktiviti dan keterukan keadaan tertentu. Ujian darah juga berfungsi untuk memeriksa jenis darah sebelum menerima transfusi darah, mengetahui riwayat penggunaan ubat-ubatan haram, dan menentukan rawatan yang tepat untuk orang dengan penyakit tertentu.

Baca juga: Mesti Tahu, Jenis dan Fungsi Pemeriksaan Darah

Pelbagai Jenis dan Fungsi Ujian Darah

Terdapat beberapa jenis ujian darah dan fungsinya yang perlu anda ketahui, termasuk:

  • Ujian darah lengkap. Ujian ini tidak dapat memberikan diagnosis pasti mengenai keadaan badan. Walau bagaimanapun, ujian ini dapat memberikan petunjuk mengenai kehadiran risiko penyakit. Melalui ujian darah lengkap, seseorang mengetahui tahap hemoglobin, jumlah sel darah putih, hematokrit, dan platelet (platelet).

  • Ujian protein C-reaktif, Ia adalah protein yang dihasilkan oleh hati. Ujian ini bertujuan untuk menentukan kehadiran keradangan, yang dicirikan oleh tahap protein C-reaktif yang tinggi di dalam badan.

  • Kadar pemendapan eritrosit (kadar pemendapan eritrosit). Ujian ini dilakukan untuk mengetahui keparahan keradangan di dalam badan. Sama ada disebabkan oleh jangkitan, tumor, atau penyakit autoimun. Ia berfungsi dengan melihat kelajuan sel darah merah menetap di bahagian bawah tabung uji. Semakin cepat sel darah merah menetap, semakin tinggi tahap keradangan. Keadaan yang dapat didiagnosis melalui ujian ini adalah endokarditis, arthritis, polymyalgia rheumatica, radang saluran darah (vaskulitis), dan penyakit Crohn.

  • Ujian elektrolit. Elektrolit adalah mineral yang berfungsi untuk menjaga keseimbangan kandungan air yang sihat di dalam badan, menyokong elektrik saraf, membantu memindahkan nutrien ke dalam sel badan (bersama dengan sisa yang dihasilkan), dan menstabilkan kadar alkali dan asid di dalam badan. Perubahan tahap elektrolit dalam tubuh disebabkan oleh banyak faktor, termasuk diabetes, dehidrasi, kegagalan buah pinggang, penyakit hati, masalah jantung, atau menggunakan ubat-ubatan tertentu.

  • ujian pembekuan, untuk memeriksa masalah pembekuan darah. Contohnya, pada orang dengan penyakit von Willebrand dan hemofilia.

  • Ujian fungsi tiroid. Ujian ini dilakukan sekiranya doktor anda mengesyaki tiroid yang kurang aktif atau terlalu aktif.

  • Uji ujian imunosorben berkait enzim (ELISA), untuk melihat antibodi dalam badan. Ujian ELISA banyak digunakan untuk diagnosis HIV, toksoplasmosis, dan alergi.

  • analisis gas darah, Ini dilakukan untuk menilai tahap keasidan (pH) darah dan tahap gas dalam darah (seperti oksigen dan karbon dioksida). Fungsi paru-paru dan buah pinggang yang terganggu dapat dikesan melalui pemeriksaan ini.

  • Ujian darah untuk menilai risiko penyakit jantung. Bertujuan untuk menentukan risiko penyakit jantung koronari, melalui pemeriksaan tahap kolesterol yang baik ( lipoprotein berketumpatan tinggi / HDL), kolesterol jahat ( lipoprotein berketumpatan rendah / LDL), dan lemak dalam darah (trigliserida). Anda disarankan berpuasa selama 9-12 jam sebelum ujian.

Baca juga: Inilah sebab mengapa anda perlu menderma darah secara berkala

Itulah faedah ujian darah yang perlu diketahui. Sekiranya anda bercadang untuk melakukan ujian darah, jangan ragu untuk membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan anda di sini. Anda juga boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan , bagaimana untuk tinggal muat turun dalam telefon pintar , ya!